Sam dobrze nie pamiętam, ale chyba głowę miał jednolit?, jakiego ciemnego koloru, ale wtedy widocznoć była słaba i szczegółow niet. Z tego co patrzyłem, to żadna z bernikli nie ma aż tak kontrastowych skrzydeł.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Wpisałem w wyszukiwarce forumowej ohar. znalazlo sie m.in to...więc moze tu zapytam .
Czy ohary pojawiaja sie na poludniu Polski? Jeśli tak...czy takie obserwacje często sie zdarzaja?
Podobnie jak Hubert widzialem taką kaszkogęś - 16 maja 1 osobnik, a 24 maja 2 - leciały nad niewielką rzeką. Zauważyłem dużo bieli, skrzydła biało -... ciemne, połuskujące zielenią (ogólnie ptaki wydały mi się bardzo kolorowe )
Czy o tej porze mogly to byc jakies przeloty ??
Nigdy wcześniej, ani później nie udalo mi sie zobaczyć tych ptaków, i nie mam pewności czy to one, ale nic innego mi nie pasuje .
Raczej mi one do glowy nie przyszly, widzialem je kilka razy na tej rzece, ale tylko na przelotach.
Że jestem z nimi opatrzony to powiedziec nie moge, ale wydaje mi sie, ze poznałbym nurogęś w locie. Wg mnie podstawowa różnica to wielkość no i ta uderzająca biel, której u nurogęsiów nie zauważyłem
Ale zawalilem....2 miesiace po fakcie sie obudzilem
Teraz to juz .......po obiedzie. Szkoda bo jak dla mnie na "moim terenie" kazdy wodny oprocz krzyżówki to wielki raryt
no tak...ptak z tego zdjecia jest bardzo podobny do widzianego przezemnie.
Ale teraz z pamieci to juz nie ma co oznaczać, choć pewnie i tak skończylo by się wlaśnie na nurogęsiach
Jeszcze raz dzięki
(na ohara tez jeszcze przyjdzie czas! )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum