Zainteresowałam się ostatnio zjawiskiem bioluminescencji. Przeczytałam, że oprócz wielu gatunków ryb, bakterii i zwierząt właściwości takie wykazują również niektóre rośliny. Natknęłam się ostatnio na informację mówiącą o studentach z Singapuru którym udało się poprzez genetyczną modyfikację wyhodować roślinkę, która świeci, kiedy czuje się odwodniona. A to wszystko dzięki wykorzystaniu genu meduzy, który odpowiada za jej zieloną barwę. Czy ktoś orientuje się co to za gatunek rośliny? Ciekawi mnie również czy są jakieś gatunki roślin, które świecą bez pomocy inżynierii genetycznej. Jeśli tak to jakie i gdzie można je spotkać?
Powyżej linki do informacji o tym w j. angielskim
to jest gatunek storczyka z rodzaju Dendrobium 'White Fairy'
z tego co do tej pory wiadomo - innych takich roślin wyższych nie ma
Niedawno trafiłam na ciekawą informację:
"Genetykom udało się wyselekcjonować z bakterii geny odpowiedzialne za luminescencję. Po licznych eksperymentach stworzyli soję, która świeci przy niedoborze azotu. Modyfikowane genetycznie rośliny luminescencyjne mogą zostać posadzone wzdłuż dróg. Byłaby to dość tania metoda wyznaczania skraju drogi (nie wiadomo czy efektywna)"
Co myślicie o takiej metodzie? Wydaje mi się że z ekonomicznego punktu widzenia może to być propozycja lekko mało intratna...
Swiecące rośliny a na co to sie męczyć Przecie jakby takie światełko czlowiekowi zamontować jedno na czole a drugie pozycyjne na d.... to to by bylo dopiero fajne a moze zreszta nie mam pomysł Fluorescencyjny człowiek- świeci wiec ma zawsze widno, widzi innych bo też świecą wiec wypadki w nocy na drogach by sie nie zdarzały ,nie musiał by światła oświetleniowego używać pierwszy krok już jest zresztą zrobiony- skoro rybki mogą świecić -może i człowiek -geny w 90% te same Etyka już poszłaaa...... potem mozna by jeszcze zacząć inne modyfikacje wprowadzać np zeby tylko geniusze sie rodzili bo po co komu normalni zwykli ludzie oczywiscie nie dla wszystkich to będzie bo to kosztuje ale tych normalnych odgrodzi sie w rezerwatach aż nie wymrą
a tak już serio: to zastanów sie tak spokojnie co to ma wspólnego z przyrodą ,z naturą,przecie to nie jest wspaniale to jest przerażające i nieetyczne
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Wydaje mi się, że ma tyle wspólnego z przyrodą co temat jakichkolwiek innych roślin... chyba, że za temat przyrodniczy uznajemy tylko wnikliwą analizę procesu fotosyntezy itp.
Co do kwestii dróg, myślę że rośliny takie miałyby raczej pełnić funckję podobną do obecnych czerwonych i białych światełek wyznaczających pasy jezdni poza terenem zabudowanym głównie na zakrętach, aby były lepiej widoczne w ciemności. Kwestia bardziej - jaki czas by przy takich drogach przeżyły...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum