Mam pytanko, czy ktoś zna może pewne stanowisko tajęży jednostronnej ?
najlepiej blisko Dolnego Ślaska
jestem miłosnikiem storczyków...
mam jeszcze trochę urlopu i chciałbym się na niego gdzieś wybrać
http://orchideje.net/Epipactis%20albensis.html chyba wsio widać- tak sobie pomyślałem ze dobry opis jest potrzebny oczywiście ale nie ma jak foty
no sie zgadza, dzięki.....zresztą sa tutaj tez wymiary roślinki i jej kwiatów....najprawdopodobniej znalezione przez nas kolo Krosna dwa okazy to właśnie połabskie kruszczyki...niestety fotki słabe mamy...małe okazy o małych kwiatach...no i kwitnie później niż szerokolistny...
no to ja też zaatakuję ze swoim kruszczykiem zdjęcia sa liche ale widać co trzeba miejsce to suchy nawapienny las grądowy,grab,dąb rośliny sa b.male najwieksze mają ze 20 cm wysokości początkowo myslalem ze to z powodu braku wody ale obok rosnące rośliny są normalnych rozmiarów np dzwonek brzoskwiniolistny czy miodownik melisowaty acha ta roślina na zdjęciu byla najdorodniejsza - srednia liczba kwiatów u poszczególnych roślin wynosila 3-4
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Niestety nie Warżka w przypadku helleborine jest okrągła,po drugie u mnie helleboriny sa sporo wyzsze i mają średnio 0,5m nawet w miejscach suchych nie sa takie marne jak ten,a poza tym warżka powinna być w rózowym odcieniu http://orchideje.net/Epipactis%20helleborine.html ja sie zastanawiam nad : http://orchideje.net/Epipactis%20moravica.html tyle ze to jest zdaje sie jakiś czeski patent ale warżka idento rozmiarami pasuje tyle ze mi sie biotop nie zgadza
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Pora niby nie do tematyki, ale mnie akurat bardzo interesuje pewno zjawisko - mianowicie chcialbym prosic o wszelkie dane na temat storczykow z rodzajow Orchis i Anacamptis w okresie jesienno-zimowym. Jesli ktokolwiek zna pewne stanowiska gatunkow, co do ktorych moze powiedziec ze "trafi w punkt z zamknietymi oczami" to chcialbym wiedziec czy wypuszczaja liscie juz teraz czy tez dopiero wiosna. Wyrosniete sztuki potrafia wyksztalcic bardzo dobrze widoczna rozete lisci, a ze u nas z wszystkim jest tak jak jest - brak rowniez dokladnych danych na temat tego zagadnienia. Ophrys insectifera to jedyny "pewniak", drugim byl Anacamptis pyramidalis - ale tu raczej nie liczylbym na sukces
Pozdrawiam i z gory wielkie dzieki!
Krzysiek
Ptyś, ten Twój kruszczyk wygląda ciekawie. Nie jestem taki pewien czy to po prostu kruszczyk szerokolistny. Trochę dziwnie wygląda... A może być, że to jest jakiś mieszaniec? Bo teorii o nowym gatunku nie chcę wysuwać. Czy jakiś specjalista mógłby napisać co to jest i ewentualnie co na to wskazuje. Bo ja też jestem ciekaw.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum