Wiosna już przyszła warto podsumować „zimowe” (2007/2008) liczenie dzierlatek w Radomiu. Było to pierwsze tak liczne zimowe kontrole. Ptaki były szukane na początku listopada, 01.12, 22.12, 29.12, 31.12 oraz krótka kontrola 14.01. Poszukiwali Łukasz Stępień, Michał Korniluk, Iwona Giska, Tomek Figarski i Norbert Miśtal. A wyniki są bardzo obiecujące. Na os. Gołębiów były cztery kontrole i zaobserwowano 8 ptaków w listopadzie, 7 osobników (01.12), 0 (22.12) i 6 osobników (31.12). Os. Michałów było sprawdzane dwa razy i widziano 4 ptaki w listopadzie oraz 2 osobniki (22.12). Na os. Prędocinek były cztery kontrole. 0 osobników (01.12) oraz po 2 ptaki (22.12, 29.12, 14.01). Os. Południe to dwie kontrole i 3 ptaki (01.12) oraz 8 osobników (22.12). Sprawdzono również stanowisko na Zamłyniu (01.12), bez sukcesu. Jak widać ptaszków było dużo warto więc powtarzać każdej zimy takie kontrole.
Zabawię się jeszcze w gdybanie jak się te liczby przełożą na ilość par lęgowych. Dla Gołębiowa można przyjąć, że będzie 3 pary. Michałów to bardzo ostrożnie co najmniej 1 para. Prędocinek raczej pewna tylko 1 para. Osiedle Południe 3-4 pary. Zamłynie 0-1 para. Razem można przyjąć że w Radomiu w 2008 powinno być lęgowych 8-10 par. Choć ja osobiście skłaniam się raczej do 10.
Tradycyjnie chciałbym zachęcić wszystkich do szukania dzierlatek w swojch miastach
i jeszcze wrzucę instrukcję. Myślę zę z początkiem kwietnia mozna ostro szukać ale już teraz mogą być aktywne
Co do inwentaryzacji, to polega ona na penetrowaniu terenow otwartych, zwlaszcza takich, na ktorych spore przestrzenie sa pozbawione roślinności (ale nie koniecznie). Od konca kwietnia dzierlatki sa juz bardzo aktywne glosowo, zwlaszcza tam, gdzie moze byc wiecej niz 1 para. Jesli mamy podejrzenie, ze jest tylko jedna para, to trzeba poswiecic nieco wiecej czasu na penetracje terenu. By wykryc dzierlatke, trzeba zwracac uwage na wydeptane miejsca przy chodnikach i ulicach, wydeptane sciezki na ugorach i trawnikach. W okresie skladania jaj oba ptaki z pary intensywnie zeruja (glownie samica) w takich miejscach. W gestej i wysokiej roslinnosci zeruja wyraznie mniej chetnie. Dobrze jest poznac glos dzierlatki, nie tylko spiew (większość dzierlatek namierzyłem między blokami na głos), ktory jest podobny do spiewu skowronka, ale mniej "perlisty", ale rowniez krotkie gwizdy wabiace (zreszta wszelkie gwizdy w srodowiskach ruderalnych sa podejrzane). Dzierlatka czesto spiewa siedzac na jakims wyrozniajacym sie obiekcie, np. gorce z piasku, slupku, rowniez jak skowronek polny - w locie. W przypadku kilku par trzeba zwracac uwage na stwierdzenia rownoczesne par, spiewajacych samcow lub agresywne zachowania ptakow. Trzeba pamietac, ze pojedyncze arealy dzierlatek sa o wiele wieksze niz u skowronka polnego - czasem osiagaja powierzchnie do kilkunastu hektarow, gdy jest malo par.
AKCJA "DZIERLATKA"
Jej celem jest ustalenie liczebnosci populacji tego ginacego gatunku w srodkowej, wschodniej i polnocno-wschodniej Polsce oraz zebranie nieco mniej dokladnych danych z innych czesci kraju.
Obserwacje beda prowadzone w okresie legowym, ktory trwa mniej wiecej od polowy kwietnia do konca lipca (wtedy sa legi). Najwczesniejszy leg dzierlatki w Warszawie rozpoczal sie 12 IV (zalezy to od stanu wiosny). Zaczniemy troche wczesniej - na poczatku kwietnia. W pierwszym etapie trzeba zastanowic sie, czy sa w okolicy jakies tereny, na ktorych potencjalnie moze wystepowac dzierlatka. Interesuja nas wszelkie tereny otwarte o charakterze ugorow, na ktorych roslinnosc jest miejscami mocno przerzedzona, zubozala. W warunkach srodkowej i wschodniej Polski, dobrze jesli na zapleczu znajduja sie osiedla ludzkie, zwlaszcza duze miejskie osiedla mieszkaniowe (choc nie jest to konieczne). Pierwszym etapem inwentaryzacji jest wstepny rekonesans na poczatku kwietnia i wybranie miejsc do szczegolowych obserwacji. Jesli juz wtedy zaobserwujemy dzierlatki, trzeba sporzadzic szkic terenu, na ktory bedziemy nanosic stwierdzenia ptakow. Szczegolnie istotne jest stwierdzenie pary z gniazdem. Bardzo wazne sa stwierdzenia jednoczesne ptakow nalezacych do roznych par. Obserwacje pary ptakow w ciagu roznych dni w miejscach oddalonych nawet o kilkaset metrow nie swiadcza o obecnosci 2 par. Jesli dzierlatek jest malo, a terenu duzo, to ptaki penetruja duzy areal. Jesli zas dzierlatek jest wiecej - ich arealy moga byc mniejsze. W kwietniu trzeba wykonac co najmniej 3 przejscia terenu w poszukiwaniu dzierlatek, poswiecajac co najmniej 0,5 godziny na 10 ha. Zwracamy uwage na ptaki zerujace przy jezdniach i chodnikach, na skraju wydeptanych sciezek (tam najchetniej zeruja). Istotny jest nasluch glosow. Glos wabiacy to dosc czysty gwizd, podobny jak u skowronka, lecz nie "perlisty", troche przypominajacy fragment spiewu wilgi. Spiew sklada sie z roznych gwizdow, jest czesto przerywany (nie ciagly, jak u skowronka). Spiewa w locie, zawisajac w powietrzu, lub na ziemi (zwlaszcza na gorce), czy na slupie. Jesli na danym terenie nie stwierdzimy ptakow, mozemy jeszcze w maju wykonac 1-2 kontrole, by sie upewnic, ze ich nie ma.
Przygotował
Grzegorz Lesiński
dziś w Radomiu wstępnie:
Michałów - brak ptaków (były tydzień temu)
Gołębiów - 5 os.
Prędocinek - 2 os. (nie szukaliśmy więcej)
Południe - 2 os. (tu też z racji późnej pory i padającego sniegu nie dało się całego osiedla dokładnie przepatrzyć)
Niestety pogoda kapryśna - raz słońce, raz śnieżyca nie sprzyjała poszukiwaniom i prowadzonej stymulacji, nie udało się też żadnego ptaka zablachować, ale... poczekamy na młode.
Bardziej systematyczne poszukiwania w sobotę.
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
dziś z Norbertem sprawdzaliśmy południe Radomia:
Południe - 5 par! (w tym jedno nowe stanowisko) + 1 samotny samiec. Tu też mieliśmy okazje widzieć widowiskowe starcie na granicy terytoriów.
Prędocinek - 1 para + 1 samotny samiec.
Podsumowując ostatnie dni w Radomiu 9 par + 3 samotne samce
America napisał/a:
A tu jedna dzierlatka z os. Południe...
piękne zdjecie - dawaj więcej
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Dzis na osiedlu Pyrzyckim w Stargardzie obserwowalem jednego spiewajacego samca. Zawsze byla tu 1 legowa para, ktora z powodzeniem wyprowadzala mlode. Ciekawi mnie czy to jakis nowy ptak .... czy moze samiec stracil swoja partnerke i teraz szuka nowej.
i jeszcze moja wersja wydarzeń z sobotniego radomskiego wypadku na dzierlatki
Wyniki poszukiwań dzierlatek w sobotę 22.03.2008. Pogoda była nie najgorsza ale było dosyć chłodno. Mimo tego, że jest dosyć wcześnie i nie liczyłem na dużo ptaszków wyniki były rewelacyjne żeby nie powiedzieć, że to był mój najlepszy wiosenny wypad w historii. Muszę częściej zabierać Tomka ze sobą bo przynosi duże szczęścia. Na osiedlu Południe w jego południowej części 4 pary i 1 samotny samiec. Samce już ostro śpiewają. Większość ptaków udało się wykryć nasłuchując. Poza tym widzieliśmy kilka gonitw, starć na granicy terytoriów no i ogólnie był spory ruch w powietrzu, na dachach i na ziemi. Potem wybraliśmy się na północną część osiedla, która mimo kilku ciekawych miejsc nie obdarzyła mnie nigdy dzierlatkami. No i ogromne zaskoczenie trafiliśmy na kolejną parę. A więc nowe stanowisko. Potem wybraliśmy się na os. Prędocinek sprawdzić co porabia tam widziana już zimą parka. Ptaszki namierzyliśmy bez problemu i postanowiliśmy sprawdzić resztę osiedla nie licząc na zbyt wiele. A tu nagle przeleciał nam nad głowami rozgwizdany samczyk i wylądował na dachu. Potem na trawie zaczął się zbliżać do samiczki z tamtej pary aż został przegoniony przez samca ale niezbyt daleko. Wszystkie te akcje obserwowaliśmy z kilku kilkunastu metrów. Nie wyciągałem nawet lornetki. Widzieliśmy też ostrą zabawę gdy samiec bardzo szybko gonił samicę, zczepiły się w powietrzu i spadły na ziemię z wysokości jakiś 2 metrów. Dzierlatki w Radomiu już są gotowe do lęgów ale jeszcze trzeba poczekać bo w poniedziałek była zima i 10 cm śniegu
U mnie na osiedlu wciaz rozspiewany samiec, usilnie poszukujacy partnerki ...
Ogolnie w Stargardzie w tym roku byly obserwowane tylko 3 ptaki (para + samotny samiec). Moge sie zalozyc, ze jeszcze 2-3 lata i dzierlatki w ogole tu nie bedzie
Moge sie zalozyc, ze jeszcze 2-3 lata i dzierlatki w ogole tu nie bedzie
Chętnie się założę pod warunkiem że Mirhel zadeklaruje że będzie sprawdzał co tam u dzierlatek w Stargardzie. Ten rośpiewany samiec nie koniecznie musi być samotny. Samica jak wysiaduje potrafi być mało aktywna. Tylko kilka chwil poświęca na żerowanie reszta to siedzenia na jajach.
W Radomiu tak naprawdę zaczyna się sezon a wyniki już rewelacyjne Na 5 stanowiskach jest 11 par , 1-3 (samotnych) samców i już dwa gniazdka w każdym po 4 jaja . Nie zostało jescze sprawdzone jedno stanowisko, no i mamy jedno nowe. To tyle na gorąco
Przedwczoraj (tj. 29.04) wybrałem się na poszukiwania dzierlatek na starym stanowisku w Lubinie, które to mieści się na terenach ruderalnych w okolicach marketów między Os. Przylesie a szosą na Wrocław. Trochę się niepokoiłem, gdyż albowiem w zeszłym roku podczas krótkiego wypadu ptaków tam nie znalazłem Na szczęście me obawy okazały się bezpodstawne
Na początku zaobserwowałem żerującą parę - przy Obi. Kilkaset metrów dalej (przy Castoramie) wypatrzyłem samczyka który intensywnie śpiewał w locie. Wracając zauważyłem jeszcze jednego samca, który podśpiewywał z kupy piasku, ale że było to około 100 m od miejsca obserwacji pierwszej pary koło Obi, więc sądzę że był to ptak właśnie z tej pary.
Jako że Lubin ma pod dostatkiem podobnych terenów ruderalnych, myślę że tamtejsza populacja może być znacznie większa (może uda mi się jeszcze w tym roku coś sprawdzić)
dzierlatki.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 146.49 KB
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum