Wysłany: 2004-04-22, 00:22 Głosy ptaków do oznaczenia
wróciłem przed chwil? z terenu gdzie obserwowałem rój meteorów - Lirydów polecam. Oprócz rechotu żab w tle i bliżej nieokrelonych dĽwięków jakich przelatuj?cych ptaków dał sie słyszeć jeden szczególny... odgłos ptaka lataj?cego/kr?ż?cego w rejonie gdzie stałem i odzywaj?cego się 3 sylabowym szybkim "hie hie hie" może kto już słyszał co takiego i wie co za ptak tak sie noc? odzywa. Żadnego klaskania skrzydłami nie słyszałem choć ptak przelatywał całkiem blisko mnie więc Lelka chyba należy wykluczyć
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków, którym w głowie prokreacja, do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
A nie było to miej?ce się z ciebie UFO że patrzysz na kamienie jakie oni dla zmyły wyrzucili w innej częci nieba. Odwrócili twoj? uwagę i podczas gdy ty wgapiałiałe się w te kamienie oni robili swoje (tzn badania pobieranie tkanek do analizy itp itd) SprawdĽ czy jeste cały i ile wogóle ciebie jest
krotom a wiesz jak się drze w nocy kos, np. wystraszony?
Kosy tak maj?, że czasami lataj? w t? i z powrotem wydaj?c takie piski. Może to był włanie kos? "hie, hie, hie" można róznie interpretować
kos raczej brzmi bardzo metalicznie, ale fakt zanim zacznie krzyczeć głosem alarmowym to głos zaniepokojenia jest taki trzy sylabowy, trochę cichrzy, a jak się dobrze wystraszy to "strzela" z tych sylab coraz szybciej.
To ogólna uwaga - opisuj?c głos, staraj się go opisać na wszystkie możliwe sposoby, a nie tylko słowami. Czy głos był wysoki, niski, sylaby długie, krótkie, jęcz?cy, gwiżdż?cy itp.
W nocy odzywaj? się wszystkie chruciele i praktycznie wszystkie siewkowce i kaczki (oprócz sów, lelków, słonki, przepiórki).
Ten głos mógł być głosem krwawodzioba (podmokłe ł?ki) albo samotnika.
co mi się zdaje, że póki krotom nie usłyszy w sieci to nie dojdziemy co to mogło być, jak pisałem wczeniej interpretować można to na wiele sposobów i powstaje podejrzenie co do wielu ptasich głosów. Także krotom głoniki odpal i szukaj tego tajemniczego głosu w sieci, jak znajdziesz to się pochwal
POWODZENIA!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum