Nie wiem czy u szpakow mozna by to nazwac dialektami. Bardziej chyba nasladownictwem. Po prostu wplataja dzwieki, ktore uznaja za ciekawe. Trzeba by Tomka Osiejuka zaprosic na forum...
Heh Co to w ogole mialo znaczy Krotom? [pytanie retoryczne, to temat na pw]
Natomiast Tomek Osiejuk zajmowal sie (mozliwe ze nadal sie zajmuje) badaniem dialektow trznadla w Polsce. Zobacze czy uda sie sciagnac go na forum, na pewno bedzie mial do powiedzenia o wiele wiecej, nie tylko o trznadlu ale i o innych gatunkach.
Jak bylem na Krecie to bogatki swiergotaly w stylu skowronkow bardziej , albo pokrzewek...cos niesamowitego!!! Nie to co nasze pi pi, pu ... pi pi ,pu...
Zreszta nie tak daleko od nas bo w Austrii tez pamietam nieco inne brzmienie glosow... bardziej zblizone do naszego ale szybsze i dzwieczniejsze....
Nie pamiętam który to gatunek ale występuj?cy licznie u nas a zimuje w afryce. Tam uczy się głosów ptaków miejscowych i potem je na laduje. Ornitolodzy nagrali różne głosy naladowane przez tego ptaka i porównali z głosami ptaków afrykańskich. Na podstawie zasięgów występowania ptaków z afryki ustalono gdzie nasze zimował ten nasz.
Drug? spraw? jest to że ptaki piewaja innaczej w różnych regionach i dla tego nie powinno się uczyć głosów z płyt które nagrywano np. w zachodniej europie. To s? zupełnie inne głosy. Mój znajomy kiedy pojechał do francji nie potrafił rozpoznac rudzika po głosie. Rudzik piewał po francusku a nie po polsku
EEeeeee , spoko, spoko, a nie słyszelicie że bogatki, mog? wypierać mniejsze modraszki i buduj? swoje gniazdo na gnieĽdzie modraszki, albo i nie buduj?, po czym składaj? swoje jaja, może się wtedy zdarzyć że bogatka wychowuje również modraszki.
Tutaj widze że jednak chodzi o inne gatunki, ale mogła czubatka opucić swoje gniazdo bo miała zakłócany spokój w rewirze a póĽniej przyszła tam bogatka która stracił lęg i się jej pieszyło, jaja czubatki może nie zamarły i młode czubatki wykluły się w gnieĽdzie bogatki, albo poprostu bogatka wyparła czubatkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum