FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt BOCIANIA GMINA
Autor Wiadomość
grzegorz2
[Usunięty]

Wysłany: 2004-08-11, 20:48   Projekt BOCIANIA GMINA

Chce przygotowac projekt pn BOCIANIA GMINA.
Chce poszukac srodki na platformy roznego rodzaju i jesienia rozpoczac z Urzedem Miasta stawianie ich na terenie gminy w ktorej mieszkam. Moje skromne zalozenia przewiduja, ze w przyszlym roku w gminie zamiast 55 par legowych bedzie okolo 75 par. May doswiadczenia z 5lat - liczenia i ochrona bocianich gniazd, stawianie platform, obraczkowanie, wspolpraca z mediami. Czekam na komentarze i wskazowki.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-08-11, 21:33   

to zacna idea. Pamiętać jednak należy, że to przede wszystkim nie brak miejsca do gniazdowania tylko biotop i obfitoć żerowiska determinuj? występowanie bocianów. Podam dla przykładu:
u mnie kilkakrotnie spotkałem się z przypadkiem, że bociania para potrafiła przegonić inn? parę próbuj?c? założyć gniazdo w s?siedniej wsi i to czasem znacznie oddalonej (słaba baza pokarmowa), natomiast znam wsie nad Bugiem gdzie na każdym (dosłownie) słupie jest czynne gniazdo bocianie (dobra baza pokarmowa), a jak wiadomo słup od słupa to jakie 50 m.

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

grzegorz2
[Usunięty]

Wysłany: 2004-08-11, 22:31   wiem...

dlatego dlugo nad tym myslalem. Dolina Wisly jest cala naturalna granica gminy Gniew, dodatkowo swe ujscie ma tutaj Wierzyca. Oby dwie doliny tworza swietne siedlisko dla bockow prawie na calej powierzchni gminy. Od polnocy do poludnia gminy oczka wodne, starorzecza doliny Wisly od srodka gminy do jej pld zachodu - dolina Wierzycy z licznymi lakami i pastwiskami. Lesistosc gminy ok 18%. Proby legow z tego roku dodatkowo mnie zmotywowaly: gniazda na stogach, czynnych kominach, przy ruchliwej "jedynce" - dwa wychowane mlode(!). Po za tym licze na efekt promocyjny i turystyczny.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-08-11, 22:36   

no to rzeczywicie nic tylko się brać do roboty ;)

w razie czego możesz pytać o detale zwi?zane z platformami itp - jako TP Bocian mamy ogromne dowiadczenie - nie wypada się chwalić ale na pewno jedno z największych w Polsce :D

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

grzegorz2
[Usunięty]

Wysłany: 2004-08-11, 22:44   jasne

Wiem, nie podejme sie tego przedsiewziecia bez konsultacji z Wami i pro natura, ale przede wszystkim bez srodkow, ktore zdobede mam nadzieje wspolpracujac z pewna paniaw urzedzie zajmujaca sie srodkami unijnymi - macie moze jaakies doswiadczenie w szukaniu i zdobywaniu takich ptasich dotacji???

Szybszy 

Wysłany: 2004-08-12, 09:35   Re: jasne

grzegorz2 napisał/a:
Wiem, nie podejme sie tego przedsiewziecia bez konsultacji z Wami i pro natura, ale przede wszystkim bez srodkow, ktore zdobede mam nadzieje wspolpracujac z pewna paniaw urzedzie zajmujaca sie srodkami unijnymi - macie moze jaakies doswiadczenie w szukaniu i zdobywaniu takich ptasich dotacji???

Dominik się zna. Każdy fundusz to chyba oddzielna bajka ale na pewno jakie "myki" dadz? się zastosować we wnioskach o fundusze z różnych Ľródeł.

Odpowiedz do tematu