FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Swertia perennis ssp. perennis
Autor Wiadomość
Wiacek 
moderator

Wysłany: 2004-11-04, 17:05   Swertia perennis ssp. perennis

Poszukuję wszelkich informacji na temat odmiany niżowej niebielistki trwałej Swertia perennis ssp. perennis. Takson został przeoczony przy opracowywaniu PCzK Rolin oraz czerwonej licie (Zarzycki i inni 2002.) Wymiera na terenie całej Polski. Obecnie jest potwierdzony na 2 stanowiskach (Puszcza Knyszyńska, Zamojszczyzna). Był podawany m.in z Brwilna koło Płocka przez Pani? Czeremańsk? (praca magisterska). Stanowisko nie zostało jednak uznane. Moze kto wie co na temat Brwilna lub P. Czeremańskiej lub jej pracy magisterskiej.
Informacje dotycz?ce niebielistki można przesłać na adres: wiack@wp.pl [/i]

Michał J. R. 

Wysłany: 2004-11-05, 08:28   

w interenetowym atlasie rolin www.atlas-roslin.pl jest jej zdjęcie z Tatr.
Czy jest to inny podgatunek?

[ Dodano: 2004-11-05, 08:31 ]
Wszystkie sa autorstwa Antoniego Mielnikowa.
W interenecie znalazłem tez wiadomoci o nie zawartew opisie Biebrzańskiego PN.

[ Dodano: 2004-11-05, 08:31 ]
Ostatnie zrobiono w zeszłym roku

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2004-11-05, 15:29   

Niestety niebielistka występuj?ca w Tatrach i Sudetach to podgatunek górski ssp. alpestris, który jest doć liczny i niezagrożony.
Nad Biebrz? był podawany z 2 stanowisk. W rezerwacie Wizna II niestety wygin?ł, natomiast na terenie Biebrzańskiego PN mimo poszukiwań nieodnaleziony.

maciek 

Wysłany: 2004-11-05, 18:44   

Kurcze, jedyna niebielistka jak? widziałem to w Tatrach. Nawet nie wiedziałem, że wyrózniono podgatunki -alpestris i -perennis :oops:

różni? się one morfologicznie między sob??

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2004-11-05, 21:27   

Zgodnie z kluczem Szafera
Odmiana górska ssp. alpestris: wysokoć 10-30 cm, całe ulistnienie skrętoległe (czasem tylko 2 najwyższe licie naprzeciwległe), kwiatostan lużny i kwiaty duże (płatki 15-18 mm) ale nieliczne.
Odmiana niżowa :[i]ssp. perennis: wysokoć 20-60 cm, lici raczej naprzeciwległe, ku górze łodygi szybko zmniejszaj?ce się, kwiatostan licznokwiatowy, zwarty ale kwiaty mniejsze (płatki 10-15,16 mm).
Informacje dotycz?ce odmiany niżowej poch?dz? najprawdopodobniej z Niemiec i powielane s? w kolejnych publikacjach.
Na ZamojszczyĽnie stwierdziłem okazy o wysokoci nawet 82 cm, a okres kwitnienia jest znacznie dłuższy niż podany u Szafera (VII-VIII). Kwitnienie w latach 2002-2004 kończyło się w II połowie paĽdziernika.

[ Dodano: 2005-01-13, 18:54 ]
Dla zainteresowanych podaję artykuł w którym można sobie poczytać o niebielistce odmiany niżowej na ZamojszczyĽnie. Artykuł zamieszczony w "Chrońmy Przyrodę Ojczyst?" nr 6(60)2004.
Zał?czam też zdjęcie niebielistki, ponieważ do artykułu zdjęć nie zał?czono.

Ponawiam probe o wszelkie informacje na temat niebielistki odmiany niżowej. W praktyce chodzi o wszystkie stanowiska poza górami.

[ Dodano: 2005-01-13, 19:04 ]
Jeszcze raz próba zał?czenia zdjęcia niebielistki.

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2005-01-14, 01:35   

Przerywniczek celem odblokowania możliwoci wstawienia fotek rolinki :P
(Wi?cq, nie można wstawić fotki bezporednio do swojego posta uprzednio
zamieszczonego na Forum)
Prosiemy :razz:

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-01-14, 19:33   

Dzięki za pomoc.
Jeżeli kto widział tak? roline to prosze o wiadomoć.
Warto przyjżec się jej bo może wkrótce nie będzie możliwoci ogladania jej w Polsce.

[ Dodano: 2005-01-26, 00:08 ]
Kompletny brak reakcji. Czyżby nikomu nie podobała się ta rolinka?
Niestety chyba na forum Bociana przeważaj? ornitolodzy i musiałbym napisać o stwierdzeniu żółny siedz?cej na niebielistce :lol: , aby się co ruszyło.

Swertia perennis.jpg
Niebielistka trwała odmiany nizowej na torfowisku "Bombowisko" koło Komarowa na Zamojszczyźnie. Foto: Piotr Chmielewski
Plik ściągnięto 1015 raz(y) 169.74 KB

pawelput 

Wysłany: 2005-01-26, 13:21   

Cytat:
Kompletny brak reakcji. Czyżby nikomu nie podobała się ta rolinka?

Może po prostu nikt jej nie widział.

maciek 

Wysłany: 2005-01-26, 13:22   

podoba się podoba ale niestety ja jej na nizu nie widziałem. Jeli takow? stwierdze to niechybnie o tym doniosę właciwej osobie.

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2005-01-26, 15:34   

Mało tego, co napisał maciek ! Ja sobie fotki tej rosliny z sieci ci?gn?łem.. i jej opisy przeczytałem/zanotowałem w moim katologu rolin (dopiero tworzony :8): ).
Główny opis studiowałem w "Atlasie rolin chronionych" Mirków..
Uważasz, Wi?cq, że to mało jak na dotychczasowego zaprzysiężonego sympatyka ornitofauny ? :twisted:

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-01-26, 19:16   

Martwi mnie to że najprawdopodobniej nikt jej nie widział, bo naprawde gatunek wymiera. Siedzę teraz nad artykułem na wystepowaniem jej w Polsce i w Europie. W Estonii juz wymarła. Na Ukrainie jeszcze chyba kilka stanowisk jest. Nie mam wiadomoci co się dzieje w Niemczech. Wczeniejsze materiały wskazuja na liczne stanowiska, ale może być tam tak jak z naszymi z których co 10-te istnieje. Może ma kto znajomoci w Niemczech. I mógłby mi pomóc.
Na moim stanowisku niebielistka wystepuje bardzo licznie. W bież?cym roku planuje warsztaty florystyczne na torfowisku. Już udało mi się zachęcić 2 naukowców do badań nad tym dlaczego w tym miejscu czuje się niebielistka tak dobrze a na innych wamarła. Na jednym ze stanowisk nie pomogła nawet ochrona rezerwatowa. Nawet w scisłym rezerwacie Białowieskiego PN prawdopodobnie wymarła. Kolejne 2 lata poszukiwań nie przyniosły rezultatów. A znana była dokładna lokalizacja.
Martwi mnie również liczba florystów na forum i poza nim. Na ZamojszczyĽnie większoć torfowisk zdeptałem sam.
Gdyby kto trochę był zainteresowany flora to zapraszam. Wiele ciekawych rzeczy mozna na ZamojszczyĽnie zobaczyć. Wykaz moich odkryć umieciłem na forum -temat "Jak było w 2004.."
Oczywicie cieszy mnie to że temat spełni przynajmniej funkcję edukacyjn?.

Marfu 

Wysłany: 2005-01-27, 16:06   

Off topic :-) :

Florystow ci u nas (na Forum) niedostatek, ale moze warto rozkrecic jakas akcje, to sie pojawia. Z tym, ze lepsza jest akcja dot. gatunku, ktore kazdy ma szanse spotkac. Moze jakies storczyki? Takie lakowe to nawet sa latwe do odnalezienia i do sfotografowania. Trudniejsze do oznaczenia. I tu pomoc fachowcow sie przyda. Jak warto, to sugeruje nowy temat...

Co do niebielistki - na pewno chetnie sie dowiemy, czemu trwa na tym stanowisku tak dobrze. Moze jakies przesiedlenia beda mozliwe?

maciek 

Wysłany: 2005-01-27, 20:17   

Cytat:
Co do niebielistki - na pewno chetnie sie dowiemy, czemu trwa na tym stanowisku tak dobrze. Moze jakies przesiedlenia beda mozliwe?

Raczej w?tpliwe podobnie jak z innymi storczykami..

Co do niebielistki. Podałe że jest stanowisko w P. Knyszyńskiej w tym roku będę zbierał tam materiały do doktoratu (co prawda w ekosystemach lenych a nie w torfowiskowych) ale gdybym miał bliższe info to mógłbym poszperać po terenie. A może jeszcze jakie starsze daty z rejonu północno-wschodniej Polski?

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-01-28, 19:22   

Co do przesiedleń - to cały czas pracuje nad zbieraniem materiałów potwierdzaj?cych wysokie zagrożenie wyginięciem, bo tylko takimi gatunkami zainteresowane sa banki genów przechowujace nasiona. Trochę zamieszania narobił mi Zarzycki, bo w swojej "czerwonej licie" nie wymienił jej jako zagrpiozon?. Musze to teraz odkrecić, ale najpierw muszę zebrać więcej danych z terenu Polski. Dużo danych już mam, ale nie wszystkie jeszcze zweryfikowałem.
Udało mi się, miedzy innymi, przez doktorka z UMCS, wprowadzić na listę gatunków wymagaj?cych czynnej ochrony. "Strategia ochrony i umiarkowanego użytkowania bioróznorodnoci" zakłada przygotowanie programów ochrony poszczególnych gatunków zagrożonych. Mylę ze uda mi sie taki program przygotować dla niebielistki. Mam juz plany dotyczace przywrócenia gatunku w jednym z rezerwatów na ZamojszczyĽnie w którym wymarła. Nie wiem jedynie czy nadaje się do reintrodukcji na stanowiska w północnej Polsce, bo nie ma badań porównawczych. Udało mi się znaleć jedynie informację o stwierdzeniu nielicznych niebielistek w rezerwacie "Kozłowy Ług" w Puszczy Knyszyńskiej. Maćku: Informacje dotycz?ce innych stanowisk w NE Polski postaram się przesłać ci e-mailem. Zamierzam je też spróbować odnaleć, moze nawet w bież?cym roku. W poprzednim roku łaziłem za niebielistk? w Borach Tucholskich i na ChełmszczyĽnie.

krzysia 

Wysłany: 2007-09-03, 17:38   

Spotkaliśmy w Rumunii ( w krasowym Padiszu, u źródeł Samoszu) roślinę podobną do niebielistki. Może ktoś potrafi ją zidentyfikować? Zamieściłam ją na bio-forum pod adresem:http://www.bio-forum.pl/messages/3280/115820.html ale dotychczas nikt jej nie rozpoznał. Oczekuję, że w tym portalu ktoś pomoże mi ją nazwać.

Odpowiedz do tematu