FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzierlatka - ginący skowronek
Autor Wiadomość
zwirek 

Wysłany: 2004-12-05, 02:33   

nie jestem pewien czy dzierlatka występuje w Beskidzie Wyspowym,ale postaram sie sprawdzic w "Atalsie Ptaków Lęgowych Małopolski"! mam nadzieję że występuje, może sporadycznie, ale licze że tak jest!
Cytat:
to jest myl - można zrobić tak? ogólnoforumialnopolsk? akcję (podobnie do jemiołuszek - tego się już nazbierało sporo) liczenia dzierlatek

jestem jak najbardziej za! wszelkie tego typu liczenia będ? naprawdę pomocne!Przy okazji dowiemy się jaka jest liczebnoć dzierlatki w Polsce!

Mirek 

Wysłany: 2004-12-05, 08:02   

ten temat należałoby "podkrecić" pod koniec marca. Chociaż istotne s? również obserwacje jesienno-zimowe. Przecież to gatunek typowo osiadły!

KuBa 

Wysłany: 2004-12-05, 14:49   

Co do Raci?ża to moge powiedzieć że ostatnio ciężko o tereny jakiej większej budowy,budowa nowego zespołu szkół narazie jakby zamarła,podobno ma ruszyć na wiosne więc trzeba troszke poczekać.Terenów odpowiednich dla tego ptaszka jest w okolicy sporo tylko jest problem z zarasteniem :cry:

Mirek 

Wysłany: 2004-12-05, 15:13   

KuBa, a nic nie piszesz o jemiołuszkach! Czyżby omijały Raci?ż?!

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-12-05, 16:13   

No ciekawe dlaczego ten ptaszek w Polsce wymiera. Dziwne bo w krajach bardziej na południe niż Polska jest nadal liczny. Np. na Węgierskiej Puszcie częsciej widywałem dzierlatke od skowronka! Podobnie w Grecji kontynentalnej, czy na Krecie.

Czy macie jakie konkretne dane z Europy zachodniej, albo z krajów s?siednich (Czechy, Słowacja)?

Mirek 

Wysłany: 2004-12-05, 20:11   

No włanie, to ciekawe. Znowu Grzegorz powinien tu zajrzeć - pewnie ma dobra orientację w temacie. Tetrao, a nie napisał by więcej o tych dzierlatkach na Węgrzech i nie tylko - w jakich rodowiskach je widywałe (miasta, pola, nieuzytki, itp.). Sk?d wiesz, że jest jej więcej niż skowronka...

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-12-05, 20:19   

Widywałem je na trawnikach , , na parkinagach na chodnikach . Chodziły jak wróble, mam je nawet sfilmowane. Podobnie na samym stepie, choć trzymały się bliżej zaludnionych miejsc. Nie mówie że jest jej tam więcej niż skowonka - po prostu znacznie częsciej je tam widywałem. Ale to tylko moje obserwacje. To było w 1997 roku, od tamtego czasu wiele się mogło zmienic :/ .

mikus.zet 

Wysłany: 2004-12-05, 20:54   Dzierlatka

Ja jestem z Gdańska, ptakami interesuję się od nieco ponad dwóch lat i dzierlatki obserwowałem dwa razy - raz na osiedlu Żabianka, na którym mieszkam, zim? 2002/2003 (chyba jakie koczuj?ce, pochodz?ce z gzdie indziej, bo nigdy ich potem tu nie widziałem, na iloć wówczas nie zwróciłem uwagi), oraz zeszłej zimy parę na nowym osiedlu Orunia Górna, na którym często bywam, ale to zupełnie inna częć miasta. Postaram się ich poszukać w tym roku

Mirek 

Wysłany: 2004-12-05, 22:53   

mikus.zet, a nie miałe obserwacji jemiołuszek przypadkiem? Brakuje z Gdańska informacji o tym gatunku. Jak zapoznasz się z tematem o jemiołuszkach, to pewnie zorientujesz się, że jest dużo tego w całej Polsce, ale w Gdańsku - to nic nie wiadomo...

edit Rey:
OdpowiedĽ przeniesiona do tamatu o Jemiołuszkach

Marcin 

Wysłany: 2004-12-06, 09:17   

A ja widziałem dzierlatkę w Siedlcach - niestety,3 lata temu. Jeli mnie pamięć nie zawodzi to był maj, ul. Rynkowa. Kręciła się koło sklepu "Biedronka". I to była jedyna obserwacja.

Grzegorz 

Wysłany: 2004-12-06, 22:04   

Jak doskonale wiesz MOPKU, czasu to za duzo nie mam, ale nie sadze, by obserwacji byla az taka lawina, jak w przypadku jemioluszki. Sprobuje zatem to zebrac.
Grzegorz

Marfu 

Wysłany: 2004-12-07, 20:56   

No to sie zarty skonczyly. potrzebne sa deklaracje kto gdzie policzy. Jak bedzie potrzeba, moze machniemy jakies ekspedycje w nieobstaiwone mazowieckie miasta???? Grzegorz co Ty na to????

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-12-07, 21:21   

no to chyba już nie przelewki... więc dokładnie jak i co oraz kto i gdzie? :]

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

echen 

Wysłany: 2004-12-08, 16:03   

Grzegorz napisał/a:
obserwacja z Lomzy bardzo mnie nastraja optymistycznie. Od Andrzeja Gorskiego wiedzialem, ze tam byla (choc do dzis nie mam zadnych konkretnych wynikow), ale w obliczu ostatniej katastrofy na Mazowszu i Podlasiu, sadzilem, ze tam jej juz nie ma. Trzeba koniecznie zrobic wiosna inwentaryzacje i ustalic, ile jeszcze par sie legnie. Nie jest to trudne w koncu kwietnia i na poczatku maja. Licze na dane przekazane do siedleckiej centrali.

Zrobi się :!: Mylę,że już za parę dni będziemy mogli porozmawiać o szczegółach. Zagadnę też przy najbliższej okazji p. Andrzeja Górskiego.

Tomax, znajdziesz czas by wzi?ć udział w zinwentaryzowaniu dzierlatki w Łomży :?:

tomax 

Wysłany: 2004-12-08, 18:26   

echen napisał/a:

Tomax, znajdziesz czas by wzi?ć udział w zinwentaryzowaniu dzierlatki w Łomży :?:

"niedziela bedzie dla nas" :lol: Zaczalem na nowo pracowac, skonczyla sie laba, ale kazda niedziele i co druga sobote oddaje do dyspozycji.

Odpowiedz do tematu