Wysłany: 2004-03-13, 09:20 Czy były takie wiosny ???
Nie jest pewien. Nie pamiętam za bardzo, ale wydaje mi się że zdarzało mi się słyszeć skowronki o tej porze ???. Może kto rozwiej moje w?tpliwoći.
Przy okazji piszę że dzisiaj obczajam sowe uszat? - wczoraj wydawało mi się że j? usłyszałem, tak jak by co zachuczało 2 razy.
Wystarczy spojrzeć na rednie daty przylotu do nas niektórych gatunków ptaków podanych w "Awifaunie Polski". U bardzo wielu gatunków nast?piło w ostatnich czasach przypieszenie przylotu do naszego kraju.
kiedy podobno zwały niegu były jeszcze w kwietniu.
np. rok temu....
Srokacz masz racje... moje pierwsze spiewajace skowronki (lot tokowy ze spiewem) stwierdzilem juz 5.III.02 roku u siebie na polach. Nic dziwnego - bylo wtedy bardzo cieplo i ani grama sniegu nie lezalo...
wczoraj nad Zbiornikiem Dzierzno Duze przelatywaly stada skowronkow srednio co 2 minuty - pojedyncze , podwojne a raz nawet 7!!! wszystkie lecialy prosto na polnoc!
napotkany znajomy widzial wczoraj na polu stado 110 skowronkow... ale nic spiewajcego na razie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum