ja na razie widziałam niewiele - Bellis perennis głównie ;-P
za to sporo w Ogrodzie Botanicznym ;-P
krokusy, pierwiosnki, wawrzynka (mmm!)
wielka szkoda, ze dzisiaj tak deszczowo...
A z roslinek - rowniez krokusy, przebisniegi, stokrotki (chyba cala zime sie utrzymywaly w niektorych miejscach). Rozejrze sie nastepnym razem jak bede szla w teren
Ostatnio wybrałem się w niedzielę wielkanocn? w teren i kwitły: Wawrzynki wilczełyko, Pierwiosnka lekarska, przylaszczki, kruszczyk kurdybanek, zawilce gajowe... ?nieżyce wiosenne - generalnie juz przekwitły, a poza tym wiele ciekawych ptaszków, lecz to na co liczyłem - płazy: jeszcze pusto - nic
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Temat założono już miesi?c temu i sporo się od tego czasu zmieniło, ale ja chciałbym dodać że pierwsze kwiaty widziałem juz na pocz?tku marca - wełnianka Eriophorum vaginatum, która w tym roku zakwitła doć póĽno w porównaniu do minionych 2 lat.... Oczywicie dotyczy to okolic Warszawy.
Teraz to już jest pełne zróżnicowanie - wszystkie typowe kwitn?ce roliny rozwinęły p?ki kwiatowe - najlepszy okres do wycieczek dydaktycznych. Wiosna przyszła pełn? gęb?
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum