Da się oznaczyć tego Locustellasa? Nagranie kiepskie, to co słychać w tle to nie trzeszczenie, ale śpiew ptaka. Po wyglądzie (a raczej po tym co udało mi się wypatrzeć) stawiałabym na strumieniówkę. Co sądzicie?
Takie "dzedzedze" może robić strumieniówka, ale może też traktor marki Ursus
Ale widać przeca, że to z ptasiego gardła się ten dźwięk wydobywa (a przynajmniej widać jakąś kropkę, która jest ptakiem, chociaż wy nie musieliście akurat o tym wiedzieć, bo ja sama pewnie też bym się nie domyśliła)
mateo76 napisał/a:
jak najbardziej strumieniówka
Bardzo dziękuję To moja pierwsza strumieniówka (ale brzęczki i świerszczaka też jeszcze nie widziałam, więc bym się nie obraziła... )
Prośba o oznaczenie tego trzeszczącego ptaka. Wyglądał pokrzewkowato. Nagrane na Przymorzu w Gdańsku w zakrzaczonej części parku Reagana. Ptak na filmiku pojawia się dopiero w ostatnim momencie.
bardzo proszę o pomoc w oznaczeniu, ptaszek odzywa się już od kilku dni właśnie w nocy
Mi to wygląda na nietypowy śpiew kopciuszka albo bezpieczniej: śpiew Phoenicurusa w typie kopciuszka (bo może jest to nietypowa pleszka albo hybryd - też tak może być). Nie słyszę zgrzytu, ale możliwe, że jest to spowodowane jakością nagrania. Śpiew natomiast składa się z dwóch charakterystycznych dla tego gatunku części, pomiędzy którymi powinien być zgrzyt. Pora dnia jak najbardziej się zgadza - kopciuszki zaczynają śpiewać jeszcze długo przed wschodem słońca.
Może być to pleszka taka jak np. ta, dlatego póki co zostawiłbym tego ptaka jako Phoenicurus sp. bo śpiew ten nie jest dla mnie typowy dla żadnego z tych gatunków, choć bliższy kopciuszkowi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum