FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
szachownica-kwitnienie
Autor Wiadomość
pehh 
Piotrek H

Wysłany: 2008-04-13, 22:05   szachownica-kwitnienie

mam pytanie odnosnie szachownicy kostkowatej (Fritillaria meleagris)
czy wie ktos moze czy juz kwitnie pod przemyslem ??

Ptyś 

Wysłany: 2008-04-13, 22:55   

nie wiem ale moje w ogródku jeszcze nie kwitną :idea: tak gdzieś za tydzień zaczną :idea: :>

pehh 
Piotrek H

Wysłany: 2008-04-13, 22:59   

dzieki :)

Ptyś 

Wysłany: 2008-04-13, 23:11   

Gdyby ktoś chciał sie dowiedzieć z jakiego rezerwatu wykopałem :twisted: to musze go rozczarować w markecie na O sobie kupiłem :> :twisted:

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-04-14, 21:48   

chyba nie w "oszołomie", choc tam też je widziałem :tup:

a pomarańczowe szachownice cesarskie (Fritillaria imperialis) już kwitną

Ptyś 

Wysłany: 2008-04-14, 22:18   

Market na 3 litery był :> a co do tego kwitnienia to przesadziłem trochę bo pierwsza zakwitnie za dzień-dwa więc w weekend można śmiałym ruchem atakować w teren :oki:

Ptyś 

Wysłany: 2008-04-14, 22:20   

Powiedzcie mi lepiej kiedy szukać kwitnących sasanek łąkowych :idea: bo jak do tej pory to ino same miłki i storzczyki{rozetki liści} wszędzie :?

Krzynianek 

Wysłany: 2008-04-15, 10:56   

Ptyś napisał/a:
Gdyby ktoś chciał sie dowiedzieć z jakiego rezerwatu wykopałem :twisted: to musze go rozczarować w markecie na O sobie kupiłem :> :twisted:

hihihihihi - myslisz ze ekipa oszolomiarska i tak uwierzy? :)
U mnie szachownice powoli koncza - polowa przekwitnieta, te mniejsze w pelnej krasie - pozdrawiam
Krzysiek
P.S.Kupilem w supermarkecie-spozywczaku, stal przenosny regal kolo kas :)

Ptyś 

Wysłany: 2008-04-15, 12:07   

No co Ty Krzychu :idea: :> Jasne że nie uwierzą :twisted: Ja to taki kombajn do wykopywania roślin po rezerwatach jestem :> Nawet łapy mam jak ten kret coby łatwiej było kopać :-P Nie będe nikomu tlumaczył na silę ze wcale nie trzeba niczego wykopywać bo jak sie dobrze poszuka to w sklepie można kupić czasem za marne grosze takie roślinki :idea: :> Swoją drogą miałeś mi podesłac coś na temat tych form P.bifolia a tu nic :idea: :?

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-04-15, 14:35   

Ojjej, ale wy jesteście zabawni. U mnie szachownica ma pąki, ale jeszcze nie otwarte. Tak samo w Warszawie z Ogrodzie Botanicznym. Ale z doświadczenia wiem, że natura w porównaniu do ogródka, to minimum 1 tydzień przyspieszenia. Czasem nawet 3 tygodnie. Jeszcze do tego trzeba kalkulować wschód, a zachód. Także myślę, że koło Przemyśla będą kwitły jakoś z początku maja.

Ja mam swoje z Brico Marche, czy jak mu tam... Przepaskudne paskudy, habazie na 50 cm wysokości. Obrzdzenie mnie bierze na ich skarzenie genetyczne! Mają przeróżne formy płatków, kolorów, wzorków. Gdzie, skąd, jak dostać rośliny czyste genetycznie? W Polsce to nie możliwe, eh... znowu zagranica się obłowi.

Jedyny plus tych ochyd z Holandii, jest to, że nasiewają się dosłownie jak trawa. Także Ciocia na materiał do spzredażźy narzekać nie będzie mogła. :) Choć wolałbym rozpowszechniać nasz rodzimy, uroczy genotyp. Małych roślinek, ze sporymi i zgrabnymi kwiatkami.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-04-15, 18:56   

Cephalotus napisał/a:
a mam swoje z Brico Marche, czy jak mu tam...

Właśnie musze się przejść do Brika.

whanak 
Primum non nocere

Wysłany: 2008-04-15, 20:08   

Cephalotus napisał/a:
... Przepaskudne paskudy, habazie na 50 cm wysokości. Obrzdzenie mnie bierze na ich skarzenie genetyczne! Mają przeróżne formy płatków, kolorów, wzorków.

Cephalotus - a myślałeś, żeby przesadzić je z tej promieniotwórczej hałdy na jakąś normalną grządkę ?? :D
U mnie wyglądają normalnie (choć badań genetycznych im nie robiłem) - a też z marketu :)

pozdrówka
W.

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-04-15, 20:44   

Chciałem, aby zabrzmiało śmiesznie. :) Na prawdę nie podobają mi się. Mają różne kolory, od białego, poptzez blado różowe, do normalnych kolorów. Wszystkie mają ponad 50 cm wysokości. Niektóre mają nawet poodginane płatki do góry, co nie jest na pewno normalne. Na kilkanaście roślin, można powiedzieć, że każda jest inna. Jestem tylko ciekawe jak bedzie z nasionami. Czy utrwalą te okropne cechy czy nie.

Dodatkowo ostatnio czytałem pewną wypowiedź Pewnego litewskiego doktora od roślin cebulowych. Który pisał, że rośliny sprowadzane z danii są mieszaniną wszelkich form barwnych i kształtnych, ponieważ mają pomieszane nasiona. I kupiłbym u niego cebulki formy naturalnej, ale nie po 4 Euro za sztukę, nie dzisiaj.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Ptyś 

Wysłany: 2008-04-15, 20:45   

moje mają z10-12 cm wzrostu :idea: ;)

Odpowiedz do tematu