nie mogę oznaczyć głosu drugiego ptaka , tego bardzie w tle,
co tak melancholijnie śpiewa "w dół" (obraz jest nieważny )
W pierwszym nagraniu słysze słowika szarego, kapturke i bardzo słabo śpiewaka. Jeśli chodzi o ten melancholijny głos w 24 sekundzie, który jeszcze lepiej słychać w 40 s (ten głos powtarza się 3x) , zaraz po głosie kapturki - to jest to śpiewak.
W nagraniu drugim słychać wyraźnie kukułkę, kaprurkę i śpiewaka, a ten tejemniczy głos słychać w 9 s (powtarza się 3x) i w 55 s (powtarza się 2x) - jeżeli właśnie o ten głos chodzi to bez wątpienia jest to właśnie śpiewak, co potwierdziło właśnie to drugie nagranie, bo w pierwszym miałem wątpliwości
rosomak 13, Kubczar, serdeczne dzięki podejrzewałam śpiewaka, ale te , które dotąd słyszałam nie miały właśnie tej melancholijnej frazy, dlatego mi nie pasował
pozdrowienia Beata
Skoro tak dobrze "idzie" identyfikacja dzwięków, to pozwolę sobie jeszcze raz przypomnieć "mój głos".
http://algebro.wrzuta.pl/audio/5ibrwDG2fM/
Otóz zidentyfikowałem go jako "głos kosa naśladuacego bażanta"... Ale zaraz później naszły mnie watpliwości, czy to przypadkiem nie paszkot??? Przepraszam za słabiutkie (ciche) nagranie.
Otóz zidentyfikowałem go jako "głos kosa naśladuacego bażanta"... Ale zaraz później naszły mnie watpliwości, czy to przypadkiem nie paszkot???
nagranie faktycznie straszne...
ale zważywszy na około 1-2 sekundowy śpiew, przerwę między zwrotkami 3 razy dłuższą i charakterystyczny modulowany głos (tzn. nie na jedną nutę) oraz wysuniętą możliwość skojarzenia z kosem - paszkot
_________________ Dopóki rośnie chociaż jedno drzewo - las się jeszcze nie skończył
Między frazami ten ptak coś podśpiewywał ciszej (słychac było z bliższa), ale do mnie ze wzgledu na odległośc kilkuset metrów od lasu, oraz po drodze duży ruch samochodów, docierał tylko ten fragment. Za innym ptakiem niz kos, przemawiało jeszcze to, iż kosów tam jest dziesiatki, a "tylko ten jeden" tak dziwnie śpiewał.
Pozostaję przy paszkocie, dzieki!
Nie mogę sobie poradzić z rozpoznaniem. Pomożecie? http://www.sendspace.com/file/zlfk8h
Trochę pasuje mi to do dzwońca ale ptaszek mi mignął tylko przez moment i niezabardzo pasował wyglądem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum