Który "łąkowo-turzycowo-trzcinowy" ptaszek "gwiżdże" z przerwami podobnie do głosu zimorodka??? Dodam, że w pobliżu były gęste krzaki i bardzo gęsty młodnik. Mam swoje typowanie (zwłaszcza że w pobliżu widziałem podejrzanego) ale chętnie poczekam na podpowiedź.
Przesłuchując nagranie głosu pokrzywnicy, słyszę mimo wszystko modulowane nawoływanie. Ja jednak słyszałem przenikliwy, przerywany pisk, ciężko było określić skąd dochodzi. Myślałem, ze może tak nawoływać rokitniczka, bo w nagraniu jej śpiewu doszukałem się niby podobnych piskliwych tonów (zauważyłem ją wcześniej w pobliżu). Z drugiej strony pomyślałem, ze to może jakiś ssak... Gronostaj podobno piszczy, gdy jest wystraszony...
Przesłuchując nagranie głosu pokrzywnicy, słyszę mimo wszystko modulowane nawoływanie. Ja jednak słyszałem przenikliwy, przerywany pisk, ciężko było określić skąd dochodzi. Myślałem, ze może tak nawoływać rokitniczka, bo w nagraniu jej śpiewu doszukałem się niby podobnych piskliwych tonów (zauważyłem ją wcześniej w pobliżu). Z drugiej strony pomyślałem, ze to może jakiś ssak... Gronostaj podobno piszczy, gdy jest wystraszony...
Szkoda, że nie nagrałeś tego głosu. Tak pewnie byśmy pomogli a z opisu nie bardzo wynika co to było. Pozdr
No ale śpiew a głos kontaktowy to nie to samo. Nie upieram się, że to była pokrzywnica ale na większości nagrań nie ma jej głosu kontaktowego - ja przynajmniej nie spotkałem. A brzmi to mniej więcej jak "cisisisi" powtarzane dość równomiernie w seriach po 2-3x. Jeśli chodzi o barwę tego głosu to podobna jak jej śpiew. Może to jednak będzie to?
Dzięki wszystkim za próbę wskazania tegoż ptaka! Niestety, nie miałem wówczas czym nagrać tego głosu. Pawelele, to na pewno nie był głos podobny do nagrań z tej strony: http://cyfromaks.pl/wrobl...ellidae.htm#pm. Dżwięk był głośny, "otaczał mnie", w formie długich pisków i króciutkich przerw. Na prawdę myślałem, że za chwilę przeleci zimorodek! Oczywiście, to było tylko takie skojarzenie, głos mógł być jednak zupełnie odmienny, ale z moim słuchem...
Cóż, ptak (zwierzątko) będzie póki co nieoznaczone, a ja postaram się jeszcze wybrac w to miejsce.
algebro a widzisz pokrzywnica odzywa się też takim przenikliwym wręcz zimorodkowym "tiii" - nawet dziś słyszałem taki jej głos... wybierz się tam i spróbuj nagrać - pokrzywnica teraz ładnie leci.
Pawelele to na pewno nie był głos pokrzywnicy (tamten brzmiał jak wysokie piiiii (głos niemodulowany)). Ale dzięki Twojej wskazówce, nauczyłem się rozpoznawać po głosie pokrzywnicę! Teraz często moje ucho ją "zauważa"!
Mam kolejną prośbę o na kierowanie mnie na ptaka, który wydaje dziwne dźwięki. Kilka dni temu, będąc na dużej leśnej polanie usłyszałem na niebie ptaka, który odzywał się przerywanym głosem, podobnym do trąbek kibiców, tylko chyba w niższym tonie. Był to ptak średniej wielkości, o locie prostoliniowym. Na drugi dzień, będąc na łąkach słyszałem dwa takie przelatujące i oddalające się ptaki. Miejsca, w których przebywałem, są oddalone o jakiś 1km od niewielkich stawów. Z netu odsłuchałem sobie głosy kszyka, ale nie natknąłem się na podobne dźwięki (monotonne 1 sekundowe brzmienie i 2 sekundy przerwy). Czy ktoś pomoże???
Nie. Trąbiący głos czarnego znam, zresztą podczas lotu wydaje inny dźwięk i ma charakterystyczny dzieciołowaty sposób latania. Natrafiłem na taki głos: batalion.mp3-/www.dzieci.bci (jego pierwszy człon!), który mi jakby przypomina ten dźwięk, który sie powtarzał. Ale to juz tylko moje skojarzenia, głosu nie bardzo pamiętam. No i skąd u mnie bataliony???
Doczytałem sie, że dzięcioł czarny jako wyjątek lata "prostolinijnie", ale i tak wątpie, aby to mógł być on.
P.S. Kilka dni temu równiez słyszałem głośny, niski, jednorazowy i charakterystyczny chichot! Gdzie mogę odsłuchać głosu samicy kukułki, zeby upewnić się, że to była ona? Czy jakiś ptak (prócz zielonego, ale to zupełnie inny, wyższy ton) odzywa się chichotem?
[...]Kilka dni temu równiez słyszałem głośny, niski, jednorazowy i charakterystyczny chichot! Gdzie mogę odsłuchać głosu samicy kukułki, zeby upewnić się, że to była ona? [...]
jeśli to było kilka dni temu to musiałbyś być w Afryce, gdyż tam od miesiąca przebywają nasze qqłki (no chyba że trafił Ci się "maruder")
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum