w koncu korelacja wystepowania gasiorek-nisorka wynosi 'tylko' 90%
czyje badania
g±siorek-jarzębatka czy jarzębatka-g±siorek
w badaniach Niemieckich i Finskich wyszlo ze 85-93% jarzebatek gniezdzilo sie przy terytoriach gasiorka. czesto zarowno gniazdo nisori jak i collurio byly w tym samym krzaku. u mnie w ogrodzie znalezione gniazda tych 2 gatunkow znajdowaly sie jakies 4 metry od siebie. Z badan wynika rowniez ze jarzebatki gniezdzace sie przy gasiorku (a na wschodzie areału przy dzierzbie pustynnej L.isabellinus) maja znacznie wiekszy sukces legowy. a wiec dzierzba pelni dla pokrzewki role 'policjanta', co broni i ostrzega przed złem
oczywiscie ta korelacja dotyczy, jak slusznie zaznaczyl Tetrao, tylko okresu legowego
_________________ Paweł Malczyk
Rare Birds Project 2008
A badano, jaka czę¶ć terytoriów g±siorka jest położona blisko jarzębatki?
Na chłopski rozum raczej ta zależno¶ć może wynikać po prostu z preferowanego ¶rodowiska. G±siorek mam mniej profitów z współwystępowania jarzębatki a do tego jest liczniejszy więc podejrzewam, że ewentualne zależno¶ci trudniej jest udowodnić.
_________________ Tatko od 12 sierpnia, m±ż od 7 czerwca
Konstruktywny krytyk
Na granicy regionów LUB, MAZ, PDL.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz zał±czać pliki na tym forum Możesz ¶ci±gać zał±czniki na tym forum