Wysłany: 2006-02-18, 19:32 W poszukiwaniu wiedzy o roślinach górskich
Witam.
Mam dwa pytanka.
1. Jaką polecacie książkę (oczywiście aktualnie dostępną) tyczącą się typowo górskich roślinek?
2. Czy wie ktoś co się stało z pozycją "Rośliny górskie" Haliny Piękoś-Mirkowej i Zbigniewa Marka z serii Flora Polski Jedyna informacja jaką znalazłem mówi, że książka ta miała być wydana w 2002 r. i tyle. Pokazało się to w ogóle? Inne pozycje z tej serii są całkiem niezgorsze dlatego pytam.
Chciałbym w tym roku trochę pochodzić po stromiznach, Mogielica też wchodzi w rachubę a nie mam z czego się podszlifować ciutkę
2. Czy wie ktoś co się stało z pozycją "Rośliny górskie" Haliny Piękoś-Mirkowej i Zbigniewa Marka z serii Flora Polski Jedyna informacja jaką znalazłem mówi, że książka ta miała być wydana w 2002 r. i tyle. Pokazało się to w ogóle?
czasami można trafić jeszcze "Rosliny gór i pogórzy" T. Gołebiowski.
A w Instytucie Botaniki im. Szafera można kupić anglojęzyczna pozycję "Mountain Vascular Plants in the Polish Lowlands" Marii Zając, Polish Botanical Studies nr 11, 1996.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Od czasu pierwszego postu udało mi się zaopatrzyć w te dwie pozycje (pierwsza jeszcze spokojnie do kupienia w księgarniach wysyłkowych). Na początek nauki jak najbardziej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum