To ja zamieszczam fotkę gniazda wróbla w mojej skrzynce.
Gniazdo ma kształt kuli. Wejcie jest tak umieszczone aby nie było widoczne z otworu wejciowego do skrzynki.
edit:Kami Zmniejszyłam zdjęcie do odpowiednich rozmiarów.
skowronek ma chyba troche inne gniazdo i przede wszystkim ciemnobr?zowe jaja
To co to może być
[ Dodano: 2005-06-10, 18:07 ]
Na marginesie dodam, że skorupki z gniazdem znalazłem wieżo po wykluciu (max. dobę wczeniej się z nich wykluły pisklaki) i skorupki były koloru białego w małe brazowawe plamki (trochę nie widać tego na zdjęciu - s? przewietlone).
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Nie ma tematu "Jajka do identyfikacji", ale chyba najlepiej zdjęcia nieznanego jajaka umiecić tutaj. Czyje to jajko ?? Znalezione w ogrodzie, pod iglakami.
Z tego co wiem wyproiwadził pięcioro pisklaków, już się wyprowadził, ale na pami?tkę po nim wzi?łem sobie gniazdko.
[ Dodano: 2005-07-05, 20:07 ]
A jeli chodzi o to jajko, grzywacze chyba maj? lęgi gdzie w okolicy, ale jeli chodzi o gołębie to raczej można je wykluczyć.
A czy nie ma przeciwskazań, żeby to gniazdo było krogulcze?
I jeszcze jedno gniazdo z prośbą o identyfikację (albo chociaż jakiekolwiek propozycje) - znajduje się w odległości dosłownie kilkunastu metrów od poprzedniego i jest wyraźnie mniejsze.
goblinowicz, to pierwsze gniazdo to na pewno nie czapli (chyba by się zabiła chcąc wylądować - dla mnie to gniazdo jakiegoś drapola), a co do drugiego, to dla mnie jest to sójka
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
to w takim razie goblinowicz, musi nam napisać gdzie zrobiono zdjęcie, bo przecież: " czapla ze względu na odżywianie się rybami przebywa w pobliżu zbiorników wód. Zakłada gniazda w koronach drzew, zarówno liściastych, jak i iglastych, a czasem na niskich krzewach wśród trzęsawisk lub rozległych moczarów"
ale tak jak napisał Mirhel, & S Aftyka, "gniazduje przeważnie w dużych koloniach, choć pojedyncze i samotne jej gniazda nie należą do rzadkości"
cytaty z Jana Hanzaka
_________________ tylko ptaki & Życzliwość jest przyjemna Władysław Bartoszewski
Pełku, przyjrzyj się uważnie i pomyśl. Czapla to duży ptak, o długich skrzydłach i długich nogach, więc umieszcza gniazda najczęściej na szczycie drzewa lub w jego pobliżu i tak, aby mieć swobodny dolot i mogła na nim spokojnie stanąć. A czy na gnieździe goblinowicza widziałbyś gdzieś miejsce jeszcze dla stojącej tam czapli?
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Ostatnio zmieniony przez S Aftyka 2007-04-17, 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum