Troche z innej beczki - ma ktoś może jakieś informacje na temat Hammarrbya paludosa w rejonie Dąbrowy ? Byłem dziś na małym rekonesansie w rejonie Antoniowa i Młak nad Pogorią, ale poza owocującymi lipiennikami i kukułkami oraz przekwitającymi kruszczykami (szerokolistny, rdzawoczerowny i błotny) ze storczyków to było wszystko. Hammarbya w tym rejonie to jak jakiś gatunek widmo zaczyna mi się jawić, bo co rusz wszyscy podają że występuje, tylko jak się wchodzi w konkrety i szczegóły, to pojawiają się wątpliwości. Będę wdzieczny za wszelkie rzetelne informacje (jeśli ogólnie - to można na forum, jeśli ktoś ma jakieś bardziej szczegółowe informacje - proponuję mailowo na poczta@storczyki.com ).
dziękuję za próbę oznaczenia w obydwu tematach faktycznie coś szerokoliściak byłby podejrzanie duży Co do granicy - z tych maluszków (niby Fuchsa) jedne miały klasyczne, długie zaostrzone środkowe łatki, inne nie, ale rosły razem - te dwie rozkwitające wrzuciłem ze względu na ciekawy rysunek na warżkach (choc w sumie kazda inna, ale mozna napstrykać ), nie na określenie podgatunku
trzeba zacząc uzywac statywu, wsio poruszone na zbliżeniach chyba z 1/30 s pstrykałem, słońce zachodziło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum