No dobra. Guglnij sobie do polskiego Atlasu-rolin - tam s? zdaje się zestawienia gatunków charakterystycznymi dla poszczególnych zbiorowisk. Jak nie znajdziesz, co Cię interesi - jutro po południu podrzucę Ci parę linków do takich zestawień u amerykańców czy gdzie jeszcze... cosik tam mam w ulubionych. Ale naprawdę dziwię się, co to za "łatwizna" - Ty, goć taki biegły w komputerze...
Hubert, na wszystkie melmakańskie więtoci, przecież to widać gołym okiem! Na torfowisku niskim jest MOKRO i KWA?NO. Spróbuj tak postać w torfie parę godzin, to zobaczysz, jakie tam s? czynniki ograniczaj?ce A biedne roliny musz? tam siedzieć całe życie. W niskim pH azot jest mało przyswajalny, a z powodu wody brakuje tlenu i zahamowana jest dekompozycja szcz?tków organicznych, więc wszystkie biopierwiastki s? zwi?zane w nekromasie i niedostępne dla rolin -- st?d na torfowiskach tyle mięsożerców, którzy musz? sobie uzupełniać azot z zewn?trz. Poza tym torfowiska (globalnie) najchętniej tworz? się w chłodnym klimacie, więc nie doć że mokro, to jeszcze ciemno, zimno i do domu daleko.
Emila ładne to i przystępnie napisane, ale moim zdaniem dużo bardziej pasuje do torfowisk wysokich niż niskich. Torfowiska niskie to w większoci tereny otwarte w dolinach rzecznych, więc z tym brakiem wiatła bym nie przesadzał, nawet jeli rozpatrywać sprawę w skali globalnej. Roliny owadożerne s? również dużo odpowiednieszym elementem charakterystyki torfowisk wysokich niż niskich. Sprawa natlenieniea i pH też nie jest tak oczywsta, jak wyłania się to z podanej przez Emilę definicji.
Hubercie, jeli można co radzić, nie b?dĽ bezkrytyczny i sprawdĽ to w innych Ľródłach.
Jasne hajstra - to co napisała Emila dotyczy t. wysokiego. Torfowiska niskie sa b. żyzne - czynnikiem ograniczaj?cym jest tu okresowy lub stały nadmiar wody. O ile torfowiska wysokie tworza się przy ombrofilnym zasilaniu w wodę (deszczowym) o tyle niskie kształtowane sa prze wody dostarczane z zewnatrz - na przykład w dolinach rzek..
Prawda, skomasowałam trochę ideę torfowiska, żeby było bardziej widać, jakie to oczywiste Niskie faktycznie nie musz? być kwane (chociaż mog?), a w szczególnych przypadkach mog? być wręcz silnie zasadowe (t. węglanowe). To, co napisałam o powolnej mineralizacji oczywicie działa, chociaż zdarza się, że ludzie odwadniaj? takie torfowiska i wówczas mineralizacja ostro przyspiesza. Ze specyficznych cech t. niskich zostało jeszcze pochodzenie: Ľródliskowe i rzeczne maj? głównie rolinnoć zakorzenion? w podłożu, a jeziorne -- pływaj?c? luzem.
Roliny pewnie sobie znajdziesz -- wełnianka, turzyce, jakie storczyki... no i w trkacie sukcesji właż? brzoza i olsza
Mieszkałam kiedy tuż przy takim torfowisku. Jeszcze w 18 w. ludzie odwodnili je i zaczęli wykopywać torf. Od jakiego czasu jest to nielegalne, ale wykopuj? go gdzieniegdzie do dzi Oczywicie do ogrzewania, bo w Irlandii drzew prawie nie ma. To najlepiej dowodzi, jak wielka masa szcz?tków organicznych może się na takim torfie odłożyć. Były tam wielkie łany rosiczki, wełnianki i poznałam parę storczyków: kukułkę krwist?, stoplamka zaniedbanego, Dactylorhiza purpurella (w Polsce nie ronie)... no, te parę gatunków na pewno możesz Hubert napisać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum