Wysłany: 2008-08-01, 09:57 gdzie najcześciej spotkac sowe/y??
Chciałbym abyscie pomogli mnie i innym uzytkowniką których sowy fascynują a maja problem z ich zauważeniem bądż spotkaniem.
Ojakiej porze roku sowy sa najbardziej aktywne(kiedy mozna je najłatwiej zauważyć)?,Jakie gatunki polskich sów bytuja w lesie a jakie w miescie? Jak wygladają gniazda przede wszystkim gdzie je zakładają poszczególne gatunki?Najakiej podstawie mozna zlokalizować gdzie sie sowa gnieżdzi(pewnie po głosie ale kiedy mozna je usłyszeć).Jakie tereny preferują najpospolitsze sowy w polsce??Troche sporo tych pytań ale mam nadzieję że pomozecie
Wysłany: 2008-08-01, 11:16 Re: gdzie najcześciej spotkac sowe/y??
brynek17 napisał/a:
Chciałbym abyscie pomogli mnie i innym uzytkowniką których sowy fascynują a maja problem z ich zauważeniem bądż spotkaniem.
Ojakiej porze roku sowy sa najbardziej aktywne(kiedy mozna je najłatwiej zauważyć)?,Jakie gatunki polskich sów bytuja w lesie a jakie w miescie? Jak wygladają gniazda przede wszystkim gdzie je zakładają poszczególne gatunki?Najakiej podstawie mozna zlokalizować gdzie sie sowa gnieżdzi(pewnie po głosie ale kiedy mozna je usłyszeć).Jakie tereny preferują najpospolitsze sowy w polsce??Troche sporo tych pytań ale mam nadzieję że pomozecie
Największa aktywność zwykle wczesną wiosną (marzec - kwiecień) - wtedy kiedy samce intensywnie śpiewają. Większość sów jest aktywna nocą, dzienne to choćby błotna, sóweczka. Typowo leśne to np. puszczyk, włochatka, puchacz, miejsko - wiejskie to pójdźka i płomykówka (choć np puszczyk często gniazduje w parkach miejskich). Z gniazdami różnie - mogą być to dziuple (puszczyk, włochatka) czy gniazda "otwarte" (puchacz), z lokalizacją też różnie - np. uszatka często gniazduje w zagajnikach śródpolnych w gniazdach po wronie siwej itp, puszczyk w starych lasach z dziuplastymi drzewami, włochatka w dużych dziuplach (głównie po dzięciole czarnym), sóweczka w małych dziuplach (często po dzięciole dużym czy 3palczastym) a płomykówka na poddaszach starych domów czy w wieżach kościelnych. Wykrywanie polega zwykle na namierzeniu terytorium zajmowanego przez samca danego gatunku a potem przeszukaniu go pod kątem gniazda. Polecam dosyć "świeżą" publikację Mikusek R. (red) 2005. Metody Badań i Ochrony Sów. FWIE, Kraków. Kliknij np. tu coby poczytać o tej książce i ją sobie kupić. W tej pozycji znajdziesz wszystkie odpowiedzi w szczegółach i dużo więcej info na temat sów.
Ojakiej porze roku sowy sa najbardziej aktywne(kiedy mozna je najłatwiej zauważyć)?
Teraz jest dobry czas na płomykówki.Właśnie ostatniej nocy obserwowałem te sowy - młode latają i hałasują w pobliżu gniazd - 3 stanowiska w 2 wioskach nadwiślańskich.W okolicy też młoda uszatka nadawała z pobliskiego lasku śródpolnego!.Udany rok
Teraz jest dobry czas na płomykówki.Właśnie ostatniej nocy obserwowałem te sowy - młode latają i hałasują w pobliżu gniazd - 3 stanowiska w 2 wioskach nadwiślańskich.W okolicy też młoda uszatka nadawała z pobliskiego lasku śródpolnego!.Udany rok
a jak mozna najłatwiej zaobserwowac teraz płomykówkę??
Dziś nad ranem ok. 4:30 w ciągu kilku minut - cztery płomykówki wracające pojedynczo do gniazda - na fot. sowa nadlatująca z lewej strony budynku,niestety niebo było zachmurzone i niewiele na tym zdjęciu widać nieco później przeleciała blisko piąta - stara z krzykiem ostrzegawczym,nie wleciała do gniazda.Ok. 20 minut obserwacji z drogi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum