Pola, łąki z zadrzewieniami (właśnie z jednego oddalonego o około 200m dochodził głos); w pobliżu staw i trzcinowisko, kilkaset metrów od zabudowań. Nawet nie wiem czy to ptak
Mam kolejną prośbę o na kierowanie mnie na ptaka, który wydaje dziwne dźwięki. Kilka dni temu, będąc na dużej leśnej polanie usłyszałem na niebie ptaka, który odzywał się przerywanym głosem, podobnym do trąbek kibiców, tylko chyba w niższym tonie. Był to ptak średniej wielkości, o locie prostoliniowym. Na drugi dzień, będąc na łąkach słyszałem dwa takie przelatujące i oddalające się ptaki. Miejsca, w których przebywałem, są oddalone o jakiś 1km od niewielkich stawów. Z netu odsłuchałem sobie głosy kszyka, ale nie natknąłem się na podobne dźwięki (monotonne 1 sekundowe brzmienie i 2 sekundy przerwy). Czy ktoś pomoże???
Wczoraj znów usłyszałem tego ptaka, tym razem jego głos skojarzył mi się z krótkim tonem wydawanym przez harmonijkę ustną. A dzisiaj wytropiłem zwierza! To po prostu gil!
W pierwszym nagraniu zawarty jest trzy razy ten dźwięk, które zasłyszane przeze mnie ptaki wielokrotnie wydawały podczas lotu. Wcześniej sprawdzałem ten link, ale zbyt szybko zakończyłem odsłuchiwanie, ponieważ początkowe piski mnie nie przekonywały do gila.
Czy wie ktoś jaki ptak (lub chociaż naprowadzić na grupę ptaków) może odzywać się : gdor gdor...
Słyszałem ten głos wczoraj w parku, odzywał się seriami, mniej więcej po 5-6 w serii. Głos donośny i taki, jakby to określić dosyć żałosny i przejmujący.
Sprawdzam sam po książkach ale póki co nic nie znalazłem podobnego. Pomyślałem od razu o jakiś krukowatych albo dzięciołach ale chyba to coś innego.
Najlepiej jakbyś nagrał ten głos; skoro był donośny to i na komóre powinno się coś nagrać... Ludzie bardzo różnie fonetyzują ptasie głosy, więc z tego "gdor, gdor" wg mnie ciężko będzie oznaczyć...
Najlepiej jakbyś nagrał ten głos; skoro był donośny to i na komóre powinno się coś nagrać... Ludzie bardzo różnie fonetyzują ptasie głosy, więc z tego "gdor, gdor" wg mnie ciężko będzie oznaczyć...
Dzięki
pierwszy raz słyszałem ten głos ale niestety bardzo się spieszyłem na busa. Zajrzę tam jutro i poszukam. Jakby nie udało się wypatrzeć do kogo głos należy to spróbuję go nagrać, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Niedawno miałem wrażenie, że słyszę czajkę.No ale skąd ona w środku zimy i to na dodatek prawie w lesie Po chwili zobaczyłem jakieś ptaki, które wyglądały na drozdy.Pod uwagę brałem droździka, ale jego głosy z internetu były trochę inne.Ma ktoś jakieś pomysły
Niedawno miałem wrażenie, że słyszę czajkę.No ale skąd ona w środku zimy i to na dodatek prawie w lesie (...) Ma ktoś jakieś pomysły
Sam widziałem zimujące czajki i zdaża sie to stosunkowo często... No ale droździk odzywa sie inaczej niż czajka... a głos samej czajki jak zapewne wiesz jest bardzo charakterystyczny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum