FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Storczyki
Autor Wiadomość
Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2008-07-29, 10:07   

Zgadzam się z przedmówcą :) .

Fuchsik 

Wysłany: 2008-07-29, 10:24   

Mam pytanko, czy ktoś zna może pewne stanowisko tajęży jednostronnej ?
najlepiej blisko Dolnego Ślaska
jestem miłosnikiem storczyków... :-)
mam jeszcze trochę urlopu i chciałbym się na niego gdzieś wybrać :)

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-07-29, 19:49   

Popytaj w IBR może we Wro ci naukowcy powiedzą. A z której jesteś części Dln. Sląska?

Fuchsik 

Wysłany: 2008-07-30, 19:44   

z Kotliny Jeleniogórskiej.........

mazah 

Wysłany: 2008-08-05, 12:59   

Proszę o pomoc w rozpoznaniu
1. D. incarnata, majalis? 2,06
2. D.majalis? 07,05
3. D.maculata? czy incarnata?26,06
Mam z tym trochę kłopotów :/
Z góry dziękuję

Ptyś 

Wysłany: 2008-08-05, 20:12   

pierwsza D.incarnata,druga faktycznie D.majalis -ostatnia D.maculata :idea: :)

felix 

Wysłany: 2008-08-11, 20:12   

Hejka, potrzebuje dobry opis kruszczyka połabskiego Epipactis albensis w kwesti rozpoznawania....może ktoś pomoc? Danks.... :>

Ptyś 

Wysłany: 2008-08-11, 23:46   

http://orchideje.net/Epipactis%20albensis.html chyba wsio widać- tak sobie pomyślalem ze dobry opis jest potrzebny oczywiście ale nie ma jak foty :idea: ;)

felix 

Wysłany: 2008-08-12, 08:18   

Ptyś napisał/a:
http://orchideje.net/Epipactis%20albensis.html chyba wsio widać- tak sobie pomyślałem ze dobry opis jest potrzebny oczywiście ale nie ma jak foty :idea: ;)

no sie zgadza, dzięki.....zresztą sa tutaj tez wymiary roślinki i jej kwiatów....najprawdopodobniej znalezione przez nas kolo Krosna dwa okazy to właśnie połabskie kruszczyki...niestety fotki słabe mamy...małe okazy o małych kwiatach...no i kwitnie później niż szerokolistny...

kruszczyk.. 10.08.08 Krosno.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 68.68 KB

kruszczyk 10.08.08 Krosno.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 53.28 KB

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2008-08-12, 13:43   

Tak - to E. albensis. Gratuluję znaleziska :res: .

Ptyś 

Wysłany: 2008-08-12, 21:01   

no to ja też zaatakuję ze swoim kruszczykiem :idea: :>
zdjęcia sa liche ale widać co trzeba :idea: miejsce to suchy nawapienny las grądowy,grab,dąb rośliny sa b.male najwieksze mają ze 20 cm wysokości początkowo myslalem ze to z powodu braku wody ale obok rosnące rośliny są normalnych rozmiarów np dzwonek brzoskwiniolistny czy miodownik melisowaty :idea: acha ta roślina na zdjęciu byla najdorodniejsza - srednia liczba kwiatów u poszczególnych roślin wynosila 3-4 :idea:

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-08-13, 18:12   

dla mnie klasyczny E. helleborine

Ptyś 

Wysłany: 2008-08-13, 22:23   

Niestety nie :? Warżka w przypadku helleborine jest okrągła,po drugie u mnie helleboriny sa sporo wyzsze i mają średnio 0,5m nawet w miejscach suchych nie sa takie marne jak ten,a poza tym warżka powinna być w rózowym odcieniu :idea: :? http://orchideje.net/Epipactis%20helleborine.html ja sie zastanawiam nad : http://orchideje.net/Epipactis%20moravica.html tyle ze to jest zdaje sie jakiś czeski patent :idea: :twisted: ale warżka idento rozmiarami pasuje tyle ze mi sie biotop nie zgadza :idea: :?

Krzynianek 

Wysłany: 2008-10-13, 20:03   jesienno-zimowe liscie

Pora niby nie do tematyki, ale mnie akurat bardzo interesuje pewno zjawisko - mianowicie chcialbym prosic o wszelkie dane na temat storczykow z rodzajow Orchis i Anacamptis w okresie jesienno-zimowym. Jesli ktokolwiek zna pewne stanowiska gatunkow, co do ktorych moze powiedziec ze "trafi w punkt z zamknietymi oczami" to chcialbym wiedziec czy wypuszczaja liscie juz teraz czy tez dopiero wiosna. Wyrosniete sztuki potrafia wyksztalcic bardzo dobrze widoczna rozete lisci, a ze u nas z wszystkim jest tak jak jest - brak rowniez dokladnych danych na temat tego zagadnienia. Ophrys insectifera to jedyny "pewniak", drugim byl Anacamptis pyramidalis - ale tu raczej nie liczylbym na sukces :)
Pozdrawiam i z gory wielkie dzieki!
Krzysiek

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-10-13, 20:59   

Ptyś, ten Twój kruszczyk wygląda ciekawie. Nie jestem taki pewien czy to po prostu kruszczyk szerokolistny. Trochę dziwnie wygląda... A może być, że to jest jakiś mieszaniec? Bo teorii o nowym gatunku nie chcę wysuwać. Czy jakiś specjalista mógłby napisać co to jest i ewentualnie co na to wskazuje. Bo ja też jestem ciekaw.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Odpowiedz do tematu