|
PRZYRODA
Forum dyskusyjne PRZYRODA to doskonale miejsce do wymiany informacji, poszerzania wiedzy, rozwiazywania problemow i wszystkiego co tylko zwiazane z przyroda i jej ochrona.
|
Jaki to ptak? |
Autor |
Wiadomość |
Ryszard_k
|
Wysłany: 2020-04-20, 09:42 Jaki to ptak?
|
|
|
Witam
W Lasku Marcelińskim w Poznaniu mamy dziki, sarny, lisy, żurawie, myszołowy.
Ale jest tez duży ptak wielkości myszołowa, który kracze jak wrona (silne "rak.. rak" ).
Jest szary, w locie ma ogon wąski (nie rozcapierzony jak inne).
Czy ktoś pomoże mi go ustalić?
Pozdrawiam |
_________________ Ryszard |
|
|
|
 |
Xylax
|
Wysłany: 2020-06-20, 07:55
|
|
|
Powiem tak, nawet Sokół wędrowny wydaje takie dźwięki zaniepokojony, generalnie ptaki drapieżne wydają się szare z oddali nawet gdy mają biały brzuch z czarnymi plamkami. Kobczyk - samiec - wydaje mi się najbardziej szary ze wszystkich opcji w tym rejonie.
(wikipedia)
Ogon wąski w locie to również raczej wybór ptaka - rozkładają i składają go w zależności od wiatru, aktywności itp. Krogulce często latają ślizgiem z wąskim ogonem i bardzo skrzywionymi skrzydłami - tutaj samiec też bywa bardziej szary na ciele:
(wikipedia)
Ciężko zobaczyć detal ptaka w locie więc wiem, że ciężko opisać szczegóły - może uda Ci się zrobić foteczkę w przyszłości! |
|
|
|
 |
Raven
Moderator (Pióra)

|
Wysłany: 2020-06-20, 18:57
|
|
|
Xylax, To stary temat to po 1 po 2 w temacie do id juz byla mowa o tym, ze to mogla być czapla siwa, a nogi w locie przypominały pytającemu ogon. Poza tym od kiedy kobczyk i krogulec są wielkości myszołowa i wydają kraczące odgłosy? Polecam zapoznać się z regulaminem forum przed rozpoczęciem zabawy w zgaduj-zgadulę. |
_________________ Udajesz, że czegoś nie widzisz? Jesteś ślepym głupcem.
~Raven KS |
|
|
|
 |
Xylax
|
Wysłany: 2020-06-21, 03:56
|
|
|
Raven napisał/a: | Xylax, To stary temat to po 1 po 2 w temacie do id juz byla mowa o tym, ze to mogla być czapla siwa, a nogi w locie przypominały pytającemu ogon. Poza tym od kiedy kobczyk i krogulec są wielkości myszołowa i wydają kraczące odgłosy? Polecam zapoznać się z regulaminem forum przed rozpoczęciem zabawy w zgaduj-zgadulę. |
Zapoznałem się z regulaminem, ale nie przeglądałem czy ten sam post był gdzieś indziej. Chciałem pomóc bo wyglądało na to że nikt nie odpisuje. Można było usunąć stary topic =]
Dołączyłem chcąc pomóc i dostaję pasywno agresywny tekst od moderatora zamiast normalną odpowiedź, niezbyt uprzejma atmosfera :s dzięki |
|
|
|
 |
Raven
Moderator (Pióra)

|
Wysłany: 2020-06-21, 21:33
|
|
|
Xylax, W mojej wypowiedzi nie ma nic agresywnego. Jeśli naprawdę chcesz pomagać to czytaj dokładnie posty pytających i nie wypisuj głupot, bo zamiast pomagać robisz coś zupełnie przeciwnego. Już na starcie psujesz sobie opinię w taki sposób. |
~Raven KS |
|
|
|
 |
puchacz pl.
|
Wysłany: 2020-08-10, 11:26
|
|
|
to jest albo krogulecsamica albo coś w stylu pustółki lub kobuza |
|
|
|
 |
Raven
Moderator (Pióra)

|
Wysłany: 2020-08-10, 15:52
|
|
|
puchacz pl., Powstrzymuj swoje ręce przed pisaniem infantylnych komentarzy proszę, grozi ci zbanowanie. |
~Raven KS |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
I N F O R M A C J A Forum Przyroda wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas korzystania z naszych usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki
© PRZYRODA.org | Noclegi Świerże Górne, Kozienice,
Chinów - wysoki standard,
niskie ceny!
phpBB by
przemo
| |
|
|
 |
|