Mam propozycje która chciałbym Wam przedstawić i do której chciałbym żebycie się odnieli. W sieci (tej Polskiej i przynajmniej mi) trudno jest znaleĽć odgłos konkretnego gatunku dlatego może założyć temat w którym każdy gatunek byłby opatrzony linkiem do konkretnej strony, gdzie pocz?tkuj?cy obserwatorzy (tacy jak ja) łatwo mogliby go znależć! Każdy mógłby sukcesywnie dodawać znane mu linki do konkretnego gatunku i na pewno dla wielu byłoby to wietnym ułatwieniem. Co o tym mylicie?
Mmmm ... specem od głosów jest master KB... on posiada linki do stron o jakich nam sie nawet nie niło ...
ale co do dodawania tych stron do konkretnego gatunku... jakie zamieszanie lekkie mogło by powstać... nie lepiej zapodać pare stron i klikn?ć w jedn? gdzie znajdziemy sobie łacinke jakiego ptaka i różne różniste gołosy w jego wykonaniu?
[ Dodano: 02-04-2005, 19:33 ]
głosy oczywicie.... nie gołosy
Jest kilka podstawowych stron - linkami służę, jak chcesz, Staszku to mogę tu wrzucić pózniej. Mylę, że nie ma sensu robić tematy jak w "piórologii" dla popularnych i częstych gatunków, bo na tych podstawowych stronach s?. Łatwo do nich dojć po łacinie; używaj?c funkcji szukania: Ctrl + f. Może jest sens dla żadkoci - nie wiem, zdecydujcie. Ja np. - mimo poszukiwań - do dzi nie znalazłem głosów lodowca i chetnie dostałbym linki do jego "pojękiwań" (jeli w ogóle s? jakie)
W przewodniku dĽwiękowym na czterech kasetach i także na czterech płytach kompaktowych (Jean C.Roche) s? piewy wszystkich ptaków Wielkiej Brytanii i Europy.Od niesamowitych głosów np.lodowca (głosy,toki na wodzie i w powietrzu) do trzeszcz?cych potrzeszcza.Podobaj? mi się głosy siewkowców np.kulik wielki (przemieszczaj?ce się stado,krzyki ostrzegawcze,głosy i piew samca w locie).Sowy np.pójdĽka (4 przykłady krzyków alarmowych i ostrzegawczych,3 przykłady typowych głosów i 2 przykłady piewu samca).Wiele innych...420 gat..Ale odgłosy lodowca to
Tak to fajne wydawnictwo, ale wiele gatunków nagrywanych było w różnych częciach Europy i niektóre żargony s? zupełnie niepodobne do aszych. Np. podróżniczek.
Ciekawym elememntem jest wprowadzenie głosów nietypowych dla niektórych gatunków. Ogólnie fajna rzecz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum