dziś, wraz z Norbertem przeprowadziliśmy w Radomiu I Wigilijne Liczenie Dzierlatek.
sprawdziliśmy większość miejsc, w których ptaki były obserwowane w sezonie lęgowym. Prowadzone od wczesnych godzin rannych obserwacje zaowocowały stwierdzeniem 12 osobników; i tak:
- Prędocinek - 2 os.,
- Południe 2 + 4 + 1 + 1 os.,
- Michałów - 2 os.
Ogromne dzięki dla Norberta za wtajemniczenie w tajniki radomskiej dzierlatkologii!
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Wyniki poszukiwań dzierlatki w 2007 na Mazowszu
DZIAŁDOWO – 1 para. Obserwował Łukasz Kołakowski. Po roku dzierlatki znowu były obserwowane w tym mieście.
MŁAWA – 1 osobnik. Ptak dwukrotnie obserwowany w różnym czasie przez Sylwię Kwiatkowską i Krzysztofa Antczaka.
KUCHARY koło Drobina – 1 osobnik. Obserwował Łukasz Misiuna.
RADOM – 7 par + 1 samiec na czterech stanowiskach i 10-12 młodych + 1 martwe.
Sprawdzono także kilka innych miast ale bez sukcesu, Ryki, Pionki,
Łomża – sprawdzane było stanowisko znane od dwóch lat bez efektu. Obserwator informował o pojawieniu się nowych budynków w miejscu gdzie przebywały dzierlatki. Należy pamiętać że reszta miasta nie była jednak sprawdzana.
Płock - sprawdzano osiedle Podolszyce (bardzo późna kontrola) bez rezultatu. Dostałem kilka informacji z różnych źródeł, że ktoś widział teraz czy niedawno dzierlatki w Płocku ale niestety nie wiem nic konkretnego.
Warszawa Bemowo – sprawdzałem ostatnie znane stanowisko (2005) w mieście. Nadal niestety cisza.
Wracając do Radomia. Północną część miasta sprawdzał Łukasz Stępień (Michałów, Gołębiów) a południową Norbert Miśtal (Prędocinek, Południe) czyli ja. A oto szczegóły.
Osiedle Michałów – 1 para z 4 młodych obserwowanymi przez Łukasza w gnieździe. Potem obok gniazdka znaleziono 1 martwe młode. Podejrzane są warunki atmosferyczne. Po dwóch latach wielu obserwacji moich i Łukasza samotnego osobnika na tym stanowisku wreszcie jest parka i to od razu z sukcesem.
Gołębiów II - 2 pary w tym jedna z 3 młodych i jeden samiec bez partnerki. Na osiedlu powstało wiele nowych bloków. Na razie to ptaką nie przeszkadza, ale jak tak dalej pójdzie to za kilka lat może być ciężko.
Prędocinek – 1 para i 1 młode. Osiedle zostało bardzo dokładnie sprawdzone i tylko tyle a w poprzednim roku jeszcze były trzy pary.
Os. Południe – 3 pary. Z policzeniem młodych był kłopot. Kiedy sprawdzałem osiedle już opuściły gniazdo. Widziałem w zachodniej części osiedla parkę z słabo latającym 1 młodym i drugą z 2 młodych. Tydzień później niedaleko obserwowałem już bardziej wyrośnięte 3 młode które raczej należały do którejś z tych par, dlatego przyjmuję, że było 3 do 5 młodych. Trzecia para z centrum osiedla straciła gniazdko w skutek koszenia. Bardzo możliwe, że nastąpiło to jeszcze przed złożeniem jaj.
Podsumowując w 2007 w Radomiu zaobserwowano mniej par niż w poprzednich latach (2006-12par +1osobnik, 2005-11par+3 samotne ptaki). Na północy Radomia sytuacja jest stabilna, a nawet się polepszyła (Michałów). Gorzej jest na os. Południe, ale ptaki jakoś w tym roku gorzej współpracowały. Może to być przyczyna J jak i również troszeczkę późniejsze i rzadsze kontrole. Dramatycznie wygląda sytuacja na os. Prędocinek. Mimo, że stanowisko się nie zmienia, a co roku są sukcesy lęgowe to bardzo cicho robi się między blokami. Nie udało się sprawdzić stanowiska na os. Zamłynie ( 2006-1para). Niema jednak co wpadać w panikę o czym świadczą zimowe liczenia dzierlatek i spora liczba ptaszków w mieście (o tym dokładniej innym razem). Jeżeli chodzi o liczbę młodych to mimo mniejszej ilości par udało się zaobserwować mniej więcej taką samą liczbę młodych jak w poprzednich latach. Dwa udane lęgi obserwowane przez Łukasz są pierwszymi obserwowanymi na północy w ramach akcji. Gratulacje.
Chciałbym podziękować wszystkim za przesłane informacje i zapraszam do poszukiwań w 2008. Wszelkimi informacjami o widzianych dzierlatkach zwłaszcza na Mazowszu można się pochwalić aby nie zaginęły przesyłając na adres arakrisnm@poczta.onet.pl lub zamieścić na forach internetowych Bociana, Przyroda w odpowiednim temacie (Dzierlatka ginący skowronek).
Pozdrawiam Norbert Miśtal
po przeczytaniu artykułu o dzierlatce w nowym numerze Ptaków OTOP wpadłem na pewien pomysł gromadzenia danych o występowaniu dzierlatki w Polsce.
ponieważ nadal nie wiemy dokładnie jakie są przyczyny zaniku tego gatunku i potrzebne są dalsze badania nad jej biologią, zagrożeniami i rozmieszczeniem na terenie Polski może warto by stworzyć jakąś internetową bazę danych dotyczącej tylko i wyłącznie dzierlatki? każdy mógłby notować każdą obserwację tego gatunku, lęg, a nawet pojawy pojedynczych osobników! na samej stronie można by umieścić info o gatunku oraz sposoby identyfikacji dla osób mniej doświadczonych.
wtedy osoba, która podjęła by jakiekolwiek badania miała by ułatwione zadanie
co o tym myślicie?
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
U mojego teścia pod Wronkami każdej dzierlatki odwiedzają podwórko i razem z trznadlami wcinają wysypane dla kur ziarno. W tamtym roku jak były mocniejsze mrozy to pojawiały się stadka nawet do 15 sztuk. Poza tym dzierlatki widuję dosyć regularnie na parkingu przy centrum handlowym ster w Szczecinie.
Niezły pomysł maciek ja jestem za, dzięki temu mielibyśmy m.in. aktualne dane dotyczące rozmieszczenia dzierlatki w Polsce, u nas ich na szczęście nie brakuje, wczoraj dwie biegały po polu na Bagnach Średzkich
co masz przez to na myśli droga kuleżanko? ja widuję częściej żurawie, a ostatnio nawet i bieliki od dzierlatek! na terenie Środy mogą być z 2-3 pary lęgowe i to kto wie czy liczba nawet nie zawyżona dlatego jeżeli mogłabyś rozwinąć swoją myśl? pozwolę sobie na jedną emoteczkę a nawet i dwie
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Na terenie gminy Środa i na pewno nie mylę ich ze skowronkami, bo po pierwsze często widuję je z bliska, a po drugie z reguły robię dokumentację fotograficzną i mam możliwość dokładnie przeanalizować wygląd ptaka
a może ktoś w końcu oprócz żółtego dzwońca, wypowie się na temat mojej propozycji...? i oczywiście z niecierpliwością czekam na fachową dokumentację fotograficzną średzkich dzierlatek
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Żółty dzwoniec, fotki piękne, więc myślę że nikt się nie obrazi, jeśli wrzucisz jeszcze kilka
Maciek, napisz do NORBERTa. On czynnie badał dzierlatkę i nie wiem czy nie nakłonił innych osób z Mazowieckiego (i nie tylko?) do poszukiwania stanowisk tego ptaszka. Nawet, jeśli nie trzęsie wszystkim, to z pewnością będzie dużo wiedział, w tym o stanie rozpoznania dzierlatki w PL.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum