Członkowie Małopolskiego Koła Towarzystwa Przyrodniczego „Bocian” w osobach for i Ani zablokowali nielegalne zrzucanie gniazd ptaków w parku miejskim w Bochni.
Opisuje całe zdarzenie na gorąco bom się zdenerwował na maxa:
Dzisiaj zadzwoniła do mnie moja żona Ani około 11 00 iż na plantach miejskich w moim mieście jakaś firma zrzuca gniazda ptaków (lęgowe gatunki : uszatka, gawron, wrona siwa, kawka, sierpówka, gołąb, sikory , wróble, kos, szpak ... zlaltują - dziecioł zielonosiwy, dzęcioł duży, dzęciołek, pustułka, pełzacze itd). Od razu zadzwoniłem do WKP dowiedzieć się czy Urząd Miasta dostał takowe pozwolenie. Po otrzymaniu informacji iż nie ma takowego uzgodnienia wkurzyłem się i zadzwoniłem do Urzędu Miasta przedstawiając się jako pracownik służb ochrony przyrody oraz członek Towarzystwa Przyrodniczego Bocian i powiedziałem iż łamią ustawę o ochronie przyrody niszcząc gniazda w okresie lęgowym ptaków (wg ustawy można zrzucać gniazda w okresie od 16 X do 28 II) oraz robią taki proceder bez uzgodnień z WKP.
Powiedziałem urzędnikom iż w ciągu 30 minut jak nie wyniosą się z mojego parku dzwonie do prokuratury i policji, aby zablokowali ten zamach na „moje ptaki”. Skutek był momentalny (mój brat pracuje w Urzędzie Miasta i o wszystkim do mnie informował na bieżąco) – poruszyłem połowę Urzędu Miasta na nogi i w ciągu 15 minut wynieśli się z mojego parku. Zobaczę dziś jakich dokonali zniszczeń – bo jeszcze siedze w pracy, ale wielki dla Ani ze zadzwonila do mnie i zadziałaliśmy. Boje się ze wieczorem już uszatki nie usłyszę. Ponizej wrzuce zdjecie mojego parku.
nie nie teraz po prostu im by trzeba zniszcyć .... jajka <lol>
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum