1) Rośliny inwazyjne- temat obecnie ciekawy, jednak nie wiem co do terenu i jego wielkości.
Powinny byc jakieś cieki wodne i zbiorniki, nie koszone łaki, gruzowiska
albo ruderalne tereny.
trzeba mieć próbę porównawczą, więc praca na wiele lat
Cytat:
2) Może pewna grupa roślin chronionych jak storczyki, choć w moim regionie jest ich mało;(,
storczyki rosną i mają się dobrze, co proponujesz u nich zbadać ?
(Wiem nieznośny jestem)
Łukasz L. napisał/a:
Określony teren gdzie znajdują sie stawy, jeziora, wiec zbiorniki wodne i oznaczamy skład florystczny.
a jakiś konkretny cel? bo niektóre na pewno są zmapowane w PK,PN itd. Czemu miałoby to służyć, poza niewątpliwym aspektem dydaktycznym, i poszerzaniu swych umiejętności
Nie chce Cie zniechęcać, sam chętnie bym się przyłączył, ale by miało to jakiś wymierny cel, który chcielibyśmy tym osiągnąć. Mnie wtedy nie było, ale robiono inwentaryzacje flori Mogielicy, pod kątem powoływania rezerwatu przyrody w tej okolicy (ale to inna bajka). Był cel, była potrzeba, były działania.
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
najblizszym projektem może byc własnie odkrzaczanie kseroterm na Jurze.
na pewno jest to konieczne i konkretne zadanie. Problem jest natury organizacyjnej - po prostu zbyt rzadko bywam w krakowie, żeby zajać się organizacją.
Ale jeśli znajdzie sie ktoś z tego terenu kot zechce się tym zająć to na pewno wspomogę. (chodzi o organizacje terminy, noclegi, załatwienie potrzebnych zezwoleń, sprzętu itp)
Co do tego składu flory to robię wraz z ornitologiem, który sie specjalizuje w ptakach wodno-błotnych mgr Marek Stajszczyk. Sam zbieram informacje na ten temat. Te tereny o których mówiłem nie są objęte ochroną, nie ma rezerwatu i uzytku ekologicznego. Kawałek podlega pod Stobrawski PK. W jednym miejscu sam staram sie i współpracuje z SPK aby powołać uzytek ekologiczny, bo pod względem flory jest bardzo bogato i wystepują chronione gatunki.
Wiem że co do roslin inwazyjnych to Klub Przrodnków wraz z Instytutem Biologi Roślin Uniwersytetu Wrocławskiego wydał broszure pt. "Rośliny Inwazyjne Dolnego Śląska". Polecam
A naszła mnie myśl jak to jest z aktualizowaniem stanowisk? W publikajach czytam że stanowisko niezaktualizowane lub niepotwierdzone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum