Mam pytanie, czy kto z was ma lub miał może dostęp do materiałów dotycz?cych rozkładu aktywnoci dobowej drapieżników w zależnoci od pory roku, temperatury, zachmurzenia etc.?
Może któ prowadził już takie badania i znacie ich wyniki?
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Może znajdziesz co dla siebie w badaniach doktora Wuczyńskiego nad myszołowami. "Streszczenie" wyników badań (artykuł na ten temat) możesz znaleĽć pod adresem: http://www2.gazeta.pl/edu...83,1852959.html
Pozdrawiam,
Rafał
No ciekawe informacje, ale niestety niewiele ich. Nie masz może namiarów na to pismo ("Buteo") w którym jest całoć danych pochodz?cych z powołanych w artykule badań?
Tak swoj? drog?, to dałem temat i żadnych odpowiedzi, aż do teraz. Przyznam, że trochę mnie to zdziwiło. Czy to oznacza, że takie informacje nie s? istotne dla ornitologów i interesuj?ce, czy po prostu dlatego, że dotychczas niewiele prowadzono na ten temat badań.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Tak swoj? drog?, to dałem temat i żadnych odpowiedzi, aż do teraz. Przyznam, że trochę mnie to zdziwiło. Czy to oznacza, że takie informacje nie s? istotne dla ornitologów i interesuj?ce, czy po prostu dlatego, że dotychczas niewiele prowadzono na ten temat badań.
Wydaje mi się raczej iż bardziej prawdopodobna jest druga sugestia. Ja przynajmniej prawie wcale nie słyszałem o jaki pracach na ten temat.
Namiary na czeskie "Buteo":
Contact address and distribution outside the Czech Republic:
WGPRBPO,
Czech Society for Ornithology,
Hornoměcholupská 34,
CZ-102 00 Praha 10,
Czech Republic;
tel./fax +420 2 7866700,
e-mail cso@birdlife.cz,
http://www.cso.birdlife.cz/
Jesli chodzi o tego typu badania to faktycznie nie naleza one do czestych, ale niemniej pojawiaja sie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum