bluszczyku - Dactylorhiza z Twojego zdjęcia to D. fuchsii - gatunek blisko spokrewniony z D. maculata
Początkowo oznaczałem , że to D. fuchsii, ale sugerowałem się kolorystyką kwiatów i wypadło mi na D. maculata, chociaż ten ostatni na zdjęciach z Atlasu internetowego ma mniejszą liczbę rzędów kwiatków dookoła szypułki. Rzeczywiście mój bardzo przypomina D. fuchsii.
Powiem tak: kwiatek jak sie na niego patrzy to ma "glowke z uszami" i czesc dolna podzielona na 3 czesci. Przyjrzyj sie wlasnie tej trojdzielnej czesci:
- "jezyczek" srodkowy jesli nie wystaje do przodu ponad te dwa boczne, to masz D.maculata, jesli wystaje ponad to D.fuchsii
pytanie jak wyznaczyc linie odniesienia: prowadzac odcinek prosty pomiedzy najbardziej wysunietymi punktami tych bocznych, czy tez zakreslajac luk zgodny z ich ulozeniem??? - tego w sumie nikt nie wie
- jesli ten "jezyczek" srodkowy jest wedlug Ciebie ostry, to masz D.fuchsii, jesli uwazasz, ze jest tepy to masz D.maculata
- jesli ksztalt tych bocznych jest dla Ciebie zblizony do rombu, to wowczas masz D.fuchsii, jesli uwazasz ze sa bardziej zaokraglone - masz D.maculata
Popracuj troche nad tymi zdjeciami i sam podejmij decyzje
Krzysiek
P.S.Co by Ci nie wyszlo - z gory mowie, ze oznaczyles poprawnie
Popracuj troche nad tymi zdjeciami i sam podejmij decyzje
Co by Ci nie wyszlo - z gory mowie, ze oznaczyles poprawnie
Dzięki Krzysztofie za lekcję rozpoznawania.
Rzeczywiście trudno jest jednoznacznie przyjąć jakieś kryterium przyglądając się budowie tych kwiatków. Niektóre kwiatostany posiadają wydłużony języczek środkowy. U innych nie jest on taki długi. Zaś u niektórych na tym samym kwiatostanie kwiatki górne mają wydłużony języczek a dolne nie. Zakładam, że na tym stanowisku występuje jeden gatunek. Bliższa analiza wskazuje, że płatki u poszczególnych roślin różnią się kolorem i rysunkiem. I jak tu podjąć właściwą decyzję, zwłaszcza jeśli nie ma się żadnego doświadczenie w oznaczaniu.
Chyba to będzie w temacie, jak powiem, że od 29 czerwca w Łańcucie działa storczykarnia, jedyna tak duża w Polsce - ok. 800 gatunków tychże.
Cytat:
29.06.2008 kwieciste podwoje otworzyła Storczykarnia. Najświeższa inwestycja łańcuckiego Muzeum-Zamku kusi mnogością zapachów i form - blisko 800 gatunków tych ciekawych kwiatów - oraz atrakcyjną formą obiektu. Duża 'szklarnia' w kształcie litery U, pośrodku taras, na którym przysiąść, napić się herbaty i posłuchać koncertu muzycznego. Bilety wstępu w cenach 5zł (normalny) i 3zł (ulgowy). Godziny otwarcia: 10-18:00 (wtorek-piątek), 11-19:00 (sobota-niedziela).
Źródło - Kraina Łańcut
Jak za taką cenę to można sporo pooglądać, nawet jesli chodzi o technologię zrobienia tej... szklarni 8) Jakby co służę pomocą, w końcu jestem z Łańcuta. Ktoś chce fotki?
Jako ze nikt sie nie kwapi, a nie chce abys poczul sie niezrecznie:
- 1: na pewno nie storczyk, wyglada na starca blotnego ale nie potrafie dokladnie powiedziec
- 2: kukulka, nie do stwierdzenia w takiej fazie rozwiniecia (fuchsa skoro sfotografowales inna)
- 3: kukulka krwista zoltawa czyli kolejna polska paranoja w nazwie
- 4: kukulka krwista
- 5: kukulka fuchsa
Pozdrowka - Krzysiek
P.S.Twoj aparat z purpury robi odcien niebieski. Nie znam sie na tym, ale to ta sama sytuacja jak przy prezentowanych na forum zdjeciach bulawnika czerwonego.
Krzysiek chyba coś pokręciłeś z numerami? Chyba w odwrotnej kolejności, ale ... Jak będę w ten weekend w storczykowej Dolinie Rospudy, pstryknę kilka fotek to będziemy mogli sobie je porozpoznawać. Dzięki. Pozdrawiam serdecznie
na skraju zacienionego, żyznego lasu liściastego rosło sobie połową czerwca wiele delikatnych w budowie, bladych, dopiero rozkwitających kukułek, jakby Fuchsa :
...natomiast kilka metrów dalej, już na podmokłej, śródleśnej polanie z zamierającymi sadzonymi jesionami, samotnie uśmiechało się do mnie coś znacznie wyższego (ok 70 cm), w pełni rozkwitniętego i o różowych kwiatach:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum