Wysłany: 2004-02-16, 17:25 Ciekawe okolice koło Międzyrzecza.
Tak się składa, że za pewien czas będę w tamtej okolicy i za wyj?tkiem obowi?zkowych zajęć jakie mnie czekaj? będę miał chwilę luzu. Pomylałe więc, że możnaby w tym czasie co ciekawego zaobserwować. Pytam więc was, ponieważ nie znam tamtejszej okolicy, czy s? tam jakie ciekawe dla ornitologa amatora miejsca. Dodam, że chodzi o Międzyrzecz koło Gorzowa Wielkopolskiego.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
W tamtych okolicach jest wiele ciekawych miejsc... ale chyba nie bardzo na ta pore roku...
Troche daleko ale chyba najciekawiej jest w nowym parku narodowym Ujscie Warty kolo Slonska, tam zimuja labedzie krzykliwe do 350 os. oraz gesi i bieliki.
Ciekawa ostoja w tych okolicach jest tez Dolina Leniwej Obry, ale nie wiem czy zima cos ciekawego bedzie...w kazdym razie jest to odc. rzeki Obry w gminach Trzciel, Babimost,Szczaniec, Zbaszynek.Podobno sa tam fajne stare lasy...
Najblizej Ciebie bedzie jezioro Wielkie w gm. Trzciel ale hmmm no nie wiem jak trafisz na rostopy, moze cos zoczysz...Nieco dalej na wschod od Ciebie lezy kompleks bagienny z jeziorem Zgierzynieckim, moga byc gesi...
Od Wielenia do Ujscia wzdluz Noteci ciagnie sie pas ostoi zwany Nadnoteckimi Łęgami... jest to obszar torfowisk poprzecinany starorzeczami...
Z gory uprzedzam ze w zadnej z wymienionycvh ostoi nie bylem, posluzylem sie tu materialami z ksiazki "Ostoje ptakow w Polsce" Gromadzki, Dyrcz, Glowacinski, Wieloch.
Sam odwiedzilbymbym przede wszystkim Ujscie Warty w Slonsku, kumple byli mowia ze super. Tam poza tym wybudowane sa wieze obserwacyjne ulatwiajace obserwacje.
Winer gdybym ja mieszkał w Lublinie to napewno starałbym się jak najczęciej być w Poleskim Parku Narodowym. Naprawde wszystkim go polecam super miejsce, ornitologicznie również ciekawe( mi się udało zobaczyć m.in. rybitwy białow?se). Polecam w tym okresie przede wszystkim stawy koło Pieszowoli - s? tam punkty obserwacyjne, sk?d doskonale można obserwować cały kompleks. Obecnie napewno można tam zobaczyć gęsi, kaczki itp. Polecam również odwiedzenie Bagna Bubnów, co przepięknego .
Dzięki za informacje. Popatrzyłem włanie na mapę, żeby zorientować się w położeniu podanych przez ciebie Szymon miejsc. Mylę, że bior?c pod uwagę mój czas i odległoci zostaje mi jedynie jezioro Wielkie. Mam nadzieje, że co ciekawego uda się zaobserwować.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
- u nas mówi?, że lepiej żartować niż chorować (ja tam nie wiem )
A do tego co napisał Rey, z pewnoci? dodałbym Lasy Janowskie, Pojezierze Łęczyńsko Włodawskie, okolice Bugu i Wisły, a tak poza tym, to jak by się zastanowić to dużo jest ciekawych ptasich miejsc. Zależyt tylko jakie gatunki kogo interesuj?.
z pewnoci? dodałbym Lasy Janowskie, Pojezierze Łęczyńsko Włodawskie, okolice Bugu i Wisły, a tak poza tym, to jak by się zastanowić to dużo jest ciekawych ptasich miejsc.
No wlasnie
Stad ten moj "zartownis".... nie wierzylem ze nie wiesz gdzie sa ptasie miejsca na Lubelszczyznie, bo tam na kazdym bajorze mozna cos zobaczyc....
W tej ksiazce to na tej mapce ptasich ostoi najwieksze zageszczenie jest wlasnie w pasie od Wieprza do granicy...
tam to jest co robic ehhhhh
Stad ten moj "zartownis".... nie wierzylem ze nie wiesz gdzie sa ptasie miejsca na Lubelszczyznie
- nie, spoko Szymon, dobrze jest. Rzeczywicie żartowałem, Rey się na żarcie nie poznał . Reczywicie co bajoro to jest co ogl?dać. A o Wieprzu to już nic nie pisałem bo zawiera się on w tym pasie od Wisły do Bugu.
Przyznać trzeba, że pod ptasim k?tem to Ľle u mnie nie jest.
No jakby miał zajęcia w poniedziałek na uczelni od 9 do 20
- moje kondolencje . Ja jako ubiegłoroczny absolwent i tegoroczny szczęliwy bezrobotny obecnie zajmuje się szukaniem gołebi do mojej hodowli z racji tego, że kupiłem garaż blaszak, w którym to urz?dziłem gołębnik włanie
ooo w upalne lato młode z jajek bez wysiadywania będ? się lęgn?ć...taki tam będzie panował ukrop... oczywicie o ile nie oizolujesz całoci.... no ale hodowca tej klasy co Ty na pewno o tym pomylał
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
ooo w upalne lato młode z jajek bez wysiadywania będ? się lęgn?ć
- krotom, to najnowszy hit - automatyczna wylęgarnia, wiesz jaki przychówek z tego jest?! Już sobie gołębie nie będ? "odsiedzin" robiły, teraz tylko będ? mylały o odonoszeniu pokarmu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum