FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Gąsiorek i jarzębatka
Autor Wiadomość
Staszek 

Wysłany: 2005-06-02, 17:54   

Włanie ten

amikosik 

Wysłany: 2005-06-02, 18:00   

Bedę w tych okolicach w połowie sierpnia. Pewnie już nie będ? spiewały ale będę miał trochę czasu więc chętnie się tam wybiorę. Dasz mi na PW dokładniejsze namiary?

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-06-07, 06:39   

Wrzucam jeszcze jeden link do głosu jarzębatki - niestety tylko dla tych, których sprzęt obsługuje format .rm czy .ram (RealMedia). [można sci?gn?ć Player freeware]

Głos o tyle ciekawy, że..mało charakterystyczny, czyli taki, jak często w terenie... Ja na szybko słyszę tu w nagraniu: zgiełk ptasi, pieew dziwonii, piew "gajówkopodobny" i jeden charakterystyczny, alarmowy terkocik w drugiej połowie nagrania... diagnostyczny włanie dla jarzębatki !

http://www.sr.se/p2/p2pippi/pip2002jun.stm

Mirek 

Wysłany: 2005-06-25, 19:06   

Aby ożywić trochę temat wrzucam fotki (niestety słabej jakoci - siedziała w zacienionym miejscu) silnie zaniepokojonej jarzębatki, któr? dzi stwierdziłem nad Toczn? koło wsi Drażniew. W pobliżu były z pewnoci? młode! Zgodnie z przewidywaniami obok były terytoria 2 par g?siorka, a jarzębatka była pomiędzy nimi!

IMG_9639.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 52.02 KB

IMG_9635.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 48.25 KB

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-06-30, 18:32   

Ale to s? bardzo ciekawe fotki, :res: Mirq

Na jakiej wysokoci ona siedziała i co to było za drzewo/krzak ?
(jam jeszcze jarzębatki nie widział :( )

Mirek 

Wysłany: 2005-06-30, 20:07   

Siedziała, a właciwie skakała na wysokoci kilku metrów n.ziemi?. Miejsce - granica ł?ki i lasku sosnowego w miejscu, gdzie dodatkowo rosły gęste krzaczory - trochę tarniny (chyba), dużo dzikiego chmielu oplataj?cego krzaki i niskie brzózki.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-06-30, 20:35   

Dzięki.

Aha, ona tam włanie na fotkach na Betula verrucosa :D

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2005-08-17, 19:25   

ja tez spotkałem sie w tym roku z t? zależnocia między g?siorkiem a jarzębatka; być może wyjasnia to teoria, że jarzębatka przypomina nieco samicę g?siorka i dlatego nie jest przez niego gnębiona tak jak inne drobne ptaki

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2006-05-23, 16:11   

Dziś miałem fajną obserwacje tytułowych bohaterów.

Z zarośli jerzyn zerwała mi się para gąsiorków i inny ptak, którego z początku wziąłem za drugą samice dzierzby. Gdy usiadły wszystkie trzy na brzózce coś zaczęło mi nie grać. W pierwszej chwili pomyslałem sobie, że ten trzeci ptak to jakaś gigantyczna gajówka! :mrgreen: Była tylko nieco mniejsza od samicy gąsiorka!
Choć mysl o jarzębatce mi zaświtała, to wolałem sie upewnić i podszedłem bliżej do ptaszka. Gąsiorki się spłoszyły a ten siedział nadal i sie czochrał. Z bliska sprawa się wyjasniła! była to jarzębatka, choc nie dorosły samiec w godówce, taki typowy. Miała jasnobrązową tęczówkę ale kreskowanie spodu było bardzo zredukowane i ograniczone do pokryw podogonowych. Na trzeciorzędówkach oraz końcach pokryw ptaszek miał wyraźnie białe brzegi. Nogi były jasne i w świetle nawet czerwonawe.
Charakterystyczny był też dziób - potężny jak na pokrzewke. Kilka razy widziałem też białe końcówki sterówek ptaka.
Po chwili ptak zaczął sobie żerować i miałem okazje obserwować go 2-3 m przed sobą.
Na końcu chyba się czymś zaniepokoił bo zaczął wydawać głosne suche terkoty!
Już teraz wiem Pawelele o jakich atttrrrrrr mówiłeś! :oki:

Miejsce to jest chyba wymarzone na jarzębatkę bo na tej jednej łączce widziałem co najmniej 3 pary gąsiorka :)

Troche się rozpisałem bo niesamowicie mnie ta obserwacja ucieszyła! :mrgreen: Wcześniej widziałem ten gatunek tylko raz i to kawał czasu temu - chyba z 7 lat temu ;(

Pawelele 

Wysłany: 2006-05-23, 17:46   

Dobry rok na jarzębatke się zapowiada - wiele osób o nich donosi :)
Sam musze sprawdzić podejrzane miejsca u siebie bo jeszcze nigdy nie miałem przyjemności tego ptaka widzieć...

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2006-05-23, 20:20   

jarzebatki jeszcze nie widziałem, ale za to jest dużo gąsiorków.
Codziennie widuję te ptaki, może rzeczywiście są też jarzębatki, ale do tej pory nie miałem szczęścia jej zobaczyć.

Paweł Wójcik

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2006-05-23, 20:37   

NO to przypomnijmy ten słynny terkocik, coby się czujniej dziczyło:

http://www.ltn.lv/~rufa/s...07-02_valle.mp3

http://www.avisoft-saslab.com/sounds/spg2.wav

namq 
Adam Kumiszcza

Wysłany: 2006-05-23, 21:36   

20 maja w Białowieży cała ekipa PPPikniku obserwowała jarzębatkę. Była potem (po kilku godzinach) w tym samym miejscu. Możliwe, że niektóre osoby widziały ich więcej. Gąsiorków było naprawdę sporo, niektóre były dość niepłochliwe.

merops 

Wysłany: 2006-05-24, 14:08   

19 maj, na powierzchni pod Gołyminem koło Ciechanowa pewnych 7 par jarzębatki i fuulll gąsiorków - naprawdę swietny teren na jarzębatkę - łąki, krzewy i skraj lasu ...

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-05-26, 07:52   

obserwacja sluchowa jarzebatki bo w trakcie czerpakowania i nie mialem czasu uganiac sie za ptakami:
1 os. w Biskupicach k. Wieliczki (Malopolska) 25.05 - w tej okolicy jest to gatunek b. rzadki chociaz od kilku lat coraz czesciej go spotykam

Odpowiedz do tematu