FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
zastępcza służba wojskowa w TP "Bocian"
Autor Wiadomość
krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-01-21, 09:57   zastępcza służba wojskowa w TP "Bocian"

wyczytałem w bocianim Informatorze, iż jest możliwoć odbywania służby zastępczej w TP "Bocian" - można dowiedzieć się czego więcej na ten temat :?:
Nie żeby bezporednio mnie to dotyczyło (stosunek do służby mam uregulowany choć samego "stosunku" nie odbyłem ;) ) jednak ta informacja może się komu przydać :roll:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-01-21, 10:05   

no ta, jest taka możliwoć, plan szkolenia i przewidywane czynnoci do wykonania:
5:30-pobudka
6-10-marszobieg 30km, z plecakiem30kg
10:15 niadanie(dwa suchary, kubek wody)
10:30-15-wyszukiwanie w terenie gniazd orlików, bocianów czarnych itp
15:15-obiad(cienka zupka 500ml)
16-22 wykonywanie prac zależnych od pory roku(kopanie rowów,sprawdzanie budek,itd.....
słóżba trwa od 12m-cy do 25 lat(jak w carskej armii).....

to kiedy mamy się spodziewać poborowego Krotoma...............???? :twisted:

Widmo 

Wysłany: 2005-01-24, 09:19   

ciekawe jak? odpowiedz dostanę ja... :>

wyczytałem na bocianim forum, iż jest możliwoć odbywania służby zastępczej w TP "Bocian" - można dowiedzieć się czego więcej na ten temat :?:

Marfu 

Wysłany: 2005-01-24, 11:10   

Ustawa mowi:

Art. 25.
W organizacji pożytku publicznego mog? wykonywać pracę poborowi skierowani do odbycia służby zastępczej, na zasadach i w trybie okrelonym w odrębnych przepisach.

Czyli trzeba poszukac ustawy o wojsku i tam sprawdzic... Kto poszuka :-) :?:

Natomiast jezeli chodzi o to, co kto by robil podczas takiej sluzby... To jak sadze zalezaloby od od jego umiejetnosci - na pewno bylby wykorzystany do tego co umie :-)

Widmo 

Wysłany: 2005-01-24, 13:50   

Hej Marfu! :)

A czy jak kto podczas takiej słuzby umie robić darowizny na rzecz organizacji przyrodniczych (np. słyszalem o Bocianie ;) ) to do czego bedzie wykorzystany? CO bedzie robił na takiej służbie :>

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-01-24, 13:59   

a co Widmo? ciga Cię armia? :] :P :D

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Wychuchol 

Wysłany: 2005-01-24, 15:27   

To jest myl ! Zmilitaryzujmy TP Bocian. Zrobimy poligon nad Owinem - wiecie ile głogu da się wyci?ć przez półtora roku czy ile tam trwa służba zastępcza ? :D A jeszcze jakby się dało wypożyczyć czołg ... Głogi wdeptane w ziemię i żaden kłusownik nie podskoczy :mrgreen:

A na poważnie - czemu nie ? Jak jest taka możliwoć, to należy j? wykorzystać.

Marcin 

Wysłany: 2005-01-24, 16:10   

Troszkę wiecej na ten temat:
- Wielki cudzysłów na pocz?tek!
"Poborowy służby zastępczej – w końcu bliżej pracownika niż żołnierza.

29 paĽdziernika 2003 Sejm RP uchwalił ustawę o służbie zastępczej. Ma ona zast?pić dotychczasowe przepisy rozproszone m. in. w ustawie o powszechnym obowi?zku obrony i rozporz?dzeniach. Wydaje się, że rozwi?zania przyjęte w ustawie nadaj? odbywaniu służby zastępczej charakter bardziej społeczny niż 'wojskowy'. Od 2004 roku będzie także możliwa służba zastępcza w organizacjach pożytku publicznego.

O służbę zastępcz? (s. z.) może ubiegać się osoba, której „przekonania religijne lub wyznawane zasady moralne nie pozwalaj? na pełnienie tej służby” (art. 1 ustawy). Kompetencje urzędowe zwi?zane z odbywaniem służby zastępczej maj? przejć w całoci do MGPiPS (dotychczas Minister Pracy odpowiadał za służbę zastępcz?, ale np. wiadczenia zdrowotne i powszechne ubezpieczenia społeczne finansował Minister Obrony Narodowej). Nie rzecz jednak tylko w przesunięciu kompetencji. Ustawa wprowadza bowiem nowe przepisy reguluj?ce przyznawanie i odbywanie służby. Najważniejsze z nich:

KRÓTSZA SŁUŻBA
Służba zastępcza ma trwać 18, a dla absolwentów szkół wyższych 6 miesięcy (dzi trwa 21, a dla absolwentów szkół wyższych 9 miesięcy).

NOWE KOMISJE
Zupełnie nowym rozwi?zaniem jest powstanie oddzielnych komisji wojewódzkich rozpatruj?cych tylko wnioski o przyznanie służby zastępczej (w tej chwili powiatowa komisja poborowa rozpatruje też wnioski poborowych o skierowanie do s. z.). W składzie komisji orzekaj?cej będ? musiały znaleĽć się osoby z wykształceniem wyższym. Co najmniej 2 osoby ze składu komisji wojewódzkiej będ? musiały wykazać się dokumentami potwierdzaj?cymi posiadanie wiedzy w zakresie religioznawstwa lub etyki.
Wniosek o przeznaczenie do s. z. poborowy będzie składał na pimie do właciwej komisji wojewódzkiej, za porednictwem marszałka województwa, najpóĽniej w dniu doręczenia mu karty powołania do odbycia służby wojskowej. Wniosek poborowego komisja ma rozpatrywać w obecnoci poborowego, w terminie i w miejscu okrelonych przez przewodnicz?cego komisji. Do czasu rozpatrzenia wniosku poborowy nie będzie powoływany do służby.
Odwołania od decyzji komisji wojewódzkich będzie rozpatrywać komisja do spraw służby zastępczej przy Ministrze Pracy (to także nowoć).

Wniosek, który składa poborowy o przeznaczenie do służby zastępczej, powinien w szczególnoci zawierać (art. 11 ustawy):

owiadczenie o wyznawanych przekonaniach religijnych;

wskazanie w wyznawanej doktrynie religijnej podstawy wył?czaj?cej możliwoć odbywania służby wojskowej oraz wykazać rzeczywiste zwi?zki z wyznawan? doktryn? religijn? lub wskazać wyznawane zasady moralne, które pozostaj? w sprzecznoci z obowi?zkami żołnierza odbywaj?cego służbę wojskow?.

Te zapisy sugeruj?, że osoby ubiegaj?ce się o służbę zastępcz? powinny powołać się na przekonania religijne. Zgodnie z art. 1 ustawy także wyznawane zasady moralne uznaje się za powód ubiegania się o służbę zastępcz? zamiast zasadniczej służby wojskowej.

TAKŻE W ORGANIZACJACH POŻYTKU PUBLICZNEGO
Służba zastępcza polegać ma na wykonywaniu prac na rzecz ochrony rodowiska, ochrony przeciwpożarowej, ochrony zdrowia, pomocy społecznej, opieki nad osobami niepełnosprawnymi albo bezdomnymi oraz na rzecz administracji publicznej, wymiaru sprawiedliwoci (art. 2 ust. 2 ustawy).

Służbę zastępcz? będzie można odbywać w państwowych i samorz?dowych jednostkach organizacyjnych, publicznych zakładach opieki zdrowotnej oraz w organizacjach pożytku publicznego (czyli także w stowarzyszeniach, które uzyskaj? status organizacji pożytku publicznego; w myl obowi?zuj?cych teraz przepisów nie można odbywać służby w stowarzyszeniach).
Podmioty te (oczywicie musz? prowadzić działalnoć w jednej z dziedzin okrelonej w art. 2 ust. 2 ustawy) składaj? do Ministra Pracy udokumentowany wniosek o wyrażenie zgody na odbywanie u niego służby zastępczej. Minister Pracy ma prowadzić wykaz podmiotów, które uzyskały zgodę na odbywanie u nich s. z. przez poborowych.
Warto przypomnieć, że w projektach ustawa dawała możliwoć odbywania służby zastępczej w fundacjach i stowarzyszeniach – nie nakładaj?c warunku posiadania statusu organizacji pożytku publicznego.

„WYNAGRODZENIE” REFUNDOWANE
Poborowy będzie otrzymywał wiadczenie od pracodawcy (refundowane z budżetu – przez marszałka województwa) w wysokoci 80% minimalnego wynagrodzenia (czyli 640 zł).

BEZ ZASIŁKÓW
Zrezygnowano z dotychczasowych z zasiłków dla poborowych s. z. W tej chwili istnieje dodatkowy system zasiłków dla poborowych (na utrzymanie członków rodziny, na pokrycie należnoci mieszkaniowych, ewentualne pokrycie należnoci alimentacyjnych).

UBEZPIECZENIE W NFZ
Leczenie poborowych s. z. i członków ich rodzin będzie podlegać przepisom o powszechnym ubezpieczeniu w NFZ (obecnie poborowy nie należy do żadnego oddziału NFZ, a jego leczenie jest opłacane przez MON).

Ministerstwo Pracy liczy na to, że finansowanie wynagrodzenia poborowego z budżetu państwa i to, że pracodawca będzie dokładał z własnych rodków tylko częć składek na ubezpieczenia powinno wzbudzać większe zainteresowanie pracodawców. Obecnie obci?żenie finansowe dla pracodawcy s? wyższe.

Ustawa ma wejć w życie 1 stycznia 2004 r. Pracodawcy, u których już teraz młodzi ludzie rozpoczęli odbywanie służby zastępczej i będ? j? nadal odbywać w styczniu 2004, nawet jeli nie spełni? warunków nowej ustawy, to jeszcze przez kolejny rok będ? mogli zatrudniać poborowych. Do spraw o skierowanie do s. z. wszczętych przed 1 stycznia 2004 r., a niezakończonych ostateczn? decyzj? albo prawomocnym orzeczeniem s?du, stosowane będ? przepisy dotychczasowe.

Ustawa została skierowana do Senatu.
[....]
O założeniach nowej ustawy, jeszcze na etapie prac w komisjach sejmowych, pisalimy już w portalu: ’Przybliżyć ideę służby zastępczej’ (2003-04-08).

autor(ka): Renata Niecikowska (redakcja ngo.pl)
2003-11-06, 09:00

jeli chodzi o przpisy prawne to podobno więcej można znaleĽćpod tym adresem: Tekst ustawy znajduje pod adresem: http://ks.sejm.gov.pl:8010/proc4/ustawy/1459_u.htm , ale szczerze nie chciało mi się przegl?dać - mnie armia ma już z grzywki :D , więc niech zagl?daj? ainteresowani!!!

[ Dodano: 24 Sty 2005 04:13 pm ]
:oops: Zapomniałem zamkn?ć cudzysłów!
więc zamykam: "

Marfu 

Wysłany: 2005-01-24, 17:56   

Wiesz Widmo - co do szczegolow, to raczej juz z osoba zainteresowana, ale jak ktos jest niezly zdobywaniu darowizn, to czemu nie?

A wiec jak juz masz blisko do biletu - odezwij sie i pogadamy o szczegolach.

[ Dodano: 24 Sty 2005 06:47 pm ]
Marcin, a moze spojrzysz do ustawy, co my musimy zrobic, aby moc przyjac poborowych??

Monika 

Wysłany: 2005-01-25, 17:41   

"Organizacja PP , która jest zainteresowana zatrudniwniem poborowych musi złożyć do ministra gospodarki i pracy wniosek o wyrazenie zgody na odbywanie u niej służby zastępczej. Ministre prowadzi wykaz organizacji które otrzymały tak? zgode. Dopiero maj?c tak? zgodę orgaizacja moze wyst?pić do marszałka województwa z ofert? przyjęcia konkretnej liczby pobotowych na okrelone stanowisko pracy" ooo!

Marfu 

Wysłany: 2005-01-25, 19:17   

Ale czy jest powiedziane, co ma wniosek zawierac? Pewnie w ustawie o wojsku...

Widmo 

Wysłany: 2005-01-25, 19:22   

Cytat:
a co Widmo? ciga Cię armia?

chcialby... :D bedzie cigać jak skończę t? szkole :P
ale przeciez wszyscy wiedza ze moje zasady moralne nie pozwalaja mi
mi trzymac broni w reku... :8):
Pamietacie jak przy ognisku rwałem chleb rekoma bo takiej broni jak nóż nie uznaje...
Cytat:
przekonania religijne lub wyznawane zasady moralne nie pozwalaj? na pełnienie tej służby

o własnie do tego piłem...
Cytat:
Poborowy będzie otrzymywał wiadczenie od pracodawcy (refundowane z budżetu – przez marszałka województwa) w wysokoci 80% minimalnego wynagrodzenia (czyli 640 zł).

powiedzcie i czy dobrze kombinuje - czy ktos mnie rozlicza z wykonanej roboty - ale nie od Was tylko z zewnatrz? Chodzi o to czy mozna 'odbyc sluzbe' ale palcem nie kiwnać ?
Cytat:
A wiec jak juz masz blisko do biletu - odezwij sie i pogadamy o szczegolach.
Ok, dzieki za info, jak mi sie tfu tfu noga na studiach podwienie to sie odezwe ;)

Odpowiedz do tematu