Wysłany: 2005-02-17, 09:39 Trochę o technice nagrywania
Jako wstępn? odpowiedĽ zał?czam fragment wywiadu z Radiowej jedynki:
- Przed sob? mam kasety z tytułami takimi jak: "Na skraju wsi", "Las", "Żabowisko" "Słowik i inni". Jak wygl?da nagrywanie tego wszystkiego, czy skrada się pan np. do takiej żaby czy słowika?
- A tak, tak, to bywa, trzeba się pobawić w Indianina. Potrzeba mi: po pierwsze strój maskuj?cy, po drugie strój taki który by mnie zabezpieczał przed komarami, bo to jest plaga niesamowita Ja muszę, niestety, siedzieć bez ruchu w miejscu nagrywania, a więc mam tak? siatkę która mnie zabezpiecza przed komarami, przed owadami w ogóle. Potrzebny jest kabel taki bezstratny, ja mam 200 metrów takiego kabla. Potrzebny jest wysięgnik, żeby mikrofonem wejć w koronę drzew bo tam bardzo często się spotyka takie ptaki których nie ma na dole. Taki wysięgnik mam 12 metrowy, ciężkie to jest strasznie. Ale służy mi pożytecznie.
- Godzinę chyba trzeba to trzymać taki wysięgnik, bo to kaseta ma 60 minut?
- To s? rzeczy już zmontowane. Na ogół takie przełożenie: 5 minut na kasecie to jest co najmniej 5 godzin nagrywania w terenie.
Chmm widze,ze w modlinie była w weekend silna ekipa, a ja sie tu ekscytuje. Dobrze chociaż, że swoje obserwacje wpisałam do tematu Modlin
NO ale za to cos dla warszawskich sowiarzy. Zgodnie z poradami Felka, skorzystalimy z sobotniego wyżu i wybralismy sie na Młociny. Było koło 20-tej, piękny księżyc. Powabilismy troche magnetofonem, ale nagranie chyba nie było najlepsze bo nic nie odpowiedziało. No to spróbowalimy gwizdawk? (taki gliniany kogucik, swietnie udaje puszczyka) i... były. Najpierw z bardzo bliska samica (siedziała w wierku, było widać jak się gałezie ruszaj?:) Potem z oddali samiec. Poszlimy kilkaset metrów do przodu, zawabilimy znowu i odezwala się chyba druga para, znów najpierw samica potem samiec, ktory wyraĽnie podlatywał coraz bliżej. Mamy piękne, długie nagranie na dyktafon ). Pod koniec z bagna odezwało się jeszcze co...przeraĽliwe odglosy, przypominaj?ce troche zdławione, histeryczne szczekanie psa (wysokie tony troche przyduszone). Nie wiem co tomogo być...ale pogrzebie w glłosach i moze na co wpadne. Niestety nagrały się niemal niesłyszalnie. Zimno było, ale super - moi chyba do końca nie wierzyli, że wabienie może zadziałać, więc byli pod tym większym wrażeniem. Niby puszczyk to pospolita sowa, ale przeżycie jest niesamowite.
Sprawdz wodnika z tymi niesamowitymi głosami, Anna (mogę dać Ci na maila różne nagrania wodnika). On ma nie tylko głos "zarzynanego prosięcia", a wiele jest niesamowitych, chrapliwych, tajemniczych odzewów u niego.. i lubi odezwać się również w nocy.
- nie znajomy głos titititi, ubogi bez żadnego urozmaicenia
przy lasanku brzozowym/przy osIedlu ludzkim
- Nie znajomy głos przypominaj?ce odgłosy maszyny do pisania z lasu iglastego/z dala od osiedla ludzkiego
- Głos orzechówki z lasu iglastego, ale nie jestem pewna. Czy to możliwe, żeby u mnie była ORZECHÓWKA?
Justyno, Twoje opisy s? doć ogólnikowe. Aby nauczyć się głosu konkretnego gatunku trzeba najlepiej spróbować podejć do piewajacego ptaka i go oznaczyć. Wtedy szybko na długo zapamiętasz jego głos (piew). Nie licz na to, że w ci?gu jednego sezonu nauczysz się wszystkich gatunków. Najlepiej robić to systematycznie - nie przejmuj się tym, że czego nie potrafisz jeszcze rozpoznać. Wszystko przyjdzie z czasem. A orzechówka mogła tam być!
- Nie znajomy głos przypominaj?ce odgłosy maszyny do pisania z lasu iglastego/z dala od osiedla ludzkiego
- Głos orzechówki z lasu iglastego, ale nie jestem pewna. Czy to możliwe, żeby u mnie była ORZECHÓWKA?
Orzechówka mogła u Ciebie być. Ona ma taki wibruj?cy, dzwięczny głos ("terkotokrakanie" ). A ten głos jak "maszyna do pisania" - obstawiam.. kwiczoła.
A ja za maszyne do pisania obstawiam szpaka! dzisiaj to osłyszałem i też tak mi się skojarzyło, to takie "plumkanie" jego ciche - klik, kilk, klik, klik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum