FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
gdzie najcześciej spotkac sowe/y??
Autor Wiadomość
brynek17 
>bird>

Wysłany: 2008-08-01, 09:57   gdzie najcześciej spotkac sowe/y??

Chciałbym abyscie pomogli mnie i innym uzytkowniką których sowy fascynują a maja problem z ich zauważeniem bądż spotkaniem.
Ojakiej porze roku sowy sa najbardziej aktywne(kiedy mozna je najłatwiej zauważyć)?,Jakie gatunki polskich sów bytuja w lesie a jakie w miescie? Jak wygladają gniazda przede wszystkim gdzie je zakładają poszczególne gatunki?Najakiej podstawie mozna zlokalizować gdzie sie sowa gnieżdzi(pewnie po głosie ale kiedy mozna je usłyszeć).Jakie tereny preferują najpospolitsze sowy w polsce??Troche sporo tych pytań ale mam nadzieję że pomozecie :-P

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-08-01, 10:35   

najpospolitszym jest puszczyk - kilka odpowiedzi na Twoje pytanie o nim znajdziesz tutaj. Powodzenia

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Michu 

Wysłany: 2008-08-01, 11:16   Re: gdzie najcześciej spotkac sowe/y??

brynek17 napisał/a:
Chciałbym abyscie pomogli mnie i innym uzytkowniką których sowy fascynują a maja problem z ich zauważeniem bądż spotkaniem.
Ojakiej porze roku sowy sa najbardziej aktywne(kiedy mozna je najłatwiej zauważyć)?,Jakie gatunki polskich sów bytuja w lesie a jakie w miescie? Jak wygladają gniazda przede wszystkim gdzie je zakładają poszczególne gatunki?Najakiej podstawie mozna zlokalizować gdzie sie sowa gnieżdzi(pewnie po głosie ale kiedy mozna je usłyszeć).Jakie tereny preferują najpospolitsze sowy w polsce??Troche sporo tych pytań ale mam nadzieję że pomozecie :-P

Największa aktywność zwykle wczesną wiosną (marzec - kwiecień) - wtedy kiedy samce intensywnie śpiewają. Większość sów jest aktywna nocą, dzienne to choćby błotna, sóweczka. Typowo leśne to np. puszczyk, włochatka, puchacz, miejsko - wiejskie to pójdźka i płomykówka (choć np puszczyk często gniazduje w parkach miejskich). Z gniazdami różnie - mogą być to dziuple (puszczyk, włochatka) czy gniazda "otwarte" (puchacz), z lokalizacją też różnie - np. uszatka często gniazduje w zagajnikach śródpolnych w gniazdach po wronie siwej itp, puszczyk w starych lasach z dziuplastymi drzewami, włochatka w dużych dziuplach (głównie po dzięciole czarnym), sóweczka w małych dziuplach (często po dzięciole dużym czy 3palczastym) a płomykówka na poddaszach starych domów czy w wieżach kościelnych. Wykrywanie polega zwykle na namierzeniu terytorium zajmowanego przez samca danego gatunku a potem przeszukaniu go pod kątem gniazda. Polecam dosyć "świeżą" publikację Mikusek R. (red) 2005. Metody Badań i Ochrony Sów. FWIE, Kraków. Kliknij np. tu coby poczytać o tej książce i ją sobie kupić. W tej pozycji znajdziesz wszystkie odpowiedzi w szczegółach i dużo więcej info na temat sów. :oki:

Pozdr

brynek17 
>bird>

Wysłany: 2008-08-01, 21:45   

Temat Sów mam juz ogólnikowo naświetlony:) :oki: Ksiażke którą w najbliższym czasie zamawiam :oki: Dzięki
PoZdRo

krzysztof1 

Wysłany: 2008-08-04, 08:28   

brynek17 napisał/a:
Ojakiej porze roku sowy sa najbardziej aktywne(kiedy mozna je najłatwiej zauważyć)?

Teraz jest dobry czas na płomykówki.Właśnie ostatniej nocy obserwowałem te sowy - młode latają i hałasują w pobliżu gniazd - 3 stanowiska w 2 wioskach nadwiślańskich.W okolicy też młoda uszatka nadawała z pobliskiego lasku śródpolnego!.Udany rok :oki:

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2008-08-04, 09:06   

Michu napisał/a:
np. uszatka często gniazduje w zagajnikach śródpolnych
jak najbardziej najczesciej
Michu napisał/a:
w gniazdach po wronie siwej itp
zdecydowanie preferuje jednak sroke :)
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

brynek17 
>bird>

Wysłany: 2008-08-04, 18:46   

krzysztof1 napisał/a:
Teraz jest dobry czas na płomykówki.Właśnie ostatniej nocy obserwowałem te sowy - młode latają i hałasują w pobliżu gniazd - 3 stanowiska w 2 wioskach nadwiślańskich.W okolicy też młoda uszatka nadawała z pobliskiego lasku śródpolnego!.Udany rok

a jak mozna najłatwiej zaobserwowac teraz płomykówkę??

tadekptaku 
Człek z zewnątrz

Wysłany: 2008-08-04, 22:10   

brynek17 napisał/a:
obczaic gdzie sie gniezdzi i czekac wieczorem az wyleci na polowanie
BWI member
http://www.birdwatchireland.ie

krzysztof1 

Wysłany: 2008-08-05, 07:21   

brynek17 napisał/a:

Trzeba przestawić się na tryb nocny i szukać w okolicy.... :)

brynek17 
>bird>

Wysłany: 2008-08-05, 13:16   

krzysztof1 napisał/a:
Trzeba przestawić się na tryb nocny i szukać w okolicy....

tak też myślałem:)więc w drogę..

krzysztof1 

Wysłany: 2008-08-06, 15:40   

Dziś nad ranem ok. 4:30 w ciągu kilku minut - cztery płomykówki wracające pojedynczo do gniazda - na fot. sowa nadlatująca z lewej strony budynku,niestety niebo było zachmurzone i niewiele na tym zdjęciu widać :/ nieco później przeleciała blisko piąta - stara z krzykiem ostrzegawczym,nie wleciała do gniazda.Ok. 20 minut obserwacji z drogi :)

P1250801.JPG
Plik ściągnięto 31 raz(y) 135.3 KB

brynek17 
>bird>

Wysłany: 2008-08-07, 20:04   

to fajnie wypad udał sie tobie:) Ja jak narazie jestem na etapie poszukiwania gniazd

Odpowiedz do tematu