FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
po co należeć do tp bocian?
Autor Wiadomość
żyrafa 

Wysłany: 2004-03-23, 19:58   po co należeć do tp bocian?

Zastanawiam się jaki jest sens należenia do Bociana. To co jest ciekawe czyli realizacja projektów jest prac? zarobkow? kilku osób ( tak słyszałem) a pozostali członkowie towarzystwa jako nie s? dopuszczani do spraw poważnych. Można zgłosić się do liczenia bocianów i pojechac na obozy popielicowe a poza tym co...?Czy kto może mi powiedzieć jak np. brać czynny udział w towarzystwie. Kiedy chciałem się jak dostać się do sekcji botanicznej i co porobić to nie udało mi się znaleĽć żadnych namiarów do sekcji. Napisałem w tej sprawie maila do kogo z władz wtedy jeszcze chyba MTOF i nie dostałem odpowiedzi. Pytam więc teraz na forum czy można się jako zapisać do sekcji boranicznej i brać udział w tym co robi TPB(nie tylko botanika)???

Marfu 

Wysłany: 2004-03-23, 22:30   

Ha ha - na szczescie nie wiele osob w Polsce zna sie na nietoperzach, dzieki czemu moge sobie powyjezdzac na te sympatyczne ssaki. Inaczej chyba przyroslbym do komputera :-)

W TP Bocian pracuje 6 osob. To bardzo duzo jak na polska organizacje pozarzadowa. Oprocz tego mamy kilkadziesiat osob (nawet spore kilkadziesiat...), ktore sa pomagaja w naszych pracach i 300 Czlonkow, ktorzy wspieraja nas placac skladki. Do nich należy większoć osób aktywnie nam pomagaj?cych. I po kolei:

Pracownicy zajmuja sie: rozgladaniem sie dookola, jakie sa potrzeby w zakresie ochrony przyrody; ustaleniem co nalezy zrobic w danej dziedzinie; zdobywaniem funduszy; rozliczaniem dotacji; sprawami organizacyjnymi Towarzystwa; sprawami administracyjnymi (zapraszam do naszego biura, aby zobaczyc, ile musimy robic rzeczy potrzebnych tylko naszej Wladzy...) itp., itp. Czasami uda nam sie wejsc w realizacje jakiegos projektu. Ale na to nie ma zbyt wiele czasu. Poza tym jest masa drobnej dzialalnosci pozaprojektowej - tu wypadl mlody wrobelek spod rynny, tam myszolow walnal w linie energetyczna, owdzie nietoperze siedza na strychu a remont domu sie zbliza... Trzeba szybko znalezc kogos kto pojedzie, albo samemu leciec.
No i (dla nie najprzyjemniejsza) pomoc Naszym Czlonkom w zrealizowaniu ich pomyslow. Niestety - sporej czesci nie da sie zrealizowac, ale wiele sie udaje. Tu pojawia sie grupa ludzi, ktorzy razem chca cos zrobic. Ale nie wiedza, gdzie i jak sie postarac o jakies drobne fundusze i potrzebuja wsparcia oraz pomocy. Albo jak cos zalatwic. Wowczas jestesmy do dyspozycji.

Realizacja naszych pomyslow spada na rece nasze i Naszych Czlonkow (badz Wspolpracownikow Nie Bedacych Czlonkami). Przy realizacji ogolnopolskiego projektu ochrony plomykowki bralo udzial - nie zawaham sie napisac - setki osob. Zinwentaryzowalismy 2500 kosciolow, powiesilismy 1080 budek, potem je skontrolowalismy. Tego nie zrobiloby 20 osob zatrudnionych we wszystkich 7 organizacjach bioracych udzial w projekcie (z czego trzy nie maja takich wcale). Nie dalibysmy rady :-) Jasne, ze jak rozdzielilismy robote miedzy ludzi okazalo sie, ze byly okolice, gdzie nikt nie chcial pojechac, czasem ktos nie zdazyl. Wowczas mamy okazje sie wyrwac i pojechac w wymarzony teren. Zreszta ten projekt byl dosc szczegolny - bardzo sie podobal sponsorom i dostalismy fundusze takze na wynagrodzenia dla wszystkich osob inwentaryzujacych i wieszajacych budki. Ale to jest rzadkosc. Najczesciej dostajemy pieniadze mogace ludziom pokryc koszty jakie ponosza. Nasi sponsorzy mowia "My wam damy pieniadze na budki, gwozdzie i przejazdy, a Wasi ochotnicy niech rozwiesza budki". My zas odpowiadamy "Przeciez nie zyjemy w USA czy Zjednoczonym Krolestwie, gdzie mozna zorganizowac 200 osob do realizacji projektu. U nas nie ma tradycji zajmowania sie takimi sprawami przez Stowarzyszenia, a ludzie w wolnej chwili staraja sie (niestety) dorobic". Najczesciej jednak konczy sie na tym, ze musimy szukac ochotnikow.
A czasami jest jeszcze inaczej. Np. przyjelismy zasade, ze wieszane przez nas budki sa co rok lub dwa kontrolowane. W tym roku nie mamy zadnych funduszy na kontrolowanie budek dla plomykowki. A sponsorzy czekaja na tzw. efekt ekologiczny wczesniejszej roboty... Zatem szukamy osob, ktore mieszkaja w okolicy budki, lub odwiedzaja babcie mieszkajaca w poblizu, ktore moglyby skontrolowac taka budke. Mamy juz osoby, ktore maja kilka budek pod swoja opieka i co roku do nich zagladaja. Dochodzi nawet do telefonow ze strychu, kiedy to podekscytowany glos krzyczy, ze w budce jest cos... Oczywiscie jeszcze jest wiele budek bez przydzialu i kazdy moze pomoc.

I ostatnia grupa - Czlonkowie placacy skladki. Nie znaczy to, ze oni nam nie pomagaja - oni po prostu z roznych przyczyn nie chodza w teren, ale wspieraja nas w inny sposob. Chocby teraz: zaprzyjazniony anglista walczy z naszym statutem, aby go przelozyc na angielski; zaprzyjazniony polonista wstawia przecinki w tekstach, ktore znajda sie na plytce CD o plazach Mazowsza; wiele osob udostepnia nam swoje zdjecia czy rysunki. A pozostali wspieraja nas bedac naszymi Czlonkami, dzieki czemu idac gdzies moge powiedziec, ze jestesmy duzym towarzystwem i inaczej na nas patrza.

Czemu sa naszymi czlonkami - pewnie najlepiej sami by odpowiedzieli. Mysle, ze podoba im sie to co robimy i chca nas w ten sposob wesprzec.

A teraz konkretnie na Twoje pytania:

"Pozostali członkowie towarzystwa jako nie s? dopuszczani do spraw poważnych." A co to sa sprawy powazne??? Tu musisz ukonkretnic.

"Czy kto może mi powiedzieć jak np. brać czynny udział w towarzystwie." Wydaje mi sie, ze w kazdym Informatorze, wydawanym co 2-3 miesiace, przesylamy takie informacje. Oczywiscie trafia on tylko do czlonków...

"Kiedy chciałem się jak dostać się do sekcji botanicznej i co porobić to nie udało mi się znaleĽć żadnych namiarów do sekcji. Napisałem w tej sprawie maila do kogo z władz wtedy jeszcze chyba MTOF i nie dostałem odpowiedzi." No - to sie Szefowi dostanie przy okazji najblizszej odprawy... :evil:

"Pytam więc teraz na forum czy można się jako zapisać do sekcji boranicznej i brać udział w tym co robi TPB (nie tylko botanika)???" Oczywiscie, ze mozna. Trzeba napisac na adres mfzuraw@wp.pl i poczekac na odpowiedz. Jak nie bedzie - najplepiej pisz do mnie, pogonie... A inne sprawy chyba dosc dokladnie opisujemy w Informatorze...

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-03-24, 13:58   Re: po co należeć do tp bocian?

żyrafa napisał/a:
Zastanawiam się jaki jest sens należenia do Bociana. To co jest ciekawe czyli realizacja projektów jest prac? zarobkow? kilku osób (tak słyszałem) a pozostali członkowie towarzystwa jako nie s? dopuszczani do spraw poważnych[...]

nie samym chlebem człowiek żyje i nie każda czynnoć musi mieć charakter zarobkowy. Ja sie zapisałem do TP i robię to co robię bo lubię :P
żyrafa napisał/a:
[...] Czy kto może mi powiedzieć jak np. brać czynny udział w towarzystwie. [...]

jak widze jeste z Warszawy więc możesz czynnie pomóc, szuk?c jakiego lokum dla TP no a póĽniej sie w nim "udzielać" :)

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Bocian 

Wysłany: 2004-03-24, 15:41   

Zapraszam żyrafę do lipcowego liczenia bocianów białych. W ramach wiatowego VI Cenzusu gniazd liczymy ptaki na całym Mazowszu- granice administracyjne.
Jesli co innego interesuje to szukam ochotników do pomocy wywieszonych w 2001 roku koszy lęgowych dla sowy uszatej- wymierna praca - od rana do nocy nosi się drabinę i wchodzi do koszy- w maju i czerwcu. Jeli chodzi o inne rzeczy to też się co znajdzie. Tylko prosze sprecyzować czym się interesujemy.

Najlepszym przykładem że jak się chce co robic to można, jest nowo powstałe koło Bociana w Działdowie - proszę o planach i o tym co robi? poczytać http://www.bocian.org.pl/...04/004aktu.html
Poza wymienionymi to jedna uwaga, ten który mówi lub pisze że w Towarzystwie się tylko zarabia a innych nie dopuszcza, niech nas odwiedzi na Jagiełły 10 - pobędzie tutaj 3 dni (ja dam wikt i opierunek natenczas) i niech się przekona jak wygl?da ta praca zarobkowa. Pozdrawiam gor?co - zarabniaj?cy krocie.

tomax 

Wysłany: 2004-04-23, 00:11   

Zawsze jak ktos cos robi i zarabia,chocby grosze, za to - znajdzie sie krytykant:)
Chetnie bym pomogl(nieodplatnie oczywiscie :lol: ) w liczeniu bocianow w kilku miejscowosciach w promieniu do 40km od Łomży. Ale jestem w tym zielony. Czy decydujac sie dostalbym instruktaz, jakis formularz? Czy wypadaloby najpierw zapisac sie do Waszego towarzystwa? Skladke zaplacilbym z przyjemnoscia, niech chociaz grosz pojdzie na drzazge od budki dla ptakow-juz bede zadowlony.

Szybszy 

Wysłany: 2004-04-23, 02:27   

tomax napisał/a:
Zawsze jak ktos cos robi i zarabia,chocby grosze, za to - znajdzie sie krytykant:)
Chetnie bym pomogl(nieodplatnie oczywiscie :lol: ) w liczeniu bocianow w kilku miejscowosciach w promieniu do 40km od Łomży. Ale jestem w tym zielony. Czy decydujac sie dostalbym instruktaz, jakis formularz? Czy wypadaloby najpierw zapisac sie do Waszego towarzystwa? Skladke zaplacilbym z przyjemnoscia, niech chociaz grosz pojdzie na drzazge od budki dla ptakow-juz bede zadowlony.

Zostań członkiem jako i ja zostałem. Nie doć żę dostaniesz za darmo fajny biuletyn to jeszcze zwierzakom pomożesz 8)

Co do bocianów to będzie spotkanie informacyjne - też się zapisałem i też jestem zielony.

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-04-23, 06:38   

Można też, w niedziele 25 kwietnia przyjć na Pole Mokotowskie ok. godz. 8 pomóc rozstawiać namioty. Nasze stanowisko na tegorocznym Dniu Ziemi bedzie tam gdzie w zeszłym roku - pomiędzy barem Tola a duzym stawem. Zapraszam.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-04-23, 08:06   

ha... tegoroczny Cenzus bociani też będzie dla mnie debiutem :D

tomax proponuje CI wejć tutaj i sobie poczytać

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

tomax 

Wysłany: 2004-04-23, 08:41   

Dzieki za zachety, w przyszlym tygodniu wysle deklaracje :lol: i skladke.
Niestety na Dniu Ziemi sie nie spotkamy, zaplanowalem spedzic go nad woda z wedka, co jak zawsze, bez wzgledu na swieto - zaoowocuje zniknieciem znad wody reklamowki smieci po wedkarzach brudasach (nie trzeba sie gniewac panowie wedkarze-sam tez jestem wedkarzem, ale ponad polowa z nas to smieciarze i tyle).

Gajowy 

Wysłany: 2004-04-23, 08:47   

Cytat:
pomiędzy barem Tola a duzym stawem. Zapraszam

a ta bliskoć "Toli" to przypadek czy rodek wspomagaj?cy... :wink: :D

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-04-23, 14:35   

...bliskoć stawu jest rodkiem wspomagaj?cym... :mrgreen:
przyjedz Gajowy to pogadamy o rybach... :wink:

Marfu 

Wysłany: 2004-04-26, 19:36   

Tomax - skontaktuj sie z naszym forumialnym Bocianem - Wiem, ze powiat Lomza ma juz obsade, ale moze nie caly... A w razie czego moze jakis w okolicy? Lomze przejal nasz forumialny Echen, niestety chyba ostatnio rzadko odwiedzajacy, ale maila podal, mozna sie dopytac.

NORBERT 

Wysłany: 2004-04-28, 07:33   

Cytat:
Zapraszam żyrafę do lipcowego liczenia bocianów białych. W ramach wiatowego VI Cenzusu gniazd liczymy ptaki na całym Mazowszu- granice administracyjne

Ja bym chętnie załapał się na to lipcowego liczenia. Niestety nie jestem zmotoryzowany dlatego mogę robić za pilota. Oczywicie dorzucę się do paliwa. Jeżeli kto jest samotny lub ma wolne miejsce chętnie się pisze. Zainteresowanych z warszawy (tutaj najczęciej przebywam) lub okolic (jeżeli dam radę dojechać) proszę o kontakt.
norbert

Szybszy 

Wysłany: 2004-05-11, 22:44   

NORBERT napisał/a:
Cytat:
Zapraszam żyrafę do lipcowego liczenia bocianów białych. W ramach wiatowego VI Cenzusu gniazd liczymy ptaki na całym Mazowszu- granice administracyjne

Ja bym chętnie załapał się na to lipcowego liczenia. Niestety nie jestem zmotoryzowany dlatego mogę robić za pilota. Oczywicie dorzucę się do paliwa. Jeżeli kto jest samotny lub ma wolne miejsce chętnie się pisze. Zainteresowanych z warszawy (tutaj najczęciej przebywam) lub okolic (jeżeli dam radę dojechać) proszę o kontakt.
norbert

Ja jestem samotny i chętnie przydałby mi się pilot. 8) Liczę w gminach około 80-100km na wschód od Warszawy.

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-05-11, 23:00   

Cytat:
Ja jestem samotny

...dobra, dobra... :)
Cytat:
Liczę w gminach około 80-100km na wschód od Warszawy.

no proszę i juz władował sie na mój teren...... :mrgreen: (joke)
Szybszy w tych rejonach to możemy z tob? liczyć:Ja i ewentualnie Wereszcz lub Bielik, ale nie znam narazie ich planów wakacyjnych....nie wiem czy w tym terminie nie wyjeżdzaj???

Odpowiedz do tematu