Głosy ptaków do oznaczenia |
Autor |
Wiadomość |
Brawo
|
Wysłany: 2020-05-06, 15:04
|
|
|
Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za ptak.
ptak.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 92 raz(y) 145,71 KB |
|
|
|
|
 |
Kubczar
wieśniak z Kujaw

|
Wysłany: 2020-05-07, 17:59
|
|
|
Cytat: |
Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za ptak. |
Jak dla mnie sójka. U mnie potrafią odzywać się bardzo podobnie. |
_________________ Jakub Czarnowski |
|
|
|
 |
Brawo
|
Wysłany: 2020-05-08, 08:15
|
|
|
Dziękuję! |
|
|
|
 |
kkamcia
|
Wysłany: 2020-05-15, 15:03 co to za ptaczysko? :D
|
|
|
Witam! chyba znalazłam dobry wątek, jeżeli nie, proszę o poprawkę, napisze tam gdzie trzeba.
Od kilku lat przylatuje do nas pewien ptak (chyba). Śpiewa (o ile można to tak nazwać) tylko wieczorami, słyszałam że również w nocy. Nigdy go nie widziałam. Dzień w dzień, ta sama melodia. Pomieszkuje w skupisku nie wysokich drzewek i krzaków, za miastem. Nie wydaje mi się, żeby była to żaba ani świerszcz. Przeszperałam z rodziną całą stronę glosy-ptakow.pl i nie znalazłam ptaka nawet odgłosem podobnego. Pomóżcie, bo zżera mnie ciekawość co to za zwierzyna. Poniżej nagranie Postaram nagrać się coś bardziej wyraźnego.
http://www.mediafire.com/...anie_4.mp3/file |
|
|
|
 |
Czesław Lichota

|
Wysłany: 2020-05-15, 15:40
|
|
|
Witaj kkamcia posłuchaj głosu Lelka https://www.youtube.com/watch?v=tTnWtyHIzv4 |
_________________ Pozdrawiam
czesli
„Czymże jest ciepło lata bez chłodu zimy, by nadać mu słodyczy” – John Steinbeck |
|
|
|
 |
Nisoria
|
Wysłany: 2020-05-15, 15:52
|
|
|
Lelka owszem, posłuchać można, niemniej zwierzęcia należy szukać w ziemi. Nazwa łacińska kojarzyć się może z grillem, ale tak naprawdę ma w nazwie kreta. |
_________________ Leszek Matacz |
|
|
|
 |
Czesław Lichota

|
Wysłany: 2020-05-15, 17:01
|
|
|
Nisoria napisał/a: | Nazwa łacińska kojarzyć się może z grillem, ale tak naprawdę ma w nazwie kreta. | a można jaśniej ? czy to ma być rebus ? |
czesli
„Czymże jest ciepło lata bez chłodu zimy, by nadać mu słodyczy” – John Steinbeck |
|
|
|
 |
Nisoria
|
Wysłany: 2020-05-15, 17:57
|
|
|
Czesław Lichota napisał/a: | Nisoria napisał/a: | Nazwa łacińska kojarzyć się może z grillem, ale tak naprawdę ma w nazwie kreta. | a można jaśniej ? czy to ma być rebus ? |
Dudka jest przysmakiem
To nie przypadek
Tłusty ci on bowiem
ów t...... p.....ek
Ogród jego domem
Jarzyny zajada
Miast razić go gromem
Wpuść go do sąsiada
KKamciu ma droga
błędne Twe przeczucia
w owadzim atlasie
spójrz no na tur....a
|
|
|
|
 |
kkamcia
|
Wysłany: 2020-05-15, 18:19
|
|
|
Ojej, Turkuć podjadek był moim ptakiem? 😅 wolałam żyć w przekonaniu, że gdzieś obok mnie żyje jakiś śliczny ptak |
|
|
|
 |
Czesław Lichota

|
Wysłany: 2020-05-15, 18:24
|
|
|
|
czesli
|
|
|
 |
kkamcia
|
Wysłany: 2020-05-15, 18:40
|
|
|
Baaardzo dziękuje za poświęcony czas, ciekawość mnie zżerała, co mi tak piszczy 😅 Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Łukasz1989
|
|
|
|
 |
Nisoria
|
Wysłany: 2020-05-18, 18:14
|
|
|
1, 2 - trzcinniczek
3 - ok |
|
|
|
 |
betelguese
|
Wysłany: 2020-05-19, 12:55 ptaki do rozpoznania
|
|
|
Witam, dodaję dwa kolejne niezidentyfikowane głosy przez mnie. Zedytowałem również poprzednie nagrania, aby nie było słychać innych ptaków w tle. Moje przypuszczenia:
1. ?
2. ?
3. ? śpiew przypomina alarm
4. ortolan?
5. szpak?
6. słowik rdzawy?
https://youtu.be/QBLEb5veOQc |
|
|
|
 |
Nisoria
|
Wysłany: 2020-05-19, 17:36
|
|
|
Jeden oznaczony poprawnie - to szpak. A pozostałe - cóż, nie myli się ten, kto nic nie robi. Brawa za chęci i ciekawość otaczającego nas piękna:)
Pozwolę sobie na edukacyjny rebus:
1. Ptak-antyprzemocowiec, wg Jana Sokołowskiego (tyż poznańsko pyro:)) bowiem jego śpiew wyraża traumę po latach dzieciństwa. Transkrypcja z ptasiego na nasze brzmi: "Tata bije, tata bije, zbił, zbił, zbił - kto to widział?!". Czasem nazywa się tak również psa pasterskiego.
2. Nazwa mówi sama za siebie - może być operowy, może być norymberski, może być ludowy.
3. Obstawiałeś jego krewniaka na szóstym nagraniu, zamiast rdzy inszy kolor ma on na ubraniu.
4. Po angielsku żółtym młotem jest zwany.
5. Tego jegomościa już znamy.
6. Świergotek drzewny. |
|
|
|
 |
|