Jeszcze ważniejsza zasada: rejestruj tylko gatunki, których oznaczenia jesteś pewien w 100% i oznaczyłeś je na podstawie cech a nie dlatego, że tak Ci się wydaje albo, że tak pasowało.
Dlatego ja za rejestrowanie ptaków nie biorę się.
Ale rejestrować można ptaki, także po ich głosie. Wystarczy odnotować to w uwagach. Rejestrujemy tak : kukułkę, derkacza, żurawie i inne. Ich głos jest tak charakterystyczny, że wystarczy do stwierdzenia ptaka. A już w przypadku przepiórki, jej głos to praktycznie jedyna metoda stwierdzenia obecności tego ptaka. To ptak o stalowych nerwach i mistrz kamuflarzu. Trochę łatwiej jest poderwać do lotu przepiórki teraz, jesienią, kiedy żerują na ścierniskach w rodzinnych stadkach.
Są ornitolodzy, którzy potrafią rozpoznać ptaki śpiewające po ich śpiewie. Słyszałem o ornitologu niewidomym, który to robił w sposób mistrzowski.
orlik06 napisał/a:
sójkę w daleka można pomylić z dudkiem,po sposobie lotu.
Zawsze jak widzę sójkę z daleka, zastanawiam się czy to aby nie dudek, ale jak widzę dudka, takich wątpliwości nie mam.
Zawsze jak widzę sójkę z daleka, zastanawiam się czy to aby nie dudek, ale jak widzę dudka, takich wątpliwości nie mam.
też tak mam
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
Dostałem ciekawą informację z Awibazy. Wklejam ją tu, by mogli ją poczytać osoby nie mające do niej dostępu.
Cytat:
Drodzy Uzytkownicy AwiBazy,
wrzesien to miesiac, w ktorym obserwatorzy ptakow maja ostatnia szanse aby zobaczyc cieplolubne gatunki, ktore w pospiechu opuszczaja nasza strefe klimatyczna, by dotrzec na zimowiska znajdujace sie w Afryce i Azji. Ich miejsce zajma niebawem goscie przybywajacy z dalekiej polnocy. Najbardziej spektakularnym zjawiskiem, ktore rozpoczyna sie wraz z nastaniem kalendarzowej jesieni, jest wedrowka gesi, ktorych glosy mozna uslyszec zarowno w dzien jak i w nocy. Widok przelatujacych na niebie stad ptakow stanowi zachete do prowadzenia obserwacji w terenie, co miejmy nadzieje znajdzie swe odzwierciedlenie w naszym serwisie.
W minionym miesiacu zgromadzono w AwiBazie blisko 2800 obserwacji ptakow ze 176 gatunkow. Zanotowano pierwsze tej jesieni gesi zbozowe, myszolowa wlochatego, drzemlika oraz prawdopodobnie ostatnie w tym roku obserwacje takich gatunkow jak bocian czarny, jerzyk czy szereg przedstawicieli rodziny pokrzewkowatych. Do najciekawszych stwierdzen naleza obserwacje podgorzalki na stawach w Krogulnej kolo Namyslowa, czapli nadobnej na Zbiorniku Turawskim, szablodzioba w Kepie Kaminskiej kolo Plocka, a panadto nalezy rowniez wspomniec o informacji na temat stwierdzenia orlicy na Zbiorniku Nyskim na Opolszczyznie, choc musi ona jeszcze zostac zweryfikowana przez krajowa Komisje Faunistyczna.
Podsumowanie wrzesniowych obserwacji wraz z zestawieniem dziesieciu najczesciej odnotowywanych gatunkow dostepne sa na stronie internetowej OTOP:
http://www.otop.org.pl/ka...n_za_pasem.html
Wszystkim uzytkownikom, ktorzy wprowadzili swoje obserwacje do AwiBazy, serdecznie dziekujemy!
Serdecznie pozdrawiam,
Michal Radziszewski
Ogolnopolskie Towarzystwo
Ochrony Ptakow
ul. Odrowaza 24
05-270 Marki
www.otop.org.pl
Hm, jak widzę tam obserwacje prawie samych fabalisów w stadach albo gęgaw to mam wątpliwości, powinni Tacy najpierw na listach pisać gdzie jest możliwość dyskusji nad obserwacjami, a tam nawet adresu nie ma, zresztą nie odpowiadają jak jest.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum