Jesteś w centrum najliczniejszego wystepowania tego gatunku w Polsce, a są tereny gdzie są Góry, a już go nie ma co wcale nie znaczy,że jestem przekonany o tym,że widziałeś dzierlatki a nie skowronki. Czy masz wcześniejsze obserwacje tego gatunku zanotowane, czy to byla pierwsza? Czy dobrze znasz głos dzierlatki i czy dysponujesz nagraniem, jezeli tak, jakie to nagranie?
Czy widziałeś te ptaki przez dłuższy czas, jak się zachowywaly, czy tylko je widziałeś gdy się zerwały?
Co do literatury polecam najnowszą pracę : Misiuna Ł. 2006." Zanik populacji lęgowej dzierlatki Galerida cristata w Kielcach w latach 1986-2005." Not. Orn. 47: 134-138. Zeszyt 2.
W niej masz zacytowane 2 prace Lesińskiego o dzierlatkach w Warszawie i Janiszewskiego i inn. w Łodzi, tyle się dotąd ukazało, poza tym informacje o tym gatunku zamieszczone są
w awifaunistycznych opracowaniach regionalnych, których tytuły również tam znajdziesz.
Jezeli poszukujesz prac zagranicznych wrzuć lacińską nazwe w Google, a także angielską, niemiecką i jakie tam jeszcze znasz języki oczywiście kolejno to samo możesz zrobić
w Googlach Scholar- mozliwość sciągnięcia pdf-ów. Jak Ci będzie mało to Ci jeszcze coś wyślę na priva bo wszystkich zanudzimy
Poza tym widziałem jeszcze takie ogłoszenie:
Koło Naukowe Biologów, Uniwersytet OpolskiW tym roku rozpoczęliśmy intensywne wyszukiwanie stanowisk dzierlatki Galerida cristata w Opolu. Badania nad jej rozmieszczeniem, liczebnością i ...
www.knb.uni.opole.pl/show.php?id=7 - 10k -
Uważam, że powinieneś się z nimi skontaktować, w celu wymiany doświadczeń lub gdy będziesz coś planować.
Eh - łza się w oku kręci. Gdy byłem bajtlem, to było ich jak wróbli. I razem z wróblami rozdziobywały końskie kulki. A teraz, gdyby nie Wasze zdjęcia, to by se człowiek nawet nie mógł popatrzeć ... chlip - chlip.
A czy mieszkający blisko stadnin mogliby potwierdzić związek konik - pośmieciuszka ?
_________________ Dlaczego ptaszki s...ą mi na kapelusz?
Przecież je kocham.
Z powyższych postów nie zazdoszcze niektórym (myślę tu głównie o strachnawroble). Ja dokładnie nie wiem czy istnieje jakiś bliski związek "dzierlatka-konie", ponieważ u mnie w Czempiniu w Wielkopolsce (miasteczko ok. 400ha) w 2007 roku były cn. 3 pary, a do najbliższej stadniny mam kilka kilometrów. Do tego kilka kolejnych par w pobliskich wsiach.
PS: nie każdy latem może zostać obudzony przez świergot pary "Galerid" biegających przed domem...
Z powyższych postów nie zazdoszcze niektórym (myślę tu głównie o strachnawroble). Ja dokładnie nie wiem czy istnieje jakiś bliski związek "dzierlatka-konie"
Krajana Sokołowskiego należało poczytać "Ptaki ziem polskich" o Taczanowskiego "Ptakach krajowych" nie wspomnę, a te ostatnie dostępne są on line
Nie każdy ma szczęście mieć w domu samego mistrza Sokołowskiego...
Rozumiem, nieco się zagalopowałem, tak to jest gdy się o koniach pisze w tych czasach chciałem już post wykasować ale widać, że może i dobrze, że tego nie zrobiłem oto link do Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej w wyszukiwarce wpisz autora i tytuł trzeba też ściągnąć zalecany plugin :
Gdy byłem bajtlem, to było ich jak wróbli. I razem z wróblami rozdziobywały końskie kulki. A teraz, gdyby nie Wasze zdjęcia, to by se człowiek nawet nie mógł popatrzeć ... chlip - chlip.
A czy mieszkający blisko stadnin mogliby potwierdzić związek konik - pośmieciuszka ?
Po wielokroć też się nad tym zastanawiałem - może stadniny są jeszcze za krótko? Jedno jest pewne dzierlatka lubi "klepiska" - kiedyś miejsca wydeptane przez konie, teraz składy buraczane, parkingi przy supermarketach i np. przy autostradzie A2, którą kilka razy w ciągu roku przejeżdzam, zatrzymując się na parkingach, wyszukując dzierlatek - spłoszone często przelatują na parking przy przeciwnym pasie ruchu. Czasami sią zastanawiam co one znajdują na tym klepisku pomiedzu TIRami?
tylko że ja nie lubie czytac książek na komputerze
myśle Kamil, że o to chodziło, że czytasz coś więcej niż tylko posty
ale to tak na marginesie tylko bylo... a w ogóle, to jako osoba również nie mająca dostępu do "Ptaków ziem polskich", chciałbym wiedzieć, czy jest jakiś szczególny związek między dzierlatką i koniem. bo dotąd myślałem, że chodzi tylko o to, że dzierlatki preferują terenu ze skąpą roślinnością, co dawniej wiązało się z drogami i okolicami stajni, wydeptanymi przez konie. raczej nic nie słyszałem o zależności z samymi koniami ?
Kamil, chciałem podkreślić, że na głowę bijesz tych co czytają tylko własne posty .
A dzierlatek związek z końmi niegdyś polegał na tym, że zimą z odchodów końskich , obficie zalegających na zaśnieżonych drogach, wydziobywały niestrawione ziarna owsa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum