FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Głosy ptaków do oznaczenia
Autor Wiadomość
algebro 

Wysłany: 2008-10-23, 06:26   

krotom napisał/a:
jeśli to było kilka dni temu to musiałbyś być w Afryce, gdyż tam od miesiąca przebywają nasze qqłki (no chyba że trafił Ci się "maruder")

No właśnie trafił mi się taki głos, stąd sobie przypomniałem o kukułkach i zapytuję ewentualnie o inne ptaki, odzywające się wybuchowym chichotem.
BeaJolKa napisał/a:
szpak naśladowacz :]
Dobre i szpaka tak uzdolnionego i z taką pamięcią słuchową usłyszeć... ;) :-D

Todus 

Wysłany: 2008-10-23, 17:54   

Wie ktoś jaki stwór tak sie odzywa :?: nagrane w czasie ostatniej pełni około 22
http://www.wrzuta.pl/film/w9BARA0VsC/cos1

Pawelele 

Wysłany: 2008-10-23, 18:06   

Hmmmm nie znam tego głosu :/ A w jakim środowisku się to "coś" odzywało??

Todus 

Wysłany: 2008-10-23, 19:55   

Pola, łąki z zadrzewieniami (właśnie z jednego oddalonego o około 200m dochodził głos); w pobliżu staw i trzcinowisko, kilkaset metrów od zabudowań. Nawet nie wiem czy to ptak :/

krzysztof1 

Wysłany: 2008-10-25, 06:13   

Todus napisał/a:
Pola, łąki z zadrzewieniami (właśnie z jednego oddalonego o około 200m dochodził głos)

Puszczyk tam pohukiwał?

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2008-10-25, 07:36   

Też mi to brzmi na kontaktowy puszczyka...

Todus 

Wysłany: 2008-10-26, 11:04   

Dzięki za naprowadzenie :-D

algebro 

Wysłany: 2008-10-26, 13:57   

algebro napisał/a:
Mam kolejną prośbę o na kierowanie mnie na ptaka, który wydaje dziwne dźwięki. Kilka dni temu, będąc na dużej leśnej polanie usłyszałem na niebie ptaka, który odzywał się przerywanym głosem, podobnym do trąbek kibiców, tylko chyba w niższym tonie. Był to ptak średniej wielkości, o locie prostoliniowym. Na drugi dzień, będąc na łąkach słyszałem dwa takie przelatujące i oddalające się ptaki. Miejsca, w których przebywałem, są oddalone o jakiś 1km od niewielkich stawów. Z netu odsłuchałem sobie głosy kszyka, ale nie natknąłem się na podobne dźwięki (monotonne 1 sekundowe brzmienie i 2 sekundy przerwy). Czy ktoś pomoże??? ;)

Wczoraj znów usłyszałem tego ptaka, tym razem jego głos skojarzył mi się z krótkim tonem wydawanym przez harmonijkę ustną. :grin: A dzisiaj wytropiłem zwierza! To po prostu gil! :-D :haha:

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-10-26, 15:04   

algebro, który najbardziej pasuje?

link do głosów gila

algebro 

Wysłany: 2008-10-26, 17:58   

W pierwszym nagraniu zawarty jest trzy razy ten dźwięk, które zasłyszane przeze mnie ptaki wielokrotnie wydawały podczas lotu. Wcześniej sprawdzałem ten link, ale zbyt szybko zakończyłem odsłuchiwanie, ponieważ początkowe piski mnie nie przekonywały do gila. :grin:

Tukej 
Gůrny Ślůnsk

Wysłany: 2008-12-30, 09:11   

Czy wie ktoś jaki ptak (lub chociaż naprowadzić na grupę ptaków) może odzywać się : gdor gdor...
Słyszałem ten głos wczoraj w parku, odzywał się seriami, mniej więcej po 5-6 w serii. Głos donośny i taki, jakby to określić dosyć żałosny i przejmujący.
Sprawdzam sam po książkach ale póki co nic nie znalazłem podobnego. Pomyślałem od razu o jakiś krukowatych albo dzięciołach ale chyba to coś innego.

Pawelele 

Wysłany: 2008-12-30, 09:24   

Najlepiej jakbyś nagrał ten głos; skoro był donośny to i na komóre powinno się coś nagrać... Ludzie bardzo różnie fonetyzują ptasie głosy, więc z tego "gdor, gdor" wg mnie ciężko będzie oznaczyć...

Tukej 
Gůrny Ślůnsk

Wysłany: 2008-12-30, 15:33   

Pawelele napisał/a:
Najlepiej jakbyś nagrał ten głos; skoro był donośny to i na komóre powinno się coś nagrać... Ludzie bardzo różnie fonetyzują ptasie głosy, więc z tego "gdor, gdor" wg mnie ciężko będzie oznaczyć...

Dzięki ;)
pierwszy raz słyszałem ten głos ale niestety bardzo się spieszyłem na busa. Zajrzę tam jutro i poszukam. Jakby nie udało się wypatrzeć do kogo głos należy to spróbuję go nagrać, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-12-30, 15:43   

Niedawno miałem wrażenie, że słyszę czajkę.No ale skąd ona w środku zimy i to na dodatek prawie w lesie :mrgreen: Po chwili zobaczyłem jakieś ptaki, które wyglądały na drozdy.Pod uwagę brałem droździka, ale jego głosy z internetu były trochę inne.Ma ktoś jakieś pomysły :?:

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-12-31, 03:23   

Kamil napisał/a:
Niedawno miałem wrażenie, że słyszę czajkę.No ale skąd ona w środku zimy i to na dodatek prawie w lesie :mrgreen: (...) Ma ktoś jakieś pomysły :?:

Sam widziałem zimujące czajki i zdaża sie to stosunkowo często... No ale droździk odzywa sie inaczej niż czajka... a głos samej czajki jak zapewne wiesz jest bardzo charakterystyczny :]

Odpowiedz do tematu