FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciekawe okolice koło Międzyrzecza.
Autor Wiadomość
Anem 
moderator

Wysłany: 2004-02-16, 17:25   Ciekawe okolice koło Międzyrzecza.

Tak się składa, że za pewien czas będę w tamtej okolicy i za wyj?tkiem obowi?zkowych zajęć jakie mnie czekaj? będę miał chwilę luzu. Pomylałe więc, że możnaby w tym czasie co ciekawego zaobserwować. Pytam więc was, ponieważ nie znam tamtejszej okolicy, czy s? tam jakie ciekawe dla ornitologa amatora miejsca. Dodam, że chodzi o Międzyrzecz koło Gorzowa Wielkopolskiego.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-02-16, 20:27   

W tamtych okolicach jest wiele ciekawych miejsc... ale chyba nie bardzo na ta pore roku...
Troche daleko ale chyba najciekawiej jest w nowym parku narodowym Ujscie Warty kolo Slonska, tam zimuja labedzie krzykliwe do 350 os. oraz gesi i bieliki.
Ciekawa ostoja w tych okolicach jest tez Dolina Leniwej Obry, ale nie wiem czy zima cos ciekawego bedzie...w kazdym razie jest to odc. rzeki Obry w gminach Trzciel, Babimost,Szczaniec, Zbaszynek.Podobno sa tam fajne stare lasy...
Najblizej Ciebie bedzie jezioro Wielkie w gm. Trzciel ale hmmm no nie wiem jak trafisz na rostopy, moze cos zoczysz...Nieco dalej na wschod od Ciebie lezy kompleks bagienny z jeziorem Zgierzynieckim, moga byc gesi...
Od Wielenia do Ujscia wzdluz Noteci ciagnie sie pas ostoi zwany Nadnoteckimi Łęgami... jest to obszar torfowisk poprzecinany starorzeczami...

Z gory uprzedzam ze w zadnej z wymienionycvh ostoi nie bylem, posluzylem sie tu materialami z ksiazki "Ostoje ptakow w Polsce" Gromadzki, Dyrcz, Glowacinski, Wieloch. :wink:
Sam odwiedzilbymbym przede wszystkim Ujscie Warty w Slonsku, kumple byli mowia ze super. Tam poza tym wybudowane sa wieze obserwacyjne ulatwiajace obserwacje.

TatRa 

Wysłany: 2004-02-16, 21:23   

A co ciekawego pisza o okolicach Wrocławia Szymon? (ty to jeste oczytany goć :wink: :mrgreen: ) Scilej wschodnich okolic Wrocławia.

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-02-16, 21:51   

Cytat:
A co ciekawego pisza o okolicach
...Lublina Szymon? :wink: :mrgreen:
Cytat:
Scilej wschodnich okolic
...Lublina.

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-02-16, 22:29   

Winer napisał/a:
Cytat:
A co ciekawego pisza o okolicach
...Lublina Szymon? :wink: :mrgreen:
Cytat:
Scilej wschodnich okolic
...Lublina.

Winer gdybym ja mieszkał w Lublinie to napewno starałbym się jak najczęciej być w Poleskim Parku Narodowym. Naprawde wszystkim go polecam super miejsce, ornitologicznie również ciekawe( mi się udało zobaczyć m.in. rybitwy białow?se). Polecam w tym okresie przede wszystkim stawy koło Pieszowoli - s? tam punkty obserwacyjne, sk?d doskonale można obserwować cały kompleks. Obecnie napewno można tam zobaczyć gęsi, kaczki itp. Polecam również odwiedzenie Bagna Bubnów, co przepięknego :mrgreen: .

Więcej informacji - Poleski Park Narodowy http://www.poleskipn.pl

Anem 
moderator

Wysłany: 2004-02-16, 23:03   

Dzięki za informacje. Popatrzyłem włanie na mapę, żeby zorientować się w położeniu podanych przez ciebie Szymon miejsc. Mylę, że bior?c pod uwagę mój czas i odległoci zostaje mi jedynie jezioro Wielkie. Mam nadzieje, że co ciekawego uda się zaobserwować.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-02-16, 23:46   

Cytat:
A co ciekawego pisza o okolicach Wrocławia Szymon

:mrgreen:

Legi Nadodrzanskie, Zb. Mietkowski, Pola irygacyjne we Wroclawiu... slowem wszystko co wyczytasz na liscie dyskusyjnej!!! :wink:

Cytat:
...Lublina Szymon?

.... zartownis... :| :lol:

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-02-17, 09:31   

Cytat:
.... zartownis...
- u nas mówi?, że lepiej żartować niż chorować (ja tam nie wiem :roll: :wink: :mrgreen: )
A do tego co napisał Rey, z pewnoci? dodałbym Lasy Janowskie, Pojezierze Łęczyńsko Włodawskie, okolice Bugu i Wisły, a tak poza tym, to jak by się zastanowić to dużo jest ciekawych ptasich miejsc. Zależyt tylko jakie gatunki kogo interesuj?. :P

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-02-17, 10:50   

Cytat:
z pewnoci? dodałbym Lasy Janowskie, Pojezierze Łęczyńsko Włodawskie, okolice Bugu i Wisły, a tak poza tym, to jak by się zastanowić to dużo jest ciekawych ptasich miejsc.

No wlasnie :lol:
Stad ten moj "zartownis".... nie wierzylem ze nie wiesz gdzie sa ptasie miejsca na Lubelszczyznie, bo tam na kazdym bajorze mozna cos zobaczyc....
W tej ksiazce to na tej mapce ptasich ostoi najwieksze zageszczenie jest wlasnie w pasie od Wieprza do granicy...
tam to jest co robic ehhhhh :wink:

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-02-17, 11:33   

Cytat:
Stad ten moj "zartownis".... nie wierzylem ze nie wiesz gdzie sa ptasie miejsca na Lubelszczyznie
- nie, spoko Szymon, dobrze jest. Rzeczywicie żartowałem, Rey się na żarcie nie poznał :wink: . Reczywicie co bajoro to jest co ogl?dać. A o Wieprzu to już nic nie pisałem bo zawiera się on w tym pasie od Wisły do Bugu.
Przyznać trzeba, że pod ptasim k?tem to Ľle u mnie nie jest. :D

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-02-17, 12:50   

Winer napisał/a:
Cytat:
Stad ten moj "zartownis".... nie wierzylem ze nie wiesz gdzie sa ptasie miejsca na Lubelszczyznie
- nie, spoko Szymon, dobrze jest. Rzeczywicie żartowałem, Rey się na żarcie nie poznał :wink: .

No jakby miał zajęcia w poniedziałek na uczelni od 9 do 20 też by się nie poznał :wink: .

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-02-17, 14:58   

Cytat:
No jakby miał zajęcia w poniedziałek na uczelni od 9 do 20
- moje kondolencje :wink: . Ja jako ubiegłoroczny absolwent i tegoroczny szczęliwy bezrobotny obecnie zajmuje się szukaniem gołebi do mojej hodowli z racji tego, że kupiłem garaż blaszak, w którym to urz?dziłem gołębnik włanie :shock: :?: :D

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-02-18, 08:22   

ooo w upalne lato młode z jajek bez wysiadywania będ? się lęgn?ć...taki tam będzie panował ukrop... oczywicie o ile nie oizolujesz całoci.... no ale hodowca tej klasy co Ty na pewno o tym pomylał :mrgreen:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-02-18, 12:44   

Cytat:
ooo w upalne lato młode z jajek bez wysiadywania będ? się lęgn?ć
- krotom, to najnowszy hit - automatyczna wylęgarnia, wiesz jaki przychówek z tego jest?! Już sobie gołębie nie będ? "odsiedzin" robiły, teraz tylko będ? mylały o odonoszeniu pokarmu :mrgreen:

Odpowiedz do tematu