Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do wziecia udzialu w uroczystym rozpoczeciu dzialalnosci Dzialdowskiego Kola TP "Bocian". Uroczyste spotkanie odbedzie sie w Starostwie w Dzialdowie 12 III o 12.00. W programie jest przedstawienie Towarzystwa, jednego z naszych projektow (ochrona plomykowki) oraz planow Kola na przyszlosc. Mamy nadzieje, ze nasze spotkanie uswietnia wladze gmin, miasta i powiatu, parkow krajobrazowych oraz nadlesnictwa i razem pomyslimy co trzeba zrobic. Wczesniej planowane jest odwiedzenie z czlonkami Kola kilku malych zimowisk nietoperzy w okolicy.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Wlasnie wrocilem z Dzialdowa z uroczystej inauguracji dzialalnosci naszego Kola. Bylo SUPER! Najpierw spotkalismy sie z naszym Kolem pod zamkiem w Dzialdowie i pojechalismy w teren obejrzec nietoperze. Bylo latwo - koledzy namierzyli kilka piwnic z nietoperzami, wiec jechalismy na gotowe. Srednia liczba nietoperzy na piwnice ZASIEDLONA przez nie to chyba okolo 1,5 - my zas w kazdej mielismy po 6 czy 10. Bomba. Byly trzy klasyczne gatunki - nocek rudy, nocek Natterera i gacek brunatny. Potem udalismy sie (po szybkiej przebiorce) do Starostwa, gdzie miala miejsce nasza mala uroczystosc. Wraz z Mopkiem opowiedzielismy o Towarzystwie i ochronie plomykowki, zas Mender (szefujacy Kolu) opowiedzial o działaniach dotychczasowych czlonków Kola oraz o planach na przyszlosc. Odczytal tez list od naszego Forumialnego Antka z Mlawy oraz grupy z nim zwiazanej. Byly zaproszeni na spotkanie, ale z powodu pracy nie mogli przyjechac. A to najblizsi sasiedzi! Na koniec krotka dyskusja z zaproszonymi goscmi (wladze samorzadowe roznego szczebla, park krajobrazowy, nadlesnictwo) - bardzo owocna. Wyglada na to, ze Kolo dostanie pomoc z roznych stron - kazdy cos zadeklarowal, w miare swoich mozliwosci. Pod koniec dnia spotkalismy sie na naradzie roboczej w waskim gronie.
W sumie bylo na prawde bardzo fajnie i wydaje sie, ze warto takie spotkania organizowac. Kolo ma okazje poznac wszystkie osoby odpowiedzialne na ochrone przyrody na swoim terenie, a ci z kolei dowiedzieli się, że jest to powazna grupa, osadzona w wiekszej organizacji, co tez jest istotne.
Kto nastepny??
W najblizych dniach wybieramy sie z lopatami ratowac skarpe, gdzie co roku gniazduja brzegowki... niestety co roku coraz mniej Mam nadzieje, ze pomozemy
Te lopaty to na ludzi, ktorzy je (=skarpy) niszcza?
Niby zarcik, a jednak mam doskonale warunki na kolonie brzegowki w jednym miejscu, nawet raz byla zasiedlona - a potem jakis bezdomny wykopal sobie jame w skarpie, przyniosl jakis garnek, szmaty... i brzegowki porzucily w wiekszosci juz wykopane norki...
mender jezeli będziecie ostro działać, to fajnie byłoby gdybycie swoje akcje opisywali na stronce Koła. Pomysl o tym. Myle, ze gdyby dobrze zagadał z mopkiem to stronę mogłbys umiescić na serwerze Towarzystwa. Pozdrawiam i życzę owocnych działań
A co ze stronami Oddziałów?!. Mam nadzieje ze nie bedzie z gory narzyconego szablonu Oczywiscie kolorystyka nie powinna odbiegac od kolorystyki strony glownej, ale sam układ strony powinien być rzecz? dowoln?. Homogennoć chyba nie jest najlepszym rozwiazaniem.
Biurokracja-biurokracja, ale porzadek jakis musi byc. A poza tym popatrzcie na strony kol Klubu Przyrodnikow - kazda inna, nie wiadomo co gdzie znalezc.
A to co my chcemy zaproponowac, to tylko schemat. Wypelnienie bedzie juz nalezalo do czlonkow Kol czy Oddzialow.
A to co my chcemy zaproponowac, to tylko schemat. Wypelnienie bedzie juz nalezalo do czlonkow Kol czy Oddzialow.
Tylko
P.S Najlepszym rozwiazaniem bedzie zatwierdzenie strony przez Zarzad. Moim zdaniem strony powinny sie troche roznic. Ogladanie 5 tak samo wygladajacych stron to zadna przyjemnosc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum