Witam wszystkich miłoników Boćków! (i nie tylko boćków). Ostatnio odbyło się powszechne liczenie bocianów w Polsce. Czy jest taka możliwoć, aby dowiedzieć się sk?d dokładnie gdzie i w jakiej liczbie występowały bociany? Ja już swój powiat słupski "zrobiłem" prawie cały (tzn. nie byłem wszędzie ale juz za póĽno na wyjazd, bo i tak juz nie ma boćków ), ale interesuje mnie jak to się ma w POLSCE. Nie chce tego wykorzystywać, jako główny materiał, ale jako mały dodatek, bo mam zrobić tylko o swoim powiecie, a nie o całej Polsce. Więc, jak kto mógłby mi pomóc to bardzo proszę i z góry dziękuję.
Szanowny kolego !
Kilka słów nt spisu. Co do tegorocznego liczenia bocianów w Polsce to z tego co wiem od koordynatora krajowego całej akcji- wrocławskiej proNatury boćki zostały policzone prawie na 100 % powierzchni kraju. Danych na temat liczebnoci na jakiejkolwiek powierzchni mniejszej czy większej z tego roku jeszcze nie ma i szybko raczej nie będzie bowiem to wielka praca - wymagaj?ca wklepania tysiecy rekordów do komputera. Wyniki ci?gle spływaj? do koordynatorów regionalnych a ci przesyłaj? je na bież?co do koordynatora krajowego. Na razie więc trzeba bazować na materiałach z 1995 roku kiedy to mielimy w Polsce około 40900 par lęgowych tego gatunku. Na całym wiecie gniazdowało wówczas 166 000 par lęgowych.
_________________ (...) Bocian zwany "Wojtusiem" lotnicz? poczt? zajmował tu się"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum