W niedziele kiedy bylimy na "suchych stawach" (ja to tak nazywam bo wody tam na żadnym ze stawów nie było) za Warszaw? w takim niewielkim zagajniku usłyszelimy ciekawy głos, na pozór znajomy a jednak trudny do okrelenia. I teraz mam pytanie do Huberta, Kejbii'ego i Namora czy to taki odgłos jak w tej "piewce" ostatni dĽwięk. Ptaszek siedzial i odzywal się tylko tym charakterystycznym ostatnim dĽwiękiem "chi chi" (nie było całej melodii tylko ta końcówka) i pytanie do pozostałych jakie jeszcze gatunki odzywaj? się tym charakterystycznym ostatnim "chi chi" co to moglo być
No włanie o to "hi hi" chodzi. Ale ono jest takie gwiżdż?ce wiszcz?ce dĽwięczne tak jak w zał?czniku mp3 - mazurek jako nie kojarze coby mazurek "hihał"
Może słyszałe dzięcioła syryjskiego? Jeli kto znajdzie link na stronę z głosem tego gatunku niech zapoda?! Jesieni?, często się "syryjczyki" odzywaj?! Głos tego dzięcioła jest bardzo charakterystyczny, ale czasem włanie mazurka przypomina!
edit:
Hubert słyszałe gila w sieci, żeby tak "hihał" - przyznaj, że to ostatnie "hi hi" z pierwszego mp3 to taki dĽwięk - czy już całkiem słoń mi na ucho nast?pił ?
nie no syryjczyk ma takie "kiks" jak duzy tylko bardziej miękkie. I nie występuje nigdy podwójnie.
Gil wydaje głone, pojedyncze i smętne "giill" . Ale nie jest to "hi hi".
Ja też gila tam wtedy podejrzewałem, zwłaszcza, że głos był z wysoka gdzie z korony.
Przypomniałem sobie teraz, że zim? 2002 w tej okolicy gile widziałem.
Dla mnie głos gila to takie ciche, niepieszne, smętne "pojękiwania". Mog? się komu kojarzyć nawet z "hi hi" cichutkim - tak jak końcowe dzwięki z zapodanego na pocz?tku tematu linku.. hmmm
Mieszkam w centrum Warszawy i od kilku dni codziennie pod moim blokiem w okolicach 21-22 godziny odzywa się Tajemniczy Głos. Przeszukałam swoje skromne zbiory głosów ptaków i nic nie pasuje
To jest wysokie, pojedyńcze ćwierknięcie, mniej więcej co 30-50 sekund. Żadnych krzyków i treli. Jakby pojedyńcza fraza z cykania świerszcza.
*cyk*
*cyk*
*cyk*
Daję słowo, w lecie go tu nie było. Może nawet odzywa się wcześniej, ale dopiero wieczorem go słychać, jak się robi cicho na ulicy. Macie jakieś koncepcje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum