Bedę w tych okolicach w połowie sierpnia. Pewnie już nie będ? spiewały ale będę miał trochę czasu więc chętnie się tam wybiorę. Dasz mi na PW dokładniejsze namiary?
Wrzucam jeszcze jeden link do głosu jarzębatki - niestety tylko dla tych, których sprzęt obsługuje format .rm czy .ram (RealMedia). [można sci?gn?ć Player freeware]
Głos o tyle ciekawy, że..mało charakterystyczny, czyli taki, jak często w terenie... Ja na szybko słyszę tu w nagraniu: zgiełk ptasi, pieew dziwonii, piew "gajówkopodobny" i jeden charakterystyczny, alarmowy terkocik w drugiej połowie nagrania... diagnostyczny włanie dla jarzębatki !
Aby ożywić trochę temat wrzucam fotki (niestety słabej jakoci - siedziała w zacienionym miejscu) silnie zaniepokojonej jarzębatki, któr? dzi stwierdziłem nad Toczn? koło wsi Drażniew. W pobliżu były z pewnoci? młode! Zgodnie z przewidywaniami obok były terytoria 2 par g?siorka, a jarzębatka była pomiędzy nimi!
Siedziała, a właciwie skakała na wysokoci kilku metrów n.ziemi?. Miejsce - granica ł?ki i lasku sosnowego w miejscu, gdzie dodatkowo rosły gęste krzaczory - trochę tarniny (chyba), dużo dzikiego chmielu oplataj?cego krzaki i niskie brzózki.
ja tez spotkałem sie w tym roku z t? zależnocia między g?siorkiem a jarzębatka; być może wyjasnia to teoria, że jarzębatka przypomina nieco samicę g?siorka i dlatego nie jest przez niego gnębiona tak jak inne drobne ptaki
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Dziś miałem fajną obserwacje tytułowych bohaterów.
Z zarośli jerzyn zerwała mi się para gąsiorków i inny ptak, którego z początku wziąłem za drugą samice dzierzby. Gdy usiadły wszystkie trzy na brzózce coś zaczęło mi nie grać. W pierwszej chwili pomyslałem sobie, że ten trzeci ptak to jakaś gigantyczna gajówka! Była tylko nieco mniejsza od samicy gąsiorka!
Choć mysl o jarzębatce mi zaświtała, to wolałem sie upewnić i podszedłem bliżej do ptaszka. Gąsiorki się spłoszyły a ten siedział nadal i sie czochrał. Z bliska sprawa się wyjasniła! była to jarzębatka, choc nie dorosły samiec w godówce, taki typowy. Miała jasnobrązową tęczówkę ale kreskowanie spodu było bardzo zredukowane i ograniczone do pokryw podogonowych. Na trzeciorzędówkach oraz końcach pokryw ptaszek miał wyraźnie białe brzegi. Nogi były jasne i w świetle nawet czerwonawe.
Charakterystyczny był też dziób - potężny jak na pokrzewke. Kilka razy widziałem też białe końcówki sterówek ptaka.
Po chwili ptak zaczął sobie żerować i miałem okazje obserwować go 2-3 m przed sobą.
Na końcu chyba się czymś zaniepokoił bo zaczął wydawać głosne suche terkoty!
Już teraz wiem Pawelele o jakich atttrrrrrr mówiłeś!
Miejsce to jest chyba wymarzone na jarzębatkę bo na tej jednej łączce widziałem co najmniej 3 pary gąsiorka
Troche się rozpisałem bo niesamowicie mnie ta obserwacja ucieszyła! Wcześniej widziałem ten gatunek tylko raz i to kawał czasu temu - chyba z 7 lat temu ;(
Dobry rok na jarzębatke się zapowiada - wiele osób o nich donosi
Sam musze sprawdzić podejrzane miejsca u siebie bo jeszcze nigdy nie miałem przyjemności tego ptaka widzieć...
jarzebatki jeszcze nie widziałem, ale za to jest dużo gąsiorków.
Codziennie widuję te ptaki, może rzeczywiście są też jarzębatki, ale do tej pory nie miałem szczęścia jej zobaczyć.
20 maja w Białowieży cała ekipa PPPikniku obserwowała jarzębatkę. Była potem (po kilku godzinach) w tym samym miejscu. Możliwe, że niektóre osoby widziały ich więcej. Gąsiorków było naprawdę sporo, niektóre były dość niepłochliwe.
19 maj, na powierzchni pod Gołyminem koło Ciechanowa pewnych 7 par jarzębatki i fuulll gąsiorków - naprawdę swietny teren na jarzębatkę - łąki, krzewy i skraj lasu ...
obserwacja sluchowa jarzebatki bo w trakcie czerpakowania i nie mialem czasu uganiac sie za ptakami:
1 os. w Biskupicach k. Wieliczki (Malopolska) 25.05 - w tej okolicy jest to gatunek b. rzadki chociaz od kilku lat coraz czesciej go spotykam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum