FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
błotniak ... tylko jaki
Autor Wiadomość
mender 

Wysłany: 2003-12-06, 20:30   błotniak ... tylko jaki

Samica ktorego blotniaka ma z wierzchu bialy(jasny) ogon i po jednym bialym (jasnym) pasku biegnacym w poprzek skrzydla (rowniez z wierzchu)?

Dominik 

Wysłany: 2003-12-06, 22:03   

Czy na pewno chodzi ci o błotniaka?!!. Żadna z samic błotniaków nie posiada takich cech!!. Samice błotniaka zbożowego, łakowego i stepowego maj? zawsze sterowki pr?zkowane. Od spodu przewaznie prazkowanie jest znacznie subtelniejsze (najjasniejsze u stepowego). Z wierzchu sterowki sa wyraznie prazkowane (brazowe i bialawe prazki). Najbardziej kontrastwe prazkowanie wierzchu sterowek wystepuje u samic błotniaka zbożowego. Poza tym u zbozowego na pokrywach nadogonowych znajduje sie duza i czyto biała plama, ktora jest widoczna bardzo dobrze nawet z daleka. U łakowego i stepowego plama ta jest znacznie mniejsza (kształt półksiezyca) i nie jest to czysto biały kolor. Lotki I i II rzedowe sa rowniez prazkowane. U kazdego gatunku wyglada to troche inaczej (połozenie i grubosc paskow biegnacych wzdluz pokryw podskszydłowych). Moga byc tez zuwazalne roznice w kolorystyce ich ubarwienia. Moze masz na mysli samca błotniaka stawowego?!!!

mender 

Wysłany: 2003-12-06, 23:04   

Rzeczywiscie, moglby byc to samiec stawowego. Zreszta w okolicy widywalem je czesto. Przynajmniej teraz mam pewnosc :lol: :mrgreen: Thnks.

mender 

Wysłany: 2003-12-14, 10:45   

Dominiku! Chyba zbyt szybko przyjalem Twoja podpowiedz. Nie mam duzego doswiadczenia w rozpoznawaniu blotniakow (a sprawa dalej mnie dreczy), ale powracajac do mojej obserwacji... cytuje:
Wszystkie samice i osobniki mlodociane blotniakow zbozowego i lakowego (a takze stepowego) ... maja biale pokrywy nadogonowe, co wyraznie odroznia je od blotniakow stawowych. Jesli takiego ptaka zobaczy sie w sezonie zimowym (od konca pazdziernika do poczatku wrzesnia) w srodkowej Europie, to niemal na pewno bedzie to blotniak zbozowy, gdyz blotniaki lakowe w tym czasie przebywaja na zimowiskach w Afryce.
Moja obserwacja pochodzila z poczatku grudnia. Ptak ten wyraznie odbiega (po przejrzeniu kilku ksiazek) od samca blotniaka stawowego, gdyz nie mial czarncyh koncow skrzydel. Jezeli chodzi o wspomniane biale paski na pokrywach nadogonowuch sam wspomniales, ze u samicy zbozowego znajduje sie wyrazna biala plama, a ja wlasnie taka wyrazna plame widzialem. Jezeli chodzi o ubarwienie wierzchu skrzydel, to zauwazone przeze mnie biale paski na wierzchu skrzydel moga wynikac z kontrastowego ubarwienia, o ktorym pisales.
Prosze o odpowiedz.

Dominik 

Wysłany: 2003-12-14, 11:54   

Sam sobie juz odpowiedziałe. Rzeczywiscie była to prawdopodobnie samica błotniaka zbożowego. Zmylił mnie na poczatku twoj opis

Cytat:
Samica ktorego blotniaka ma z wierzchu bialy(jasny) ogon i po jednym bialym (jasnym) pasku biegnacym w poprzek skrzydla (rowniez z wierzchu)?

poniewaz po pierwsze samica zbozowego nie ma z wierzchu bialego ogona tylko wyraznie prazkowany, a po drugie ma wiecej niz jeden pasek na skrzydlach. I nie biegna one w poprzek tylko wzdluz :) )

P.S Jezeli pamietasz date oraz miejsce obserwacji to wyslij ja do kartoteki faunistycznej TP "Bocian" (fromularz znajduje sie na stronie Towarzystwa). Informacje o tym gatunku sa niezwykle cenne.

Antek 

Wysłany: 2003-12-14, 12:15   Błotniak

Trafiłem z kumplem na samca błotniaka zbożowego 30.11. k/Mdzewa na S od Mławy ale w przypadku samców problem rozpoznania gatunku jest znacznie łatwiejszy.Na północnym Mazowszu widujemy tego błotniaka co roku włanie jesieni? i wiosn? ,chociaż w tym sezonie na razie tylko raz. :)

Dominik 

Wysłany: 2003-12-14, 12:29   

Tylko pozazdroscić. W tym roku z powodu malej liczebnosci gryzoni zimuje u nas o wiele mniej b. zbozowych (tak pisali ludzie na liscie ptaki). Tak wiec mieliscie podwojne szczescie :mrgreen:

P.S Co do rozpoznawania samic łakowego od zbozowego. Ja sie człowiek opatrzy ł?kowego i zbozowego to ich rozpoznawanie nie jest takie trudne :mrgreen: . Trzeba wiedziec na jakie cechy zwracac uwagę.

mender 

Wysłany: 2003-12-14, 13:21   

Mam maly problem z ta kartoteka, wiec napisze tu.
Blotniak zbozowy, 6 XII 2003, 3 km na N od Dzialdowa, gmina Dzialdowo, powiat Dzialdowo, woj. warminsko-mazurskie, pole uprawne, 1 samica, NL, obserwator : Sebastian Menderski, Lukasz Kolakowski, samica zatrzymala sie na poluz powodu silnej sniezycy, potem ruszyla lotem patrolowym nisko nad ziemia w kierunku zachodnim.

Dominik 

Wysłany: 2003-12-14, 13:33   

Jaki to problem?. Arkusz Excela wypelnia sie bardzo prosto. Wrecz automatycznie :mrgreen:
Jak chcesz to moge umiescic ta informacje w moim arkuszu (oczywiscie jako obserwatorow wpisze was :) ). Przypominam, ze najlepiej wysyłać na jednym arkuszu obserwacje z całego danego roku. Nie pojedynczo!

mender 

Wysłany: 2003-12-14, 13:36   

Wpisz do swojej. Ja na razie nie mam za duzo ciekawych obserwacji.
P.s.Jak sciagnalem ten arkusz, to bylo juz tam kilka obserwacji. Czy to sa przyklady?

Dominik 

Wysłany: 2003-12-14, 13:50   

Cytat:
P.s.Jak sciagnalem ten arkusz, to bylo juz tam kilka obserwacji. Czy to sa przyklady?

Tak, zaznacz wszystko i wyczysc zawartosc. W kartotece nie musza byc notowane tylko jakies ptasie rarytasy!!. Na podstronie poswieconej kartotece znajduja sie listy gatunkow ktore powinno sie uwzgledniac. Sa tam rowniez gatunki jeszcze polspolite.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-12-14, 17:24   

Pisałem na forum, że widziałem jakiego drapola z białymi paskami na skrzydłach, czy mógł być to włanie jaki błotniak??

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Dominik 

Wysłany: 2003-12-14, 19:01   

Hubert przecież pisałem ci juz, ze na podstawie takich skompych (to i tak malo powiedziane) informacji nie mozna okreslic przynaleznosci gatunkowej. Czy jak napisze, ze widziałem ssaka, ktory maił brazowe futro to bedziesz w stanie powiedziec co to za gatunek :!: :!:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-12-14, 21:01   

Niech Ci będzie, mylałem że nie tak dużo ptaków ma po dwa białe paski na spodzie skrzydeł...

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Dominik 

Wysłany: 2003-12-14, 21:26   

Błotniaki to ptaki terenów otwartych i raczej nizinnych. Tak wiec ptak ktorego widziales w Bieszczadach raczej nie był błotniakiem. No chyba, ze widziales akurat osobnika migrujacego.

Odpowiedz do tematu