FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Gniazda do identyfikacji
Autor Wiadomość
krzysztof1 

Wysłany: 2008-02-11, 05:45   

TatRa napisał/a:
Zbudowane na dębie na wysokości ok 20-22m średnica ok 80-120cm. Niedaleko jest kilka polan i Odra.

Wygląda na gniazdo dużego drapola albo bociana czarnego? (dobry dolot).

TatRa 

Wysłany: 2008-02-11, 09:27   

krzysztof1 napisał/a:

Wygląda na gniazdo dużego drapola albo bociana czarnego? (dobry dolot).

Po konsultacjach z Guru drapologii wychodzi, że to gniazdo bielika - nowe (znaczy się jeszcze bez strefy ochronnej) :]

michałB 

Wysłany: 2008-02-12, 11:07   

Ja widziałem takie gniazdo w na dębie w otwartym terenie. I było zajęte przez bociana białego. zawsze jak słyszałem o gniazdach bielika w Polsce to były położone na obszarze leśnym. Być może zaczyna im brakować odpowiednich miejsc w lasach i zaczynają szukać w innych miejscach. ale mogę się mylić!

TatRa 

Wysłany: 2008-02-12, 11:13   

michałB napisał/a:
Zawsze jak słyszałem o gniazdach bielika w Polsce to były położone na obszarze leśnym.

Zgadza się :)

To gniazdo jest w lesie, tyle że przy fragmencie lasu nieco niższego (młodszego) i przy polanie. A bieliki w tej okolicy obrodziły w tym roku :]

oczywiście pewności nie ma ale będę je obserwował

michałB 

Wysłany: 2008-02-12, 13:06   

Napisałem tak ponieważ to gniazdo jest tak bardzo odsłonięte. A to może trochę mylić. Oczywiście obserwacja wyjaśni wszystkie wątpliwości. Pozdro! :)

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-02-12, 14:20   

TatRa napisał/a:
To gniazdo jest w lesie, tyle że przy fragmencie lasu nieco niższego (młodszego) i przy polanie. A bieliki w tej okolicy obrodziły w tym roku

oczywiście pewności nie ma ale będę je obserwował

A ja zachęcam w przypadku znalezienia takiego gniazda zimą do poszukania wypierzonych piór jego lokatorów w najbliższej okolicy ;) Warto przejrzeć ściólkę pod gniazdem i pod sąsiednimi drzewami - jeżeli w zeszlym roku bielik wyprowadził lęg to z pewnością leżą tam jego pióra ( tak wielkie lotki trudno przegapić i pomylić z czymkolwiek ). I zamiast czekać możnaby od razu objąć ochroną strefową to miejsce
(bo może ktoś już tam zaplanował pozyskanie surowca na wiosnę nieświadom obecności bielika?)

TatRa 

Wysłany: 2008-02-12, 15:48   

KrzyH napisał/a:
A ja zachęcam w przypadku znalezienia takiego gniazda zimą do poszukania wypierzonych piór jego lokatorów w najbliższej okolicy ;) Warto przejrzeć ściólkę pod gniazdem i pod sąsiednimi drzewami

Zgadzam się w 100%. Tak też właśnie zrobiłem, jako stary KOOwiec ;) . Przeszukałem okolicę - ściółka przeorana przez dziki - nic nie znalazłem, a bieliki krążyły nade mną więc się wycofałem nie skończywszy przeszukiwań.

KrzyH napisał/a:
jeżeli w zeszlym roku bielik wyprowadził lęg to z pewnością leżą tam jego pióra

W zeszłym roku para bielików wyprowadziła 2 młode ale w innej części lasu. Więc rozwiązania mogą być trzy:
1. To jest gniazdo nowej pary (optymistycznie) :-D
2. To jest gniazdo nieczynne tej samej pary która w innym miejscu miała udany podwójny lęg (realistycznie) :grin:
2. To nie jest gniazdo bielików (pesymistycznie - przynajmniej z mojego punktu widzenia drapoluba) :)

W najbliższym czasie ide na kontrolę wszystkich znanych mi gniazd w okolicach to mam nadzieję się okaże co i jak ...

aZdn 

Wysłany: 2008-02-17, 14:23   

a ja mam takie 3 do identyfikacji:
(pod tym duzym nic nie znalazlem...)

s2.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 125.92 KB

s1.jpg
srokosz?
Plik ściągnięto 10 raz(y) 126.35 KB

m2.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 143.93 KB

m1.jpg
myszak?
Plik ściągnięto 11 raz(y) 93.79 KB

k1.jpg
?
Plik ściągnięto 12 raz(y) 128.6 KB

Wales 

Wysłany: 2008-04-15, 09:56   

Witam
Znalazłem temat piórologii, ale jajologii nie mogłem znaleźć, więc daję zdjęcie tutaj.

Gniazdo znalezione w trawie, w bardzo luźnym młodniku sosny. niedaleko są pola uprawne.
Czy wie ktoś kogo to są jaja?

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-04-15, 11:33   

misternie bardzo wyplecione i wyścielone wewnątrz, chyba widać wieniec z grubszych gałązek, kolor i nakrapianie jajeczek pasuje - wygląda na to, że pliszkowe jest to gniazdko
(prawdopodobnie ;) )
a jaki ptak kręcił się w okolicy ?

Wales 

Wysłany: 2008-04-15, 14:31   

ha, gdybym ja go widział :) wystrzeliło mi coś spod nóg, prawie zawału dostałem ;)
ale to co udało mi sie zobaczyć, to chyba raczej nie pliszkowate, coś kształtem i ubarwieniem przypominające wróbla... nie jestem pewien...

tomtum 

Wysłany: 2008-04-15, 16:08   

To gniazdko lerki, ewentualnie świergotka drzewnego /ale raczej to pierwsze/

WojtekG 

Wysłany: 2008-04-17, 17:07   

A to da się oznaczyć??
Znalezione w nieużytkach niedaleko lotniska w Krośnie; w trawach było coś w rodzaju norki, a w norce- jajka :-D
Stawiam na bażanta (ew. kuropatwę)

gniazdo w szczerym polu.jpg
Plik ściągnięto 214 raz(y) 140.35 KB

Dragon 

Wysłany: 2008-04-21, 23:42   Jaja w gnieździe?

mam pytanie o gniazdo (a bardziej o jajo) - kto mógł być właścicielem (mógł być bo na dziś jaja brak a gniazdo w nieładzie) - kanał (jaka głębokośc nie wiem ale nie duża , z bardzo blisko brzegu) - ptaki w pobliżu: łyska , kokoszka , krzyżówka (były i łabędzie ale ich nie podejrzewam :) )

gniazdo.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 96.42 KB

mateo76 
MSC

Wysłany: 2008-04-22, 07:10   

Dragon, jajo łyski

Odpowiedz do tematu