Witam,
dzisiaj przez moje podwórko przeleciał przepiękny samiec błotniaka stawowego... akurat byłem na dworzu i miałem gocia prawie na wyci?gnięcie ręki... akurat żona wygl?dała przez okno i zobaczylimy go w tym samym momencie... niesamowite przeżycie...!
Co ciekawe, dzisiaj również, po raz pierwszy tej zimy, pojawił się grubodziób - który poprzedniej zimy był stałym bywalcem od listopada do kwietnia (a w szczytowym natężeniu, w połowie kwietnia, naliczylimy w pewnym momencie 6 sztuk stołuj?cych się pod naszymi oknami).
Od pocz?tku jesieni goszcz? u nas też regularnie sójki (po kilka naraz), sroki (o wiele bardziej płochliwe od sójek), sikorki i mazurki. Od niedawna (mniej więcej od pocz?tku stycznia) na słonince żeruj? tez dzięcioły - duży i redni. To również nowoć - w zeszłym roku ich nie było.
Kilka razy zaleciała pustułka poluj?ca na sikorki - na razie bez sukcesów, ale w zeszłym roku bylimy wiadkami udanego ataku - niski lot, chwila zamieszania, i krew na niegu...
Pozdrowienia z Zabuża,
Marcin
A ja mylałem, że blotniaki to ptaki wędrowne i zimuj? głównie w Afryce...
Co do pozostałych gatunków zgoda, dodałbym, że u nas to się kręc? w t? i z powrotem myszołowy, kruki, jastrzębie i krogulce ( i sporo ich! ...na moje gołębiowe nieszczęcie).
Bardzo prosilbym opisac tego blotniaka! Jakie cechy przekonaly Pana o tym ze jest to samiec stawowego?
tak jak mowi Winer akurat blotniaki stawowe to ptaki wedrowne i nie zostaja u nas na zime (w ubieglym roku byly dwa pierwsze stwierdzenia zimowe, z tego co pamietam )
Natomiast stalym bywalcem zimowym u nas jest blotniak zbozowy...
Proponuje porownac te dwa ptaszki...
Bardzo prosilbym opisac tego blotniaka! Jakie cechy przekonaly Pana o tym ze jest to samiec stawowego?
tak jak mowi Winer akurat blotniaki stawowe to ptaki wedrowne i nie zostaja u nas na zime (w ubieglym roku byly dwa pierwsze stwierdzenia zimowe, z tego co pamietam )
Natomiast stalym bywalcem zimowym u nas jest blotniak zbozowy...
Proponuje porownac te dwa ptaszki...
Wysłany: 2004-01-21, 10:59 Sorry - to był oczywicie zbożowy...
Sorry - to był oczywicie błotniak zbożowy. Nie wiem, czemu wczoraj napisałem o stawowym - wieczorne zmęczenie. Był cały biały, szary ogon, czarne końcówki skrzydeł.
pozdrawiam,
Marcin
Ja mam w?tpliwoci również do pustułki, któr? ponoć widziałe. W naszej częci Polski to bardzo rzadko zimuj?cy ptak. Może to był po prostu krogulec. Dla niego to normalne, że czatuje tam gdzie kręci sie dużo ptaków! A co do obserwacji błotniaka, to radzę od razu ci?gn?ć sobie plik exela ze strony http://www.bocian.org.pl/...vikartoteka.php i wpisać tę obserwację do kartoteki obserwacji ptaków. A poza tym radzę przestudiować tę podstronę
Myle, że sie gołębie przyzwyczajaj? do bocianów, oczywicie to troche trwa i na wiosne może być zamieszanie. W końcu goł?bki przyzwyczajaj? sie do życia w różnych warunkach, np. na podziemnym dworcu kolejowym Warszawa ?ródmiecie...
Marcinie z Zabuża,
czy to przypadkiem nie u Ciebie na stodole zakładalimy gniazdo dla boćków? Napisz co słychać w Zabużu i pozdrów Wieka i Elżbiete Jakoniuków od bocianiarzy.
pozdrawia stały bywalec tej miejscowoci (Zabuża)
AT
Ja rownież serdecznie witam!
W koncu jakis krajan z nad Buga
Bardzo cieszy mnie informacja o zimujacym blotniaku zbożowym. To drugie stwierdzenie tego gatunku na terenie PK "Podlaski Przełom Bugu" od 1987 r. Obserwowano wtedy przez cały sezon legowy pare koło Witoldowa-niedaleko Kanstantynowa. Niestety legu nie odnzleziono
Ostatnia obserwacja (moja ) jest z 02.09.2002 z Bubla Starego (rez. Kalinik). Ptaki zapewne przywedrowały z Białorusi, zreszta daleko nie miały, jakies 400m Wtedy obserwowalem samice z 1 juv. Musimy sie kiedys spotkac i pogadac o urokach nadbużańskiej przyrody. Zapraszam do odwiedzenia prywatnego albumu na forum, na ktorym umiesicilem zdjecia z Podlaskiego Przełomu Bugu, s? tam m. in zdjecia z Trojana!, oraz do odwiedzenia strony Parku. Pozdrawiam i do rychlego zobaczyska
Zapomnialem dodac.
Jezeli bedziesz mial trochę czasu to warto byłoby sprobowac posledzic błotniaka i odnalesc noclegowisko. Byłaby to bardzo cenna informacja. Niestety ja jestem teraz przykuty do kserowek z geochemii. Nieszczesna sesja . Jak sobie pomysle ze po moim niebie błotniak zbozowy lata, a ja nie moge go podziwiac to ......
Bug na całej długoci jest piekny. W rez. Wydma Mołożewska jest rowniez ciekawie. Szczegolnie w sezonie!
P.S Płyty sie przegrywaja . Niestety długo bo sa az 4 )
Lepiej pochwal sie Marcinie co tam ciekawego w Tanzanii widziales!
Upolowale jakiego nosorożca albo słonia, a może zimuj?cego tam orlika grubodziobego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum