mam małe pytanko ale spory problem. mam w ogrodzie oczko wodne w zrobienie, którego wlozylem sporo wysiłku. Cały czas zarastaj? je glony czy znacie biologiczne, bezpieczne dla żyj?cej w nim fauny metody usunięcia zielonego? może nie ma to zwiazku z przyrod? ale warto zapytac
u szwagra jest oczkow wodne i zadnych glonow nie ma. Nie wiem czemu. Oczko powinno byc przynajmniej czesciowo zacienione i powinny w nim plywac rybki. U niego sa to po prostu "zlote rybki" (przede wszystkim ze wzgledu na komary )
...zeczywicie zbiornik powinien być w pewnym stopniu zacieniony, zapobiega to zbytniemu nagrzewaniu się wody, a co za tym idzie nadmiernemu rozwojowi glonów.
drug? spraw? jest odpowiednia obsada zbiornika rybami(o ile s?), nie może ich być za duzo bo wprowadzaj? do wody duze iloci azotanów co również sprzyja rozwojowi glonów. również niezjedzone resztki pokarmu zle wpływaj? na stan wody.
Jeli chodzi o biologiczne metody, to mog? to być limaki wodne( błotniarka,zatoczek)żywi?ce się w pewnym stopniu glonami i resztkami pokarmu dla ryb. po drugie małże filtruj?ce wodę, a po trzecie ryby-filtratory, odżywiaj?ce się prawie wył?cznie planktonem( fioto- i zoo-) czyli Tołpyga biała i Tołpyga pstra.
Z tego co wiem preparaty chemiczne zapobiegaj?ce nadmiernemu rozwojowi glonów, kupowane w sklepach ogrodniczych lub akwarystycznych, s? nieszkodliwe dla ryb i rolin... tak przynajmniej pisz? na opakowaniach ich producenci
Kiedy na jakiej stronie www z poradami dla wlacicieli przydomowych "oczek" kto napisał, że wietnym sposobem jest umieszczenie na dnie w płóciennym woreczku trochę torfu, najlepiej sphagnowego. Ponoć pomaga.
Niestety po trzymaniu tam tego torfu przez kilka dni zmieni? się radykalnie warunki - spadnie pH, do wody przedostan? się substancje humusowe i różne inne garbniki, które nadadz? wodzie żółtawy kolor.....
Dlatego trzeba by chyba jako udoskonalić tak? metodę. hehe..........
A tak wogóle to mam nadzieję, że nikomu do głowy nie przyjdzie rzeczywicie wrzucać tam torf i co gorsze ić do lasu troche sobie nakopać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum