FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
błotniak ... tylko jaki
Autor Wiadomość
Marcin_Zabuże 

Wysłany: 2004-01-20, 18:19   Błotniak

Witam,
dzisiaj przez moje podwórko przeleciał przepiękny samiec błotniaka stawowego... akurat byłem na dworzu i miałem gocia prawie na wyci?gnięcie ręki... akurat żona wygl?dała przez okno i zobaczylimy go w tym samym momencie... niesamowite przeżycie...!
Co ciekawe, dzisiaj również, po raz pierwszy tej zimy, pojawił się grubodziób - który poprzedniej zimy był stałym bywalcem od listopada do kwietnia (a w szczytowym natężeniu, w połowie kwietnia, naliczylimy w pewnym momencie 6 sztuk stołuj?cych się pod naszymi oknami).
Od pocz?tku jesieni goszcz? u nas też regularnie sójki (po kilka naraz), sroki (o wiele bardziej płochliwe od sójek), sikorki i mazurki. Od niedawna (mniej więcej od pocz?tku stycznia) na słonince żeruj? tez dzięcioły - duży i redni. To również nowoć - w zeszłym roku ich nie było.
Kilka razy zaleciała pustułka poluj?ca na sikorki - na razie bez sukcesów, ale w zeszłym roku bylimy wiadkami udanego ataku - niski lot, chwila zamieszania, i krew na niegu...
Pozdrowienia z Zabuża,
Marcin

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-01-20, 19:13   

A ja mylałem, że blotniaki to ptaki wędrowne i zimuj? głównie w Afryce... :shock:

Co do pozostałych gatunków zgoda, dodałbym, że u nas to się kręc? w t? i z powrotem myszołowy, kruki, jastrzębie i krogulce ( i sporo ich! ...na moje gołębiowe nieszczęcie). :cry:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-01-20, 20:32   

Bardzo prosilbym opisac tego blotniaka! Jakie cechy przekonaly Pana o tym ze jest to samiec stawowego?
tak jak mowi Winer akurat blotniaki stawowe to ptaki wedrowne i nie zostaja u nas na zime (w ubieglym roku byly dwa pierwsze stwierdzenia zimowe, z tego co pamietam )

Natomiast stalym bywalcem zimowym u nas jest blotniak zbozowy...
Proponuje porownac te dwa ptaszki...

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-01-20, 20:34   

Bardzo prosilbym opisac tego blotniaka! Jakie cechy przekonaly Pana o tym ze jest to samiec stawowego?
tak jak mowi Winer akurat blotniaki stawowe to ptaki wedrowne i nie zostaja u nas na zime (w ubieglym roku byly dwa pierwsze stwierdzenia zimowe, z tego co pamietam )

Natomiast stalym bywalcem zimowym u nas jest blotniak zbozowy...
Proponuje porownac te dwa ptaszki...

Marcin_Zabuże 

Wysłany: 2004-01-21, 10:59   Sorry - to był oczywicie zbożowy...

Sorry - to był oczywicie błotniak zbożowy. Nie wiem, czemu wczoraj napisałem o stawowym - wieczorne zmęczenie. Był cały biały, szary ogon, czarne końcówki skrzydeł.
pozdrawiam,
Marcin

Mirek 

Wysłany: 2004-01-21, 12:45   

Ja mam w?tpliwoci również do pustułki, któr? ponoć widziałe. W naszej częci Polski to bardzo rzadko zimuj?cy ptak. Może to był po prostu krogulec. Dla niego to normalne, że czatuje tam gdzie kręci sie dużo ptaków! A co do obserwacji błotniaka, to radzę od razu ci?gn?ć sobie plik exela ze strony http://www.bocian.org.pl/...vikartoteka.php i wpisać tę obserwację do kartoteki obserwacji ptaków. A poza tym radzę przestudiować tę podstronę

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-01-21, 19:38   

Myle, że sie gołębie przyzwyczajaj? do bocianów, oczywicie to troche trwa i na wiosne może być zamieszanie. W końcu goł?bki przyzwyczajaj? sie do życia w różnych warunkach, np. na podziemnym dworcu kolejowym Warszawa ?ródmiecie...

Marcinie z Zabuża,
czy to przypadkiem nie u Ciebie na stodole zakładalimy gniazdo dla boćków? Napisz co słychać w Zabużu i pozdrów Wieka i Elżbiete Jakoniuków od bocianiarzy.

pozdrawia stały bywalec tej miejscowoci (Zabuża)
AT

Dominik 

Wysłany: 2004-01-21, 23:02   

Ja rownież serdecznie witam!
W koncu jakis krajan z nad Buga :mrgreen:
Bardzo cieszy mnie informacja o zimujacym blotniaku zbożowym. To drugie stwierdzenie tego gatunku na terenie PK "Podlaski Przełom Bugu" od 1987 r. Obserwowano wtedy przez cały sezon legowy pare koło Witoldowa-niedaleko Kanstantynowa. Niestety legu nie odnzleziono :(
Ostatnia obserwacja (moja :) ) jest z 02.09.2002 z Bubla Starego (rez. Kalinik). Ptaki zapewne przywedrowały z Białorusi, zreszta daleko nie miały, jakies 400m :mrgreen: Wtedy obserwowalem samice z 1 juv. Musimy sie kiedys spotkac i pogadac o urokach nadbużańskiej przyrody. Zapraszam do odwiedzenia prywatnego albumu na forum, na ktorym umiesicilem zdjecia z Podlaskiego Przełomu Bugu, s? tam m. in zdjecia z Trojana!, oraz do odwiedzenia strony Parku. Pozdrawiam i do rychlego zobaczyska

Dominik 

Wysłany: 2004-01-21, 23:46   

Zapomnialem dodac.
Jezeli bedziesz mial trochę czasu to warto byłoby sprobowac posledzic błotniaka i odnalesc noclegowisko. Byłaby to bardzo cenna informacja. Niestety ja jestem teraz przykuty do kserowek :mrgreen: z geochemii. Nieszczesna sesja :!: . Jak sobie pomysle ze po moim niebie błotniak zbozowy lata, a ja nie moge go podziwiac to ......

Szybszy 

Wysłany: 2004-01-22, 17:10   

Ja chcialem tylko nadmienić, ze przelom Bugu w Molozewie i rezerwat "Wydma Molożewska" jest równie piękny jak Bug w górę rzeki 8)

Być może będę tam w niedzielę zobaczyć czy co tam się kokosi.

P.S. Dominiki - skpiowałe dla mnie płytkę? :wink:

Dominik 

Wysłany: 2004-01-22, 18:49   

Bug na całej długoci jest piekny. W rez. Wydma Mołożewska jest rowniez ciekawie. Szczegolnie w sezonie!

P.S Płyty sie przegrywaja :mrgreen: . Niestety długo bo sa az 4 :) )
Lepiej pochwal sie Marcinie co tam ciekawego w Tanzanii widziales!
Upolowale jakiego nosorożca albo słonia, a może zimuj?cego tam orlika grubodziobego? :mrgreen:

Odpowiedz do tematu