Tak, czwórpłyt Roche to podstawa. Ale nawet u Niego nie ma kilku gatunków. Z tego, co pamiętam (na szybko tu piszę) - bodaj orlika grubodziobego czy pomarinki...paru innych też. jeszcze jakiego drapola czy dwóch. No i nura białodziobego ! O jego głos mi chodziło, głos lodowca rzeczywicie jest dostępny - i to nie tylko w Roche`u, ale i w sieci.
Słyszałem, że kukułka daje się przyciągnąć na głos puszczany w magnetofonu, tak się składa, że maży mi się ją sfotografować z bliska, moje pytanie jest takie czy wiecie gdzie można ściągnąć jakieś dłuższe nagranie jej odgłosów ? na ptaki.info głos trwa tylko 1 sekunde a to stanowczo za mało:)
P.s znacie może jeszcze jakieś siekawe strony skąd można ściągnąć głosy innych ptaków.
Poślę Ci zzipowany folder z głosami kukułki z domowego kompa, jeśli ma tam coś dłuższego i głośnego.. można się spodziewać głośnej i dłuższej kukułki u Pałczyńskiego, ktoś podawał link do głosów z jego "dwójpłytu" w sieci..
Algorytm szukania kukułki na tej szwedzkiej stronie: Ctrl + F wpisać w pasek okna dialogowego: "Gök" kliknąć "OK" kliknąć na wyniebieszczone "mp3".
Jest jeszcze podstrona szwedzkiego radia (z domu mogę dac link) ale tam są głosy w .rar, .rm, .ra (RealPlayer) - obecnie tylko do odsłuchania bo cwaniaki fragmentują pliki by nie kopiować [sa p[onoś w sieci narzędzia do sklejania i sciągania takiej siekaniny Ja ich nie mam ]
dorzucę swoje 2 grosze; używam strony do identyfikacji głosów i wygłądu:
http://www.birdphoto.fi/
jest małe utrudnienie, bo nie ma j.polskiego; w związku z tym używam łaciny
_________________ tylko ptaki & Życzliwość jest przyjemna Władysław Bartoszewski
witam
Mam nadzieję, że nie zaśmiecę forum pilnie potrzebuje głosy Uszatki, godowe pohukiwanie i inne. Jeżeli ktoś może tylko pomóc to byłbym wdzięczny, pozdrawiam serdecznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum