Hej. Stawiam na .. śpiewaka Turdus philomelos [jeśli on - czy to jest głośny., dżwięczny śpiew ? czy to są frazy powtarzane 2 -3 krotnie ? czy są bardzo rozmaite ("szeroki repertuar) ? etc., etc. poczytaj opisy głosu śpiewaka). Wszakoż wróżenie z fusów.
Postaraj się opisać tego ptaka, jeśli był widzian; o jakiej porze śpiewa; cechy tego turlik-turlik (po linii tego, c o w opisach znajdziesz).
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Witam Pasjonatow:)
bedac zupelnym laikiem trafilam na to forum liczac na Wasza pomoc: prosze o identyfikacje glosow, ktore od jakis 2 miesiecy slysze w okolicy mojego bloku:)
ponizej nagranie;)
Proszę o potwierdzenie- http://www.wrzuta.pl/pliki/6oleFMOKEA/nagranie_1 -rokitniczka
Odtwarza się real playerem lub quic timem Na początku słychać dość dobrze,później ptak oddalił się trochę.
Jestem chyba na etapie zakupu nagrań z głosami ptaków, bo nierozpoznane trele doprowadzają mnie do białej gorączki.
Tym razem od dwóch dni slyszę dość daleko niosący się głos w postaci, krótkiego "pjuuułiłiłi"! Dźwiek czysty wysoki, przyjemnej barwy, końcówka wibrująca, powtarzany jednokrotnie co kilkanascie sekund.
Teren trawiasty, z krzaczkami, kilka drzew, obok bardzo ruchliwa droga, niedaleko las, ale glos nie niesie się z lasu. Jakieś sugestie, namiary???
staraj sie unikać takich opisów Jest bardzo wiele interpretacji twojego Pjuuułiłiłi - np jukiki, iiuuuuulilili - dla każdego człowieka to inaczej brzmi Najłatwiej na forum podrzucić po prostu nagranie z głosem - wtedy słyszymy dokładnie to co Ty słyszałeś, bez domysłów i przekrętów
staraj sie unikać takich opisów Jest bardzo wiele interpretacji twojego Pjuuułiłiłi - np jukiki, iiuuuuulilili - dla każdego człowieka to inaczej brzmi
A jak w przewodniku pisze "krrraaa" to też nie wiadomo o co chodzi?
No dobra, masz rację, przyszło mi to głowy stąd, że akurat ten temat zaczął się od "opisu głosu", co i mnie natchnęło - a niech rozszyfrują kogo słyszałem!
Niestety próby nagrania nieudawały się, głos zbyt daleki, trochę drzew i krzaków po drodze. I ten wstrętny ruch samochodów na trasie! Od wczoraj podejrzany głos dochodził już nie fletowy, a taki lekko ochrypnięty. Przypominał bażanta, ktory nie przeszedł mutacji. I w końcu wybrałem się pod ptaka, byłem na prawdę blisko, "nadawał" jednak z lasu ku mojemu zdziwieniu. Ale nagranie z komórki okazało się bardzo ciche. http://algebro.wrzuta.pl/audio/5ibrwDG2fM/
Jednakże rozszyfrowałem źródło. To kos, którego tylko początek zwrotki docierał po przebyciu 0.5 km do mojego ucha! Ale chyba rzeczywiście próbował przedrzeźniać bażanta! A moze kosy często tak śpiewają, tzn zaczynają zwrotkę???
Przyznam szczerze, ze ptaka nie zobaczyłem, ale mam nadzieję, że się nie mylę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum