Nie wiem, czy znajdziesz. Ja korzystam z liczb Zarzyckiego, ale niestety w formie papierowej...
Tak w ogóle to witam. I fajnie że przyjąłeś zaproszenie na forum.
mam w excelu wskaźniki Ellenberga. Dostałem niedawno, więc jeszcze ich nie przejrzałem ale wydaje mi się że są skanowane i przerabiane, więc moga byc błędy w nazwach gatunków... Jesli Cię jeszcze to interesuje to prześlę...
Hmmmm.... można by też prosić kopię? Byłbym wdzięczny bo wszelkie źródła z mojej wydziałowej biblioteki trzyma jedna pani profesor i będzie je trzymać (cytat): do emerytury...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Hmmmm.... można by też prosić kopię? Byłbym wdzięczny bo wszelkie źródła z mojej wydziałowej biblioteki trzyma jedna pani profesor i będzie je trzymać (cytat): do emerytury...
Po zmianie uczelni przynajmniej biblioteka się powiększyła. Właściwie to mają tutajże też cuda, o których mi się nie śniło
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
czy mógłby ktoś po krotce wyjaśnić laikowi co to jest wskaźnik Ellenberga?? bo jedyne co udało mi się ustalić to, ze są to liczby określające pewne cechy w ekologii gatunku tj. światło, temperatura, wilgotność itp. pozdrawiam
_________________ "Nie wierzę takim obrońcom przyrody, u których miłość do przyrody przeniknięta jest nienawiścią do człowieka"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum