FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Storczyki
Autor Wiadomość
bluszczyk 

Wysłany: 2008-06-25, 05:19   

Rojst napisał/a:
bluszczyku - Dactylorhiza z Twojego zdjęcia to D. fuchsii - gatunek blisko spokrewniony z D. maculata

:razz: :oops: :?
Początkowo oznaczałem , że to D. fuchsii, ale sugerowałem się kolorystyką kwiatów i wypadło mi na D. maculata, chociaż ten ostatni na zdjęciach z Atlasu internetowego ma mniejszą liczbę rzędów kwiatków dookoła szypułki. Rzeczywiście mój bardzo przypomina D. fuchsii. :?

I co, mam przyjąć, że to D.f ? :razz:

Krzynianek 

Wysłany: 2008-06-26, 21:28   

Powiem tak: kwiatek jak sie na niego patrzy to ma "glowke z uszami" i czesc dolna podzielona na 3 czesci. Przyjrzyj sie wlasnie tej trojdzielnej czesci:
- "jezyczek" srodkowy jesli nie wystaje do przodu ponad te dwa boczne, to masz D.maculata, jesli wystaje ponad to D.fuchsii
pytanie jak wyznaczyc linie odniesienia: prowadzac odcinek prosty pomiedzy najbardziej wysunietymi punktami tych bocznych, czy tez zakreslajac luk zgodny z ich ulozeniem??? - tego w sumie nikt nie wie :)
- jesli ten "jezyczek" srodkowy jest wedlug Ciebie ostry, to masz D.fuchsii, jesli uwazasz, ze jest tepy to masz D.maculata
- jesli ksztalt tych bocznych jest dla Ciebie zblizony do rombu, to wowczas masz D.fuchsii, jesli uwazasz ze sa bardziej zaokraglone - masz D.maculata
Popracuj troche nad tymi zdjeciami i sam podejmij decyzje :)
Krzysiek
P.S.Co by Ci nie wyszlo - z gory mowie, ze oznaczyles poprawnie :)

napalek 

Wysłany: 2008-07-01, 18:46   

co to za roślinka? znalezione pod Przełęczą Pyszniańską w Tatrach Zachodnich przedwczoraj. Plizz...Męczy mnie:)

cos2.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 49.36 KB

cos1.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 58.79 KB

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2008-07-01, 19:06   

Gołek białawy Leucorchis albida.

bluszczyk 

Wysłany: 2008-07-02, 23:13   

Krzynianek napisał/a:

Popracuj troche nad tymi zdjeciami i sam podejmij decyzje :)
Co by Ci nie wyszlo - z gory mowie, ze oznaczyles poprawnie :)

Dzięki Krzysztofie za lekcję rozpoznawania.

Rzeczywiście trudno jest jednoznacznie przyjąć jakieś kryterium przyglądając się budowie tych kwiatków. Niektóre kwiatostany posiadają wydłużony języczek środkowy. U innych nie jest on taki długi. Zaś u niektórych na tym samym kwiatostanie kwiatki górne mają wydłużony języczek a dolne nie. Zakładam, że na tym stanowisku występuje jeden gatunek. Bliższa analiza wskazuje, że płatki u poszczególnych roślin różnią się kolorem i rysunkiem. I jak tu podjąć właściwą decyzję, zwłaszcza jeśli nie ma się żadnego doświadczenie w oznaczaniu.

ZPWC 

Wysłany: 2008-07-03, 05:34   

Chyba to będzie w temacie, jak powiem, że od 29 czerwca w Łańcucie działa storczykarnia, jedyna tak duża w Polsce - ok. 800 gatunków tychże.
Cytat:
29.06.2008 kwieciste podwoje otworzyła Storczykarnia. Najświeższa inwestycja łańcuckiego Muzeum-Zamku kusi mnogością zapachów i form - blisko 800 gatunków tych ciekawych kwiatów - oraz atrakcyjną formą obiektu. Duża 'szklarnia' w kształcie litery U, pośrodku taras, na którym przysiąść, napić się herbaty i posłuchać koncertu muzycznego. Bilety wstępu w cenach 5zł (normalny) i 3zł (ulgowy). Godziny otwarcia: 10-18:00 (wtorek-piątek), 11-19:00 (sobota-niedziela).

Źródło - Kraina Łańcut
Jak za taką cenę to można sporo pooglądać, nawet jesli chodzi o technologię zrobienia tej... szklarni 8) Jakby co służę pomocą, w końcu jestem z Łańcuta. Ktoś chce fotki? :]

Borkowiak 

Wysłany: 2008-07-04, 17:46   

Co to za storczyki?

5.jpg
To chyba nie storczyk?
Plik ściągnięto 15 raz(y) 126.63 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 91.84 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 122.45 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 122.15 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 82.92 KB

Krzynianek 

Wysłany: 2008-07-06, 20:25   

Jako ze nikt sie nie kwapi, a nie chce abys poczul sie niezrecznie:
- 1: na pewno nie storczyk, wyglada na starca blotnego ale nie potrafie dokladnie powiedziec
- 2: kukulka, nie do stwierdzenia w takiej fazie rozwiniecia (fuchsa skoro sfotografowales inna)
- 3: kukulka krwista zoltawa :) czyli kolejna polska paranoja w nazwie :)
- 4: kukulka krwista
- 5: kukulka fuchsa
Pozdrowka - Krzysiek
P.S.Twoj aparat z purpury robi odcien niebieski. Nie znam sie na tym, ale to ta sama sytuacja jak przy prezentowanych na forum zdjeciach bulawnika czerwonego.

Borkowiak 

Wysłany: 2008-07-07, 21:17   

Krzysiek chyba coś pokręciłeś z numerami? Chyba w odwrotnej kolejności, ale ... Jak będę w ten weekend w storczykowej Dolinie Rospudy, pstryknę kilka fotek to będziemy mogli sobie je porozpoznawać. Dzięki. Pozdrawiam serdecznie

Krzynianek 

Wysłany: 2008-07-07, 21:29   

Oczywiscie moja numeracja jest nie taka jak fotek ale "z gory na dol" - sorry, ale zawsze tak robie :)
Krzysiek
P.S.Brakuje mi zdjec miodokwiatu :)

Borkowiak 

Wysłany: 2008-07-07, 21:33   

Jak znajdę i zrobię cyfrówką to wrzucę.

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-07-07, 22:01   

na skraju zacienionego, żyznego lasu liściastego rosło sobie połową czerwca wiele delikatnych w budowie, bladych, dopiero rozkwitających kukułek, jakby Fuchsa ;) :

...natomiast kilka metrów dalej, już na podmokłej, śródleśnej polanie z zamierającymi sadzonymi jesionami, samotnie uśmiechało się do mnie coś znacznie wyższego (ok 70 cm), w pełni rozkwitniętego i o różowych kwiatach:

czy bydlę to kukułka szerokolistna... :-P ?

Borkowiak 

Wysłany: 2008-07-12, 20:11   

Storczyki do potwierdzenia lub oznaczenia.

5.jpg
a to nie storczyk a gruszyczka co poprzednio wywołała tyle zamieszania
Plik ściągnięto 9 raz(y) 97.54 KB

4.jpg
kwiat poprzedniego
Plik ściągnięto 8 raz(y) 43.7 KB

3.jpg
kruszczyk błotny
Plik ściągnięto 8 raz(y) 83.55 KB

2.jpg
kwiat poprzedniego
Plik ściągnięto 9 raz(y) 51.44 KB

1.jpg
kukułka Fuchsa?
Plik ściągnięto 12 raz(y) 92.27 KB

Justyna K 

Wysłany: 2008-07-25, 11:43   

To ja też poproszę o wskazówki, co to może być za gatunek.

dziękuję ślicznie.

PS. Na wszystkich zdjęciach ten sam okaz, żeby nie było wątpliwości :)

mazah 

Wysłany: 2008-07-25, 12:18   

1.To Kruszczyk rdzawoczerwony

Odpowiedz do tematu