czyje to moga byc norki jakby to miejsce znalazl pod Przemyslem to bym sie spodziewal czegos fajnego ale to nie tam niestety nic przy nich (jeszcze) nie latalo na brzegowke troche wydawaly mi sie za duze ale moze wyplukane...
Jaki to ptak mógł być ?? Obiecałam odpowiedzieć...
Oto dodatkowe dane:
teren: podmokła łąka
wygląd gniazda, uwaga, cytat: "Gniazdo ma średnice wewnętrzną 6-7 cm z zewnątrz ok. 10. wnętrze ma kształt prawie idealnej półkuli. Wyściółki jak widać żadnej. Splecione dosyć luźno jak widać na zdjęciu, brzeg nie wywinięty. Z zewnątrz gniazdo też ma proporcje zbliżone do połówki kuli. Kolor jajek może ciut cieplejszy bardziej idący w żółty niż na zdjęciu, ale minimalnie. "
Czyje to dzieło ?
_________________ Pleiades & zwierzaki
depression mode on
Nie ma tematu "Jajka do identyfikacji", ale chyba najlepiej zdjęcia nieznanego jajaka umiecić tutaj.
No to ja też tak zrobię Jeśli chodzi o rozpoznawanie jaj, gniazd (i piskląt toże), to jestem kompletnym żółtociobem dlatego proszę o pomoc w identyfikacji. Jeśli da się powiedziec, czy jaja zostały wyklute, czy wyjedzone, to też się chętnie tego dowiem
Na zdjęciach widac 3 elementy, udało mi się znalesc 4 (aczkolwiek chyba ze 3 (lub 4), a nie 2 jaj) tylko weszła jedna w drugą i nie chcę tego ruszac, zeby się nie rozkruszyło. Jeśli będzie potrzebny dodatkowy opis dotyczący okolicznosci znalezienia, to pytac śmiało
Raczej na pewno są to skorupki jaj szpaka Sugeruje się tą linijką, no bo nic innego mi nie pasuje Ewentualnie pleszka lub muchołówka żałobna, ale te skorupy są chyba za duże. Najlepiej jak byś podała właśnie okolicznośći znalezienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum