Wyniki z soboty 17.05.2008 Radom
Na dzierlatki wybrałem się z Łukaszem Stępniem. Mimo tego, że już trzeci rok liczymy te ptaszki w Radomiu to pierwszy raz się spotkaliśmy. Uzgodniliśmy zeznania co było bardzo ważne bo wiele się wydarzyło.
Osiedle Prędocinek:
Para z okolic ul. Wyścigowej ma 5 bardzo małych młodych. Łukasz wcześniej namierzył to gniazdko i poinformował administrację osiedla, aby teren nie kosić. Potem ktoś ogrodził siatka gniazdko. Trochę za ciasno, ale ptaszką jak widać to nie przeszkadzało. W sobotę spotkaliśmy panów z kosami i okazało się, że nikt im jednak nie przekazał sprawy. Gniazdku nic by się raczej nie stało (ogrodzenie), ale zagadaliśmy z kierownikiem i obiecał mimo braku informacji z administracji pozostawić kawałek trawnika.
Kolejna para z terenu szkoły wysiaduje 4 jaja. Rozmowa z administracja i wysłanie pisma za pomocą TP Bocian przyniosło efekt. Teren nie był koszony. Okazało się, że jest to powtórka lęgu. Łukasz obserwował gniazdko tej parki w okolicach boiska (też 4 jaja). Lęg został stracony.
Trzecia para z okolic kościoła porzuciła budowane gniazdko. Moja interwencja u kościelnego mimo chęci współpracy z jego strony (deklaracja nie koszenia) spowodowała rezygnacje ptaków. Pan kościelny samowolnie oznaczył gniazdko jakimś kijem i ptaki odpuściły sobie to miejsce na szczęście jeszcze prawdopodobnie przed składaniem jaj. W związku ze zbliżającym się Bożym Ciałem cała ta sytuacja może im wyjść na zdrowie.
W sumie na całym osiedlu są 3 pary. Choć Łukasz ma podejrzenia co do 4. W sobotę obserwowaliśmy 4 dzierlatki, 5 pisklaków i 4 jaja.
Osiedle Południe (południowa część)
Para z okolic ul. Warsztatowej straciła lęg z 4 jajami. Prawdopodobnie jakiś drapieżnik. Jest jednak powtórka lęgu w innym miejscu (bliżej ul. Wierzbickiej). Łukasz namierzył gniazdko z 5 jajami. Kilkukrotne jego interwencje w administracji osiedla oraz opalikowanie gniazda nie dały rezultatu. Trawa została skoszona. W sobotę jednak obserwowaliśmy dwójkę jednodniowych młodych i jedno jajo. Pisklęta są całkowicie odsłonięte przy uczęszczanej osiedlowej uliczce. Samica ostro siada na gniazdo. Nie wiem czy próbuje wysiedzieć jeszcze trzecie jajo czy może próbuje osłaniać pisklęta przed słońcem. Gdy tak staliśmy z Łukaszem w pewnej odległości i zastanawialiśmy co się stało z pozostałymi jajami (grabienie skoszonej trawy?) podbiegł jakiś dzieciak przepłoszył samice i zaczął przyglądać się pisklaką. Zaczęliśmy mu tłumaczyć aby nie niepokoił samicy i takie tam, a on opowiada jak się opiekuje gniazdkiem. O tym jak jakieś dzieciaki ukradły jaja on im odebrał i odłożyli na miejsce. Czarno widzę ten lęg.
Kolejna para która miała lęg blok dalej według relacji Łukasz miała w gnieździe 3 młode z czego 2 dostało kolorowe obrączki. Nastąpiło to dzień przed wizytą ekipy 100tys bocianów. Wtedy widzieliśmy spory kawałek od gniazdka jedno młode i chyba nie miało obrączki. Więc było to te zaginione. W sobotę Łukasz widział jedno (tylko) już w pełni lotne młode z obrączkami. Łukasz w kwietniu widział też w okolicy martwą dzierlatkę ale później były obserwowane jednocześnie dwie pary.
Kolejna para z terenu szkoły ma gniazdko z 5 jajami. Moje interwencje w administracji, pisemko wysłane przy pomocy TP Bocian wizyty w szkole Łukasza dały rezultat. Teren nie był koszony.
Okazuje się, że to powtórzony lęg. Łukasz namierzył tu wcześniej pierwszy lęg z tylko jednym młodym, który dostał kolorowe obrączki.
Samotny samiec z boiska ma jednak partnerkę. Łukasz namierzył ich jak coś kombinują na parkingu bliżej torów. Efekt nieznany
Ostatnia para z krańca południowego była po raz kolejny widziana, ale wyniki lęgów nieznane.
Razem widzieliśmy 8 dzierlatek, 1 młode poza gniazdem, 2 pisklaki i razem 6 jaj.
Udało się też ustalić co się stało z lęgiem z północnej części osiedla Południe. Ja miałem 4 jaja. Łukasz potem (chyba tydzień później) widział tam 2 pisklaki i 2 nie zalężone jaja. Moja wizyta z Tomkiem dosłownie godziny po tej obserwacji i nie było już młodych tylko te dwa jaja, dorosłe dzierlatki z pokarmem i dwie sroki. Resztę można sobie dopowiedzieć.
To na tyle. Mam nadzieję że nie pokręciłem.
mamy w Radomiu już 13 par tylko z sukcesem lęgowym bardzo kiepsko. Ale walczymy
W sobotę 24.05.2008 odwiedziłem ponownie radomskie dzierlatki
widziałem 9 dzierlatek oraz 9 pisklaków w dwóch gniazdach
kolejny lęg z 5 (os. prędocinek) nie udał się
chyba jakiś drapieżnik (może sroki-kręciły się w okolicy)
w niedzielę ekipa Łukasza zaobrączkowała pisklaki
za tydzień powinny opuszczać gniazda
razem to już 12 młodych dzierlatek dostało taką biżuterię
każda w innym kolorze
na razie mamy pewność że tylko jedno młode swobodnie śmiga po osiedlu
te dwa gniazdka są na razie nie zagrożone
choć administracja z jednej szkoły męczy i chce już kosić
mam nadzieję że wytrzymają
Mam pytanie czy na obrączkowanie dzierlatek kolorowymi obrączkami trzeba miec dodatkowe zezwolenie ze Stacji Ornitologicznej czy wystarczy licencja obraczkarska?
Mam w Inowrocławiu i okolicy ok. 10 par tych ptaków , moze więcej, więc moze podobną akcję chciałbym zrobic u siebie.
[quote="lagopus"]w okolicach Środy Wlkp. dzierlatki obrodziły
A w samej Środzie???
W latach 80-tych występował praktycznie w każdym zakładzie przemysłowym, na terenach kolejowych i budowanym osiedlu XXX-lecia. Lekko licząc co najmniej kilkanaście par.
W Poznaniu w 1985 r. znalazłem gniazdo na pasie zieleni pomiędzy ruchliwymi szosami ul. Niestachowskiej.
W ostatnich latach niestety, podczas krótkich wizyt w Środzie tego gatunku nie widziałem.
znam tylko stanowisko na Źrenicy, co roku kręci się jakaś para w okolicach os. Jagiellońskiego, ale potwierdzenia lęgu nie mam. i jeszcze jedna para na ul. Łąkowej na Bagnach Średzkich koło kipy.
nigdy nie przeprowadzałem inwentaryzacji w mieście, więc ciężko mi powiedzieć czy zakłady przemysłowe to nadal dzierlatkowe zagłębie, obawiam się niestety że już nie
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum