Tak - to jest niebielistka trwała - po prostu jakiś dziwnie wybarwiony osobnik - przynajmniej na moje oko ale w sumie tutaj to Wiacek jest ekspertem od niebielistek, więc może niech on to jeszcze potwierdzi .
_________________ Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Potwierdzam, że to Swertia perennis przy czym na zdjęciu dolnym wyraźnie widać, że to odmiana górska (ssp. alpestris). Co do wybarwienia to spotyka się czasami takie szaro-metaliczne osobniki.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Wiacku, jak wrócę do domu, to Ci napiszę jedną lokalizacje. Moja kuzynka znalazła właśnie ten gatunek w Karkonoszach. A dokładny opis gdzie rośnie napiszę Ci jak się z nią spotkam.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Stwierdzona niegdyś w okolicy Bydgoszczy (na moje oko wg ATPOL to łąki nadnoteckie lub Sipiory)... ale nie podano żadnego odnośnika do literatury. Podejrzewam, że to Abromeit jeszcze jakiś kurzem pokryty.
Pora zidentyfikować miejsce i jej dokładnie poszukać
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Podejrzewam, że to Abromeit jeszcze jakiś kurzem pokryty.
[trzymając Abromeita w ręku, wcale nie zakurzonego, w dobrym stanie ]
Z całych Westpreussen tylko dwa stanowiska są podane - jedno z Kreise Strasburg (Brodnica), drugie z Kreise Thorn (pewnie o tym mówisz): "SO seite des Sees von Abrau [licznie] und daselbst weit [u]ber die Torfwiesen verbereitet (Pr[a]t. 78-89)". Czyli to dane z lat (70-)80. XIX wieku.
Atterdag napisał/a:
Pora zidentyfikować miejsce i jej dokładnie poszukać
nie powiem, że z domu wychodzić nie warto (bo zawsze warto ), ale tego gatunku szukać w tak przekształconym krajobrazie naprawdę nie ma co...
oprócz zamojsko-lubelskiej krainy i gór ten gatunek dogorywa (a raczej już to zrobił, nawet w NE Polsce niemalże już całkiem wymarł
Czy mogłbym prosić o informacje o wszystkich stanowiskach z terenu Polski podawanych przez Abromeita. Nie mam tej pozycji.
Co do populacji z północno - wschodniej Polski to okazało się, że zachowało się jeszcze kilka populacji (dane sprzed kilku lat). Mam zamiar w tym roku je odwiedzić.
Co do okolic Bydgoszczy, to całkiem niedawno była podawana z okolic Tucholi. Byłem na tym stanowisku 2 razy, ale wymaga ono dokładniejszej penetracji i nie pojedynczo.
Może i w tym roku uda mi się to stanowisko odwiedzić jak będę w Gdańsku.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
okazało się, że zachowało się jeszcze kilka populacji (dane sprzed kilku lat)
Jesli chodzi o dane Sokołowskiego, to zwykle publikowane były z dużym (kilkanaście, czasem kilkadziesiąt ( )) lat, ale jeśli to dane od "aktualnych" botaników - to trzeba sprawdzić. Ja słyszałem o stanowisku w Knyszyńskiej, że jest aktualne.
Wiacek napisał/a:
całkiem niedawno była podawana z okolic Tucholi.
Jak dawno Co do Abromeita - podaj adres maila na priva, w wolnej chwili prześlę skan tej strony.
Ze swojej, "suwalskiej" perspektywy muszę powiedzieć, że zaczynając czesanie torfowisk na Suwalszczyźnie miałem nadzieję na znalezienie tego gatunku. Niestety, mimo dobrze zachowanych torfowisk z licznymi stanowiskami różnych bagiennych rarytów, nie ma jej. Może kwestie historyczno-zasięgowe o tym decydują, że nie "wlazła" w młodoglacjał W podlaskim staroglacjale z kolei była i jeszcze jest, więc dziwne to... Inna rzecz, że tam jest ostra geobotaniczna różnica między Podlasiem a Suwalszczyzną w przypadku rozmieszczenia wielu gatunków. Mam nieodparte przeczucie, że na Bagnach Biebrzańskich ten gatunek mógł się uchować - trzeba by jednak przeczesać możliwie dokładnie górny basen (ma najbardziej "źródliskowy" charakter i najlepiej zachowaną roślinność), a to zadanie niełatwe.
A czy dałoby radę od Ciebie wydobyć całego Abromeita zeskanowanego? Byłbym niezmiernie wdzięczny... bo na te egzemplarze w Toruniu to trzeba się z kilkuletnim wyprzedzeniem zapisywać, a w Kraku to ze świecą by go szukać...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Kuzynka zrobiła zdjęcia dla mnie tej niebielistki z Sudetów. Jak tylko przyjadę do domu to wskaze Ci konkretny punkt na mapie gdzie rosną. Mam nadzieję, że nie znałeś i, że się przyda.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Kuzynka zrobiła zdjęcia dla mnie tej niebielistki z Sudetów.
Cephalotusie, w Tatrach i Karkonoszach ten gatunek może nie jest pospolity, ale w każdym razie nie jest zagrożony. Ta dyskusja dotyczy nizinnej populacji, w randze odrębnego podgatunku, która jest na skraju wymarcia w Polsce.
Pozdrawiam,
Ooooooo? Rojst, dobrze wiedzieć o tym Abromeicie... tylko pytanie czy aby nie pożyczył go znów jakiś tajemniczy "ktoś" i odda po emeryturze
Spróbuję wydobyć
tylko pytanie czy aby nie pożyczył go znów jakiś tajemniczy "ktoś" i odda po emeryturze
jak kserowałem fragment którego mi brakowało w lutym b.r., to pani z biblioteki bez problemu wydobyła to od tego "ktosia" i mu potem zwróciła, także problemu nie powinno być
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum